Komentara: 32
Pregleda: 12670

Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnost

16.08.2021. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Meštani Palića i Bačkih Vinograda u prethodnih nekoliko nedelja obraćali su nam se s problemom koji im, kako kažu, utiče na svakodnevni život. U pitanju je buka, prašina, ali i povremena blokada puteva zbog izvođenja radova na rekonstrukciji pružnog puta, odnosno izgradnji tzv. "brze pruge". Tim povodom kontaktirali smo nadležne.
Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnost

Građani su se najviše žalili na učestalo korišćenje mehaničke sirene, pogotovo u ranim jutarnjima časovima, koje bi nekada trajalo i po desetak minuta u kontinuitetu.

- Svako jutro oko 5 ujutro nedeljama nas budi neprijatan zvuk sirene. Osim što je glasno i uznemiri građane, prekida nam san. Radim u trećoj smeni i neretko samo što zaspim, pred zoru se čuje sirena i to traje i do deset minuta neprekidno - prepričava nam Marko sa Palića.

Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnost

Osim "buđenja" u zoru, građani su se požalili da je bučno i danju i noću, da radnici rade "pun gas" i da, iako se raduju što se u gradi "brza pruga", voleli bi da ti radovi budu vremenski ograničeni, makar noću.

- Nedeljama unazad voz prolazi sigurno dva-tri puta dnevno, a kako nema rampe, poprilično je bučan. Podižu prugu. Danonoćno rade. U 5 valjda počinju - kaže nam Mihaela sa Palića.

Meštanin Bačkih Vinograda predočava da kamioni jure, praše i prave nered putem koji prolaze.

- Kamioni koji odnose zemlju, granje i korenje su pretrpani, prosipaju tovar u krivinama i, naravno, to niko ne čisti. Jure kroz selo zanemarujući činjenicu da su u naseljenom mestu, dižu ogromnu prašinu pa su okolna dvorišta, voćnjaci i bašte već potpuno sivi, a o vibracijama koje mogu da budu opasne za objekte da i ne govorima - požalio nam se Mile. - Prođe dnevno jednom ili dva puta cisterna koja kao poprska put da ne praši, ali po ovoj vrućini kao da i nije poprskano, danas (nedelja) uopšte nije ni prolazila, al zato ovi jure i dalje.

Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnostPovodom ovih pritužbi obratili smo se Infrastrukturi Železnice Srbije, u nadi da ćemo dobiti malo preciznije informacije i neki plan daljih aktivnosti, kako bi građani mogli da se pripreme i "rasporede strpljenje".

- Činjenica je da radimo izuzetno ozbiljan i zahtevan posao koji će unaprediti i modernizovati deo od Subotice do državne granice, a nadam se na opšte zadovoljstvo i nas kao odgovornog Izvođača radova, a i svih meštana na ovoj lokaciji - kaže za naš sajt Nebojša Stupar, tehnički direktor kompanije "Karin komerc MD" koja je glavni izvođač radova u okviru projekta "Rekonstrukcija i modernizacija železničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica (Segedin)". - Cilj nam je da sve eventualne nelagodnosti svedemo na minimum i da nađemo kompromisno rešenje, jer, jasno je da, radovi ne mogu biti obustavljeni.

Izgradnjom pruge Subotica-Horgoš-državna granica, dužine 27,9 kilometara, biće uspostavljena nova međuregionalna veza Južnog podunavlja, regiona Velike južne ravnice u Mađarskoj i Vojvodine u Srbiji ka Zapadnoj regiji Rumunije. Pruga će povezati glavne logističke centre regiona, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i planirane logističke centre u Vojvodini.

Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnostKako objašnjava naš sagovornik, realizacijom projekta za lokalno okruženje stvoriće se nova moderna međugradska veza unutar DKMT1 Evroregije, obezbeđujući protok i mobilnost između glavnih gradskih centara područja. Takođe, biće unapređena konkurencija ekološki povoljnijeg železničkog prevoza u odnosu na prevoz drumskim saobraćajem.

