Komentara: 3
Pregleda: 6110

Boganji klavir - premijerno predstavljen u Subotici

16.11.2016. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
Boganji klavir - premijera - pravo je ime za događaj koji je u večeri 15. novembra održao Boganji Gergelj u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici na Bogányi Piano. 
Boganji klavir - premijerno predstavljen u Subotici

U naš Grad stigao je Boganji klavir, kako bi bio prvi put predstavljen u Subotici, Vojvodini, ali i Srbiji. Ovo je bila sjajna prilika za sve pijaniste, profesore, učenike, buduće pijaniste i ljubitelje klavira i klavirske muzike, da čuju i vide najsavremenija dostignuća u oblasti gradnje jednog od najrasprostranjenijih instrumenata u svetu, navodi se na sajtu Electe.

Sve ulaznice za ovaj događaj bile su rasprodate, a Velika većnica se još jednom pokazala kao mala da primi sve zainteresovane Subotičane, ali i one koji su organizovano doputovali iz Segedina, Sente, Kanjiže, Sombora, Novog Sada i drugih mesta iz okruženja.

Na samom početku večeri Boganji Gergelj je pozdravio publiku i uveo je u priču o nastanku klavira, o materijalu od kog je napravljen. Takođe, rekao je i da je klavir koji se nalazi pred njim putpuno nov i još nedovoljno usviran, te da nije lako svirati na njemu. On je pozvao mlade pijaniste i sve zainteresovane da nakon koncertnog programa priđu i oprobaju se u sviranju na Boganji klaviru.

Boganji klavir - premijerno predstavljen u Subotici

Zvuk klavira uneo je svežinu u prostor Velike većnice, u kojoj se dugo nije čuo klavirski zvuk novog instrumenta, te je svakako za sve prisutne ovaj koncert predstavljao drugačije, a za neke potpuno novo iskustvo.

Za koncertni deo programa Boganji Gergelj, odabrao je dela Franca Lista, koji za njega predstavlja uzor kako u muzičkom smislu, tako i u smislu unapređenja u gradnji klavira. Tako je Boganji u Subotici izveo Legendu br. 1 – Sveti Franjo Asiški propoveda pticama, Legendu br. 2 – Sveti Franjo Paulski hoda po talasima i koncertne etide Uzdah i Igru patuljaka i Špansku rapsodiju.

Publika je svojim aplauzima pozivala umetnika više puta na bis i nakon programa, prilazila klaviru. Boganji klavir isprobali su profesori, učenici muzičkih škola i svakako budući mladi umetnici. Možda se baš u nekome od njih krije budući inovator klavira ili nekog drugog instrumenta…

International Piano Fest se nastavlja večeras koncertom mlade pijanistkinje Tonje Čuić iz Hrvatske, a sutra je na programu izvođenje dva klavirska dua Becker iz Nemačke i Ingmar Piano Duo iz Novog Sada.

Izvor: Subotica.com
Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji Pijanistički resital - Gergelj Boganji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 6110
Povezane teme

koncert

velika većnica

electe

international piano fest

klavir

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.