• Pregleda: 6179

U subotičkoj bolnici urađene prve angiografije perifernih krvnih sudova

U Sali za kateterizaciju Opšte bolnice Subotica, juče, 28. maja, urađene su prve četiri interventne radiološke periferne dijagnostičke procedure – kontrastno snimanje krvnih sudova stomačne aorte, male karlice i nogu (periferna angiografija).
U subotičkoj bolnici urađene prve angiografije perifernih krvnih sudova

Intervencije su radili gostujući edukatori - interventni radiolozi prof. dr Viktor Til  i dr Stanko Čović iz Kliničkog centra Vojvodine.  U intervenciji  prve angiografije perifernih krvnih sudova učestvovala  je ekipa  subotičkih lekara koju su sačinjavali interventni kardiolozi dr sci. med Slobodan Puškar, dr Saša Dželebdžić, dr Svetozar Srdić i vaskularni hirurzi dr Mihajlo Cvik, dr Snežana Tulenčić Egić i dr Slobodan Pešić.

Ovo su prve interventne radiološke dijagnostičke procedure urađene u Opštoj bolnici Subotica, i koje se planiraju da će se, pored dosadašnjeg vaskularno-hirurškog načina lečenja, proširiti i obogatiti interventno-radiološkim terapijskim pristupom – ugradnjom perifernog stenta.

Pacijentkinja stara 82 godine koja je primljena zbog bolova u nogama i otežanog hoda na kratkoj udaljenosti, sa opsežnom arteriosklerozom arterija nogu. Na slici prikazan je završni deo stomačne aorte, arterije male karlice i početni delovi arterija nogu. Uočava se 99% suženje odstupa desne arterije i 80% suženje odstupa levo, kao i potpuno 100% zapušenje arterije niže levo.

Intervencije koje će se nastaviti i u budućem periodu, i dalje će se raditi uz prisustvo gostujućih edukatora i doktora iz Subotičke bolnice koji će se edukovati da ove procedure izvode samostalno.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Istina Odgovori
Nadam se da će u bliskoj budućnosti angio sala raditi u punom kapacitetu. Pred ovom malom ali odabranom ekipom lekara, instrumentara i rentgen tehničara je puno izazova kako bi najbolje i najefikasnije pružali pravovremenu pomoć našim sugrađanima. Isto tako mi je drago da ovaj tim ima punu podršku rukovodstva bolnice.
Jabuka Odgovori
Bilo bi lepo kada bi ponekad bila spomenuta imena i ostalih saradnika koji su ucestvovali u sprovodjenju procedure. Nema radioloskog pregleda bez radioloskog asistenta, osim pregleda na ultrazvuku, i samim tim ne treba umanjivati njihovu vrednost i ulogu u istim.
Marko Vesic Odgovori
U Subotici su se radile angiografije jos od pocetka sedamdesetih godina, kao i slozene operacije krvnih sudova .... Ako se ne varam bila je prva opsta bolnica u SFRJ u kojoj su se radili takvi zhvati !
Компроста Odgovori
Како је Пушкар дошао у Болницу, све више људи се спашава од најгорег, под руковдством Пушкара све боље функционише, ма чудо је Пушкар.
КОМПРОСТА2 Odgovori
Nemaju više ćime da se hvale, propadaju, polako, kad nesposoban uzme uzde.... Nema Puškara, stranačkog marketing menadžera tako ... Svaka čast ekipi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.