Komentara: 56
Pregleda: 4075

Bakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta posla

03.01.2022. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
U budžetu za 2022. godinu oblast životne sredine biće finansirana sa dva odsto, odnosno 148 miliona dinara (od ukupno 7.6 milijardi). Iako procenat možda zvuči skromno za ovu značajnu temu, u lokalnoj samoupravi kažu da postoje ozbiljni planovi i da će biti nastavljen sistematski rad na unapređenju ove oblasti, što će građani nadirektnije osetiti već u tekućoj godini.
Bakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta posla

Svodeći urađeno u 2021. godini, neizbežno osvrćući se i na kontinuitet projekata čija je realizacija već donela opipljive rezultate, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, dotakao se nekih ključnih projekata i najavio aktivnosti koje (spremno) dočekuju.

Bakić je podsetio javnost da je od 2017. godine, kroz projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludoš, kroz finansijski program sa KFW bankom, unapređen prečistač otpadnih voda, izgrađena su 22 kilometra kanalizacione mreže na Paliću, uređen je zaštitni pojas, a izgrađene su i biciklističke i pešačke staze uz obalu Palića, za šta je zbirno utrošeno 7,8 miliona evra.

Bakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta poslaBakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta posla

U protekloj godini urađeno je dosta po pitanju uklanjanja divljih deponija, među kojima su Železnički trg u Čantaviru, deponija između Starog Žednika i Đurđina, zatim kod Tavankuta, ali i sa prostora nekadašnje Zorke, za koju gradonačelnik kaže da je problem koji se konstantno vraća, te pozvao građane da budu deo rešenja.

Bakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta posla

- Uklanjanje divlje deponije na području nekadašnje fabrike "Zorka" radimo treći put za nepune četiri godine. To je za mene poražavajuće, pogotovo što smo konstantno apelovali na građane da mogu besplatno odneti krupan otpad na za to predviđene lokacija o kojima brine JKP "Čistoća i zelenio" i koje će, ako ima potrebe, poslati ekipu da transportuje otpad - istakao je gradonačelnikk Bakić. - Za poslednjih nekoliko godina uklonili smo trideset divljih deponija, ostalo nam je još dvadesetak. Cilj nam je da ih sve uklonimo ali za to nam je potrebna pomoć građana.

Po rečima gradonačelnika upravljanje vodom, kako pijaćom tako ti otpadnom, važna je stavka kada se govori o životnoj sredini. U tom cilju prethodnih godina uređena su dva kolektora otpadnih voda, a samo u prethodnoj godini opredeljeno je oko 3 miliona dinara za sprečavanje plavljenja problematičnih ulica nakon obilnih kiša.

Bakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta poslaPrvi čovek Subotice je podsetio da je lokalna samopuprava za potrebe Regionalne deponije minule godine, posle brojnih komplikacija, nabavila 25 kamiona, koji su u potpunosti plaćeni ali još uvek nisu u funkciji.

Velika su očekivanja Grada Subotice kroz učešće u projektu "Čista Srbija". Izuzetno velika sredstva su u pitanju koja mogu značajno da utiču na kvalitet života, kako u urbanim tako u ruralnim naseljenim područjima na krajnjem severu Srbije.

- Uložili smo mnogo energije i znanja da apliciramo kako bismo se našli među 70 lokalnih samouprava koje će kroz projekat "Čista Srbija". Ušli smo sa 110 koilometara kanalizacione mreže, oko 50 kilometara u urbanom delu, po 25 kilometara za Čantavir i Bajmok, kao i 10 kilometara za Palić. Najveći benefit je što ćemo kroz taj projekat izgraditi dva prečistača u Čantaviru i Bajmoku - objasnio je Bakić.

Bakić: U oblasti zaštite životne sredine mnogo urađeno, čeka nas još dosta poslaGradonačelnik je naglasio i da je prošle godine rešen višedecenijski problem koji se odnosio na problem otvorenog kanala na Prozivci, zbog čega su meštani ove mesne zajednice duži niz godina trpeli naprijatne mirise, a koji je bio sveprisutan i duž istočne obilaznice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 56
Pregleda: 4075

Povezane vesti

Povezane teme

kvalitet životne sredine

zaštita životne sredine

očuvanje životne sredine

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.