Komentara: 2
Pregleda: 6046

Ambulanta Ogranak 7 od danas za kovid pacijente otpuštene iz bolnice

14.12.2020. u 14:20h
Izvor: Subotica.com
Svi pacijenti koji se otpuste iz Kovid dela bolnice na dalje kućno lečenje i praćenje, po redovnu terapiju i na kontrolni pregled mogu da odu u ambulantu Ogranak 7, koja se nalazi na Trgu žrtava fašizma 16.
Ambulanta Ogranak 7 od danas za kovid pacijente otpuštene iz bolnice

U novom režimu rada ambulanta je počela da funkcioniše danas, kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica, dodajući da osim terapije, pacijenti koji se otpuste iz Kovid dela bolnice takođe treba da dođu u ovu ambulantu na kontrolni pregled.

- Svi pacijenti koji nakon 14 dana treba da se jave na kontrolu, ovde se javljaju. Doktorica je obučena, zna šta treba da radi sa pacijentima, tako da ne moraju da lutaju po ambulantama i ne treba ponovo da idu u Kovid ambulantu, već ovde imaju poseban tretman za njih. Ukoliko pacijent zahteva terapiju i ako svakodnevno treba da dobija injekciju fraksiparina, i to se sređuje sa našim kućnim lečenjem, oni izlaze na teren i daju fraksiparin pacijentima - kaže Beoković.

Ambulanta Ogranak 7 od danas za kovid pacijente otpuštene iz bolniceKada je u pitanju broj pregleda koji se obavi u Kovid ambulantama u Harambašićevoj i Kumičićevoj ulici, direktorka Doma zdravlja kaže da je prošla nedelja završena sa oko 200 do 250 pregleda na dnevnom nivou, dok je u subotu i nedelju pregledano po 200 pacijenata. Kako ističe, ovaj podatak nije optimističan, jer se vikendom inače javlja manje pacijenata, te da je mnogo problematičnije što je broj pacijenata koje upućuju ka bolnici ostao isti.

- I dalje dnevno upućujemo od 15 do 20 pacijenata ka bolnici, isto koliko smo upućivali i kada smo dnevno pregledali po 300 pacijenata. To znači da je virus među nama još izuzetno jak, kliničke slike su teške i prema rečima kolega iz bolnice, gotovo sve koje uputimo ostaju u bolnici - ističe Beoković, dodajući da se u Kovid ambulantama dnevno testira između 100 do 150 pacijenata, od kojih je oko 50 do 60 odsto pozitivno na kovid-19. - I dalje zadržavamo broj lekara i timova koji rade sa ovim pacijentima. U Harambašićevoj u toku jedne smene rade četiri lekara, a u Kumičićevoj tri lekara. Naglašavam da jedva uspevamo da održimo taj broj, a da i ostale ambulante funkcionišu, jer je jako mnogo naših zaposlenih obolelo, kovid je ušao i među lekare i medicinske radnike, a ako nisu bolesni, onda je bolestan neko od njihovih članova porodice zbog čega moraju u karantin, tako da je situacija izuzetno napeta.

Beoković je podsetila da je Dispanzer za žene od prošle nedelje podeljen na zelenu i crvenu zonu, kako bi se trudnicama i ženama koje su kovid pozitivne, a koje imaju hitan akušerski ili ginekološki problem, izašlo u susret i omogućilo da se pregledaju, kao i da u Dečjem dispanzeru postoji posebna ambulanta namenjena deci do 18 godina sa respiratornim tegobama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6046

Povezane vesti

Povezane teme

dom zdravlja subotica

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

korona

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.