Komentara: 9
Pregleda: 6770

Atlasi na Gradskoj biblioteci ozbiljno ugroženi

12.11.2020. u 12:45h
Izvor: TV Subotica
Nakon što se pre desetak dana odlomio deo konstrukcije jednog od Atlasa koji drže balkon Gradske biblioteke, postalo je jasno da su simboli Subotice u veoma lošem stanju. Stručnjaci iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture predložili su mere zaštite i kako ističu, potrebno je sanirati nastalu štetu što hitnije.
Atlasi na Gradskoj biblioteci ozbiljno ugroženi

Vajarka iz Međuopštinskog zavoda, Maja Rakočević Cvijanov, objašnjava da element koji je otpao može da povuče neki drugi deo, te da je desna skulptura u veoma lošem stanju. Kako dodaje, uslovi postoje i idealno bi bilo uz rekontrukciju Atlasa, sanirati i kompletu fasadu zgrade.

- Usled slivanja vlage, došlo je do korodiranja vezivnog materijala, dakle ankera i drugih veziva koji popuštaju i zapravo se nakon 100 godina pretvaraju u rastresiti materijal i trebalo bi ih ojačati iznutra i rekonstruisati nedostajuće delove. To bi trebalo uraditi što hitnije, ali razumem da zavisi i od investicije. Ako ništa drugo, staviti skelu i podupirače kako bi se zaštitio ulaz u biblioteku i propadanje ovih skulptura, koje bi, još jednom ponavljam, trebalo što pre vratiti u prvobitno stanje - objašnjava Rakočević Cvijanov.

Atlasi na Gradskoj biblioteci ozbiljno ugroženiRakočević Cvijanov podseća na značaj skulptura koje datiraju još iz 1896. godine i koje su delo poznatog vajara, ali i na to da uživaju status kulturnog dobra.

- Biblioteka se nalazi u zaštićenom gradskom jezgru, samim time uživa zaštitu od velikog značaja. Pretpostavlja se da su ove skulpture delo Telče Edea, koji je u to vreme mogao da bude mlad vajar od 24 godine koji je napravio ove dekorativne elemente kao podupirače balkona biblioteke i da da svoj umentički izraz. Osim što imaju vredne valarske osobine, uživaju i status kulturnog dobra - poručuje vajarka Međuopštinskog zavoda.

Atlasi na Gradskoj biblioteci ozbiljno ugroženi

Fasada Gradske biblioteke poslednji put je obnovljena pre 16 godina, ali sami Atlasi tada nisu ojačani iznutra, što je nedavni lom i pokazao, jer su otkriveni ankeri koji su potpuno korodirali, konstatuje Rakočević Cvijanov.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6770

Povezana vest

Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.