• Pregleda: 5825

Azil u Ganjo šoru očekuje upotrebnu dozvolu

Pošto je 19. januara Ministarstvo poljoprivrede, Odsek za veterinu, upisalo subotički azil u registar prihvatilišta za napuštene pse i mačke, sledi tehnički prijem objekta a nakon dobijanja upotrebne dozvole i smeštaj novih životinja. Ukoliko se poveća kapacitet nečistog dela, mesečno će moći da se zbrine do 70 pasa. Najviše se radi na njihovoj socijalizaciji i udomljavanju.
Azil u Ganjo šoru očekuje upotrebnu dozvolu

Izgradnja novih boksova u čistom delu azila je završena i nakon tehničkog prijema on treba da dobije dozvolu za rad, dok nečisti deo, gde se životinje najpre dovode, ovakvu saglasnost ima već od ranije, ali je Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine pre nekoliko godina stavila zabranu na smeštanje novih pasa dok se problem onog dela azila gde će boraviti nakon prijemnog tretmana i karantina od 30 dana ne reši.

„Rešenjem Ministarstva, 19.  januara upisani smo u registar prihvatilišta za napuštene pse i mačke pod brojem 33 i pokrenuta je procedura za tehnički prijam objekta i ishodovanje upotrebne dozvole. To znači, nakon spajanje te dokumentacije i izdavanja dozvole da će azil moći da počne sa radom. Tehnički prijem treba da se završi u roku od narednih dvadesetak dana i paralelno s njim podnet je zahtev za preparcelaciju zemljišta s obzirom da dve parcele na kojima je azil nisu objedinjene.  One nisu naše, nego gradske i Direkcija za izgradnju grada treba sada, pošto joj je pripojen zavod za urbanizam, da napravi plan preparcelacije koji će zajedno sa tehničkim prijemom biti osnov za izdavanje upotrebne dozvole.  Od njegovog donošenja zavisi kada će čitav taj postupak biti okončan“, kaže inženjer Veselin Šuković, tehnički direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“.

Po evropskim standardima - „Uslovi za prihvatanje i držanje pasa u azilu će biti po najvišim evropskim satndardima i verujem da će on biti jedan od najboljih u Srbiji.  Životinje će imati tretman na koji nas obavezuju sve preporuke Evropske unije, svaki boks u čistom delu zauzima prostor od četiri kvadratna metra, od kojih su dva sa čvrstom podlogom, beton, a dva će imati pesak tako da će psima biti obezbeđen prostor za igru“, kaže Slobodan Milošev, direktor javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“.

Nakon ove faze radova, koliko je još pasa ostalo u azilu i na čemu se sada radi, s obzirom da od kapaciteta prihvatilišta najviše zavisi da li će i u kolikoj meri psi lutalice biti sklonjeni sa ulica?

„Trenutno se radi na tenderskoj dokumentaciji za drugu fazu čistog dela a mi smo počeli dogradnju boksova u nečistom delu kako bi proširili njegov kapacitet i izjednačili čisti boravišni deo prihvatilišta sa onim koji je u prijemu. Do sada smo imali 20 boksova, planirano je da se izgradi još 50 i na taj način očekujemo da ćemo poboljšati kapacitet azila u vrlo brzom roku po otvaranju. Uporedo teče akcija udomljavanja životinja, i ona je nastavljena i ove godine. Trenutno u azilu imamo 84 psa, što znači da je njihov broj prilično smanjen zahvaljujući udomljavanju, jer svake nedelje po jedan, dva ili više dobiju novog gazdu. Prošle godine smo udomili 54 psa, ove godine planiramo da tu aktivnost još poboljšamo i u saradnji sa Kinološkim Savezom Srbije radimo na socijalizaciji četvoronožaca, kako bi bili što bolje pripremljeni da budu udomljeni.  Pored toga, javila nam se i jedna grupa iz Francuske koja želi da preuzme deo naših pasa iz azila kako bi ih izvezla u inostranstvo za udomljavanje. Oko toga smo na vezi sa Republičkim veterinarskim inspektoratom kako bi bili potpuno sigurni u način udomljavanja i očekujemo da ćemo zahvaljujući tome, vrlo brzo, pri tome mislim na period od dve do tri godine, značajno smanjiti populaciju napuštenih pasa i mačaka u Subotici na podnošljivi nivo.  Uz uslov, naravno i da se građani opredele ne za napuštanje nego za udomljavanje pasa njihovim preuzimanjem iz azila“.

Koliko će pri postojećim i budućim kapacitetima prihvatilište moći da primi napuštenih pasa?

„Mi sami imamo kapacitet koji se sastoji iz dva dela – za dve stotine pasa u čistom delu i mesečno dvadeset za sada u nečistom, koji tamo moraju da provedu karantinski deo tretmana u vidu vakcinacije, sterilizacije i svih onih veterinarskih kontrola koje su obavezne. Nakon toga se prebacuju u čisti deo azila i zbog toga i povećavamo kapacitet nečistog dela kako bi mogli mesečno da preuzimamo 70 pasa kada dobijemo upotrebnu dozvolu“, rekao je Veselin Šuković.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

