Komentara: 28
Pregleda: 6644

Bivši i sadašnji radnici "Željezničara" traže isplatu zarada i otpremnina

18.01.2013. u 16:55h
Izvor: RTV Yueco
Na inicijativu bivših I sadašnjih radnika “Željezničara“ predstavnici Saveza Samostalnih sindidakata grada Subotice izneli su u javnost problem radnika ove firme kojima zarade nisu isplaćene od juna prošle godine i kojima porezi i doprinosi nisu regulisani od 2008. godine.
Bivši i sadašnji radnici "Željezničara" traže isplatu zarada i otpremnina

Oko 40 radnika je krajem godine je prinuđeno ovakvom situacijom otišlo iz firme kao tehnološki višak, ali do danas im nisu isplaćene ni zaostale zarade niti otpremnina. U zaštitu radnika stali su predstavnici Sindikata, kao i Zaštitinik građana Subotice koji smatraju ovakvu situaciju nedopustivom i da je radnicima naneta šteta i zahtevaju od rukovodstva i većinskih vlasnika firme da razmotre situaciju i isplate dugovanja radnicima. Većinski vlasnik firme tvrdi da su radnici upoznati sa činjenicom da firma ima dugovanja iz ranijeg perioda zbog kojih je i došlo do blokade firme.

Bivši i sadašnji radnici „Željezničara“ traže da im se isplate saostale zarade od juna prošle godine, kao i otpremnine onih koji su u novembru i decembru potpisali sporazumni raskid ugovora i napustili firmu kao tehnološki višak. Radnici kažu da su bili prinuđeni da na ovakav način odu iz firme jer im je od juna isplaćeno 40% akontacije za novembar. Radnici tvrde da je firma radila i da su posla imali.

U rešavanje nastalog problema sa neisplaćenim zaradama i porezima i doprinosima , koji po rečima predstavnika Saveza Samostalnih sindikata Subotice nisu uplaćivani od 2008. godine, od okrobra prošle godine uključili su se i predstavnici pomenutog Sindikata i Zaštitinik građana Subotice koji smatraju da je radnicima načinjena velika šteta , i da su radnici koji su napustili firmu sporazumno bili prinuđeni na takav korak.

Većinski vlasnik firme koji ima 52,57% akcija „Željezničara“ tvrdi da su radnici bili upoznati sa tim da je firma kupljena sa dugovanjima nastalim kroz kredite iz 90-tih godina. Sva ta dugovanja došla su na naplatu tokom prethodne dve godine, a dug je reprogramiran i smanjen na 150 hiljada evra, ali i pored toga firma treba da isplati dugovanja. On tvrdi da firma jeste imala posla, ali da je glavni problem pored starih dugova, i činjenica da su u junu u julu isporučili robu Kostolcu, odnosno EPS-u koji su im još uvek dužni 9 miliona dinara. U tom dugu su i dugovi dobavljačima koji su blokirali račun firme.

Bivši i sadašnji radnici "Željezničara" traže isplatu zarada i otpremnina

Predstavnici Sindikata, kao i zaštitnik građana traže od rukovodstva firme da razmotri situaciju sa bivšim i sadašnjim radnicima i kažu da ukoliko se ne pristupi rešavanju problema u narednim danima, treba početi sa podnošenjem prijava kod nadležnih organa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 6644

Povezana vest

Povezane teme

samostalni sindikat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.