Komentara: 44
Pregleda: 9910
Foto

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

26.07.2022. u 12:31h
Izvor: Subotica.com
Još nešto više od mesec dana i napuniće se čitava godina kako je zatvorena Balkanska ulica, odsečen Bajnat od Novog grada, zatvorena značajna saobraćajnica koja je mnogima skraćivala put. Danas podvožnjak, naizgled završen, tako stoji pet meseci, ali nečijom odlukom ipak blokiran peščanim barijerama. Pokušali smo da saznamo šta se dešava...
Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

Državni kapitalni projekat, izgradnja nove moderne železničke mreže koja povezuje dve države, kažu visok prioritet je i građani treba da imaju razumevanje i za buku, i za pesak i za danonoćni nemir jer rokovi su bitni, značajna je to investicija. A građani su u većoj meri bili svesni, prisiljeni da imaju razumevanja. Bilo je dana kada je bilo nepodnošljivo ali čini se da je taj period u većoj meri iza nas...

Projekat je obiman, mnogo je aktivnosti koje se sprovode, teško je sve koordinisati, biti racionalan. Opraštali su građani i nenajavljene radove koji bi preko noći presekli grad na pola, duga čekanja na prelazima dok radne mašine nešto izvode - a ne znaš ni kad su počeli ni kada će završiti, zatim izuzetno glasne sirene na radnim mašinama koje bi se nedeljama oglašavale u cik zore, najavljujući nešto što se niko nije udostojio da objasni građanima... prašina, pesak rasut po saobraćajnicama, vibracije...

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građanaVrlo loša komunikacija izvođača i preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" prema javnosti, da prosečan građanin bude elementarno upućen u radove, kako da se organizuje - da bolje razume šta se dešava oko njega. Na kraju krajeva - kada se završava?

Da se vratimo na Balkansku ulicu koja je od 3. septеmbra prošle godine zatvorena kako bi se rekonstruisao podvožnjak koji povezuje sa Ulicom Vjekoslava Karasa. Prvobitno je najavljeno da će radovi trajati 3 meseca, međutim krajem novembra  stiglo je obaveštenje da se radovi produžuju do februara ove godine. Posle toga bila je informacija, direktno od izvođača, da bi do kraja marta trebalo da bude završena prva faza koja će omogućiti da niža vozila (automobili i kombiji) prolaze, a da će se u narednoj fazi "potkopati" da bi mogli da prolaze i kamioni sa deklarisanom visinom do 4,25 metra.

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

7. septembar 2021. godine - početak radova

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

5. februar 2022. godine - završen podvožnjak, u toku raščišćavanje terena

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

25. jul 2022. godine - današnje stanje

Prošao je i mesec februar. Pištaljka za pištaljkom, upit za upitom - da li znate kada će biti otvoren put između ove dve ulice? Zovemo izvođače, oni upućuju na onog ko ih je angažovao - kažu njihov posao je završen u ovoj fazi. Preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" prebacuje sa broja na broj, konačno upućuju nas na sektor za odnose sa javnošću, kako kažu najbolju adresu za naša pitanja. Za grad smo znali od ranije da nemaju dodirnih tačaka sa ovom pričom, ipak to smo za svaki slučaj proverili i potvrdili.

NI POSLE 5 MESECI NE DOČEKASMO ODGOVOR

Naše intenzivnije interesovanje za barem neku informaciju na ovu temu traje od prve polovine marta, prvi poziv prema sektoru za odnose sa javnošću bio je prijatan i na prvi pogled pun razumevanja. Nije ni slutilo u kakvu avanturu ulazimo, pogotovo što smo sa dotičnim u februaru imali kvalitetan razgovor i dobili dosta korisnih informacija pri tadašnjem preseku.

Evo, punih 5 meseci pokušavamo da dobijemo informaciju, najobičniju servisnu informaciju, od najdirektnijeg kontakta, gospodina koji te informacije ima u malom prstu, ili može da ih obezbedi u vrlo kratkom roku. Za tih 5 meseci sa dva telefonska broja uputili smo 37 poziva na službeni mobilni broj glavnog čoveka za informisanje, sa dva mejla poslali 4 poruke na njegov službeni mejl, 3 sms podsetnika. Na naše pozive odgovorio je "samo" 12 puta, od toga u barem 8 je obećavao da su odgovori na naša pitanja spremni i "samo da završi nešto - šalje". Poslednji poziv je bio juče oko podneva - naš dobro poznati sagovornik se seća da smo se čuli i prošle nedelje, začuđen da nije ni tada poslao dogovor koji je bio spreman pre nekoliko meseci, obećava i ovaj put da šalje u roku od pola sata. Nažalost očekivano, do momenta pisanja ovog teksta (skoro 24 časa kasnije) nismo dobili odgovor.

O svemu ovome, sa dostojnim argumentima, obavestili smo kasnije popodne pismenim putem najviši menadžement IŽS, šefove sektora koji su u dodiru sa ovom temom. Reakcije za sada nema. Možda je rano, možda je neće ni biti, ali za ovaj neprofesionalizam i neodgovornost osobe koja MORA da obezbedi informacije i da brine o reputaciji kompanije za koju radi jednostavno nismo više imali razumevanja. Ne posle 5 meseci razvlačenja, ponižavanja i nas kao novinara i svih Subotičana koje je ova tema interesovala, odnosno interesuje još uvek.

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

S obzirom da smo ove radove i mi pratili, nekoliko puta smo i fotografisali, pa tako možemo i da dokumentujemo da je još početkom februara podvožnjak završen. Nema onu visinu da bi mogli da prolaze visoki kamioni, ali mogao je da bude otvoren makar za pešake, dvotočkaše, automobile i većinu saobraćaja koji je i ranije tuda prolazio. Da je nekome bilo stalo potrudio bi se da obezbedi makar privremenu saobraćajnu signalizaciju da se obaveste visoki kamioni da ni ne pokušavaju da uđu u Balkansku. Ovako 5 meseci stoje peščane barijere, sada već zarasle u korov, rastinje, građani se žale da je puno smeća, tu su i pacovi, neosvetljeno...

Juče popodne prilikom obilaska ove lokacije i novog dokumentovanja stanja, građani su pokušavali da premoste ove barijere kroz improvizovane kanale. Ne tako davno svedočili smo i automobilima koji su pokušavali da prođu pa ostajali u problemu, zaglavljeni.

Balkanska ulica zaboravljena - nebriga nadležnih za probleme građana

Dok se građani koji učestalo ili barem povremeno koriste ovaj prolaz pitaju da li su zaboravljeni, da li je nekome stalo do njihovog problema? mi kao medij možemo samo da se upitamo naglas - hoće li neko od nadležnih da se postidi posle ovakvog teksta. Da li će rukovodstvo IŽS smoći snage i da kaže, izvinite - pogrešili smo, hajde da ispravimo ono što se može ispraviti.

S obzirom da nas čeka i rekonstrukcija podvožnjaka u Lošinjskoj ulici, u okviru rekonstrukcije "brze pruge", plašimo se i pomisliti kako će i ovaj posao biti organizovan s obzirom da je to još značajnija poveznica dva dela grada.

Izvor: Subotica.com
Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa Blokirani novoizgrađeni podvožnjak koji spaja Balkansku ulicu i Vjekoslava Karasa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 9910

Povezane vesti

Povezane teme

pruga železnica

podvožnjak

železnički prevoz

brza pruga

rekonstrukcija pruge

izgradnja pruge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.