11
Sonja.L Odgovori
Svaka rec je suvisna svima je jasno o cemu se radi niko ali niko ne moze "udomiti i socijalizovati" toliko pasa koliko nasi nesavesni sugradjani mogu izbaciti,opet se trosi nenamenski novac sugradjana a na istinskom problemu niko ne radi.
rax Odgovori
azil ne radi vec godinama, a komunalna i sudija za prekrsaj dele kazne, kao na primer meni, zato sto sam hranila izbacenog psa. cemu azil po evropskim standardima, kada svest gradjana i ljudi, koji su za to placeni, a i gradjana, nije na eu nivou. ako se ne varam i ovaj azil je otvoren i tada je jedino funkcionisao, kada je grad vodio jedan los gradonacelnik, taj gradonacelnik nije sagledao dobro svest suboticana, jer da jeste trebao je azil da smesti u novo pozoriste, tamo bi eventualno bilo dovoljno mesta za sve izbacene kerove i macke.
Alen Odgovori
Hoce li gradonacelnik opet se slika na otvaranju azila?
daki Odgovori
@Sonja.L
Apsolutno ste u pravu.Medjutim problem smo i mi sami,niko od nas nece prijaviti komsiju Komunalnoj policiji ako vidimo da se komsija otarasio psa na ovaj nacin,niti cemo zapisati broj auta i zvati Komunalnu ako vidimo u nasoj cetvrti kako neko izbacuje psa iz auta.Jednostavno okrenemo glavu i govorimo u sebi ima ko o tome da brine.
Sonja.L Odgovori
Kada bi komunalna policija pisala prijave i ostrije se bavila tim stvarima na nacin na koji ste vi napisali ja bih bila prva koja bi pozvala komunalnu policiju,nemojmo biti smesni.
Sta je sa psima koji se ostavljaju po rubovima grada,njivamai sumama da niko ne vidi.Ako pas nije cipovan na doticnog koji je izbacio psa ide rec na rec i sta onda ? Sta je sa vlasnicima koji su se odselili i izabacili psa na ulicu.Imamo Udruzenja za zastitu zivotinja u Subotici koja svakodnevno sklanjaju zivotinje sa ulica kako onda Komunalna ne pise prijave neodgovornim vlasnicima.Pse ostavljaju na lancima po kucama gde se zna koje vlasnik pa komunalna izadje na teren i kaze da nema dovoljno dokaza za prijavu.
A ovi sinteri sto su dali ovu izjavu gore o Evropskim standardima takve smo imali i pre par godina jedino sto je bilo po evropskim standardima su kuce pojedinaca zaposlenih u cistoci i nista drugo.
случајни пролазник Odgovori
Po evropskim standardima - „Uslovi za prihvatanje i držanje pasa u azilu će biti po najvišim evropskim satndardima i verujem da će on biti jedan od najboljih u Srbiji.

Gospodo, evropski uslovi zahtevaju između ostalog određenu udaljenost od naseljenog mesta i asvaliran pristupni put, a vi ste azil podigli uz stambene objekte naših sugrađana koji su tu bili pre
vašeg azila.
Branka Odgovori
Nemoguce je da se svake nedelje udomi po nekoliko pasa. Udruzenja koja udomljavaju pse mesecima traze dom za iste. Sarena laza za medije. Izvoz pasa u inostranstvo? Da li su normalni? Ko zna gde ce ti psi zavrsiti. Bordeli sa zivotinjama, borbe pasa i sl. Uzas. I da, neodgovorne vlasnike bi trebalo udariti po dzepu kako bi se smanjio broj napustenih pasa i eutanazija istih.
Sonja.L Odgovori
Psi nisu gradsko vlasnistvo da vi njih saljete u Francusku,samo sanjajte jedino sto cete usniti su prijave!
Nenad Odgovori
Kazhu "Najviše se radi na njihovoj socijalizaciji i udomljavanju." a kako vi to tacno radite udomljavanje??? nemate ni facebook stranicu, niti nista, pojma nemamo koji psi i macke se nalaze u tom azilu. Mrzi vas da ih slikate i stavite te slike na internet, iako vas mi debelo placamo za vas rad.
Id Odgovori
Resice se problem napustenih pasa jedino ako se resi problem neodgovornih vlasnika. Moze grad celu Suboticu da pretvori u Azil ako se ne bude resio ljudi koji se pobrinu da na mesto svakog u sinteraj sklonjenog psa napuste opet jednog (ili dva ili celo leglo stenaca).
rax Odgovori
grad ne bin trebao svake godine da se bavi azilom, vec vlasnicima. ja bih volela da jedan gradonacelnik izadje pred javnost i objasni kako razmislja o azilu. definitivno ne postoji volja da se problem resi. svi gradjani znaju da azil nije resenje, jer je kapacitet nedovoljan za ovaj broj izbacenih, napacenih zivotinja. problem jedino moze da se resi tako, da volonteri izlaze na teren, tj. ceo grad i okolinu, popisuju zivotinje, vlastik da bude obavezan za cipovanje (obavezno slikanje i baza podataka sa psima). posle ovoga, ako se nadje koji pas na ulici, kontaktirati vlasnika. ako se vlasnik ne odazove na kontakt i ne dodje po psa, kaznu i to rigoroznu vlasniku. ostatak, koji bi se nasao bez cipa, bi eventualno stao u taj azil. ako kojim slucajem grad nema kompetenciju donosenja ovakvog zakona ili cega, onda ima grad poslanike i u republici, neka se stavi tamo na dnevni red. sigurna sam da ovo resenje ne bi vise kostalo, nego stalna briga od izbacenim psima i besnim gradjanima. ja sr ne bi pustila ni na prag eu, dok ovaj problem nije u stanju da resi, jer ako ne moze pse, kako ce moci da resi problem gradjana.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.