U kompaniji "Karin komerc MD" navode  da je cilj izgradnje ovog linijskog infrastrukturnog objekta povećanje brzine kretanja vozova, povećanje osovinskog opterećenja pruge, povećanje dužine vozova, povećanje propusne moći pruge, povećanje bezbednosti na pruzi, smanjenje vremena putovanja vozova i potrošnje energije, ali i smanjenje nepovoljnih uticaja na životnu sredinu.

PLANIRANI RADOVI - Radovi koji će se izvoditi u okviru projekta su demontaža postojećeg pružnog sistema, izrada donjeg stroja sa pratećom hidrotehničkom infrastrukturom, izrada gornjeg stroja – polaganje novih šina, izgradnja trinaest putnih prelaza i brojne druge građevinsko-tehničke aktivnosti u cilju realizacije projekta. Trenutno aktuelni radovi su radovi na demontaži gornjeg stroja, pripremni radovi na pruzi, iskopi i izrada nasipa.

Na pitanje zbog čega se povremeno, pogotovo u ranim jutranjim časovima, čuju mašinske sirene, u kompaniji "Karin komerc MD" naglašavaju da je bezbednost radnika i svih koji se mogu naći na toj deonici radova na prvom mestu.

- U cilju bezbednosti radnika i drugih lica, koje slučajno mogu da se nađu u zoni radova i kretanja tog voza, uoči početka bilo kakvog kretanja krana mora da se da zvučni signal, koji upozorava sve ljude koje se nalaze u blizini voza da budu posebno oprezni. Verovatno su upravo ti zvučni signali posebno uznemirili lokalno stanovništvo za vreme izvođenja radova blizu stanica Bački Vinogradi i Palić - objašnjava Stupar. - U ovom trenutku su radovi na demontaži gornjeg stroja koloseka na tim stanicama završeni i napreduju prema stanici Subotica Ranžirna sa brzinom izvođenja radova 1 km koloseka za dan. Do sada je izvedeno 90% tih radova, a konačan kraj se očekuje 23. avgusta.

Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnostŠto se tiče povremenih blokiranja pružnih prelaza, što dovodi do presecanja toka drumskog saobraća na određeni period, izvođači radova kažu da su i takve mere ponekada neophodne.

- Kratkotrajno blokiranje putnih prelaza vagonima je nažalost neizbežno, jer dužina celokupnog radnog voza iznosi oko 400 metara i on se prilikom izvođenja radova kreće sa brzinom od 5-10km/č, a takođe ima i kratkotrajna zaustavljanja za izvođenje operacija utovara sledećeg demontiranog šinskog polja - predočava Stupar. - Naši radnici rade sve što je moguće da maksimalno smanje uticaj operativnih procesa na način života na koji je lokalno stanovništvo naviklo. U isto vreme su obavezni da poštuju zahteve propisa o bezbednosti prilikom izvođenja radova, kako za svoje radnike, tako i lica koja se slučajno nađu u zoni izvođenja radova.

Radovi na "brzoj pruzi" uznemirili građane, izvođač moli za strpljenje jer je u pitanju viši interes i investicija za budućnostLetnja sezona je sezona građevinskih radova i kao odgovoran izvođač radova moramo vreme, koje je sada na našoj strani, maksimalno iskoristiti, naglašava Stupar i dodaje da će se svi potruditi da meštane maksimalno ispoštuju i da buku svedu na minimum.

- Očekujemo da za nedelju dana bar ne bude zvučnog signala koji će uznemiravati meštane, ali moramo da naglasimo da radovi na ostalim aktivnostima će biti prisutni. Objekat je kao što je u nekoliko navrata navedeno linijski i, usled izuzetno kratkog roka, radovi se moraju izvoditi na više lokacija paralelno i čak u više smena - dodaje tehnički direktor kompanije "Karin komerc MD". - Nadamo se da će meštani imati dovoljno razumevanja jer konačan proizvod koji ćemo dobiti će biti od velikog značaja za sve i smatramo da se za to vredi žrtvovati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 12670

Povezana vest

Povezane teme

brza pruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.