Komentara: 2
Pregleda: 4446

U respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera dnevno oko 30 pregleda

14.12.2020. u 09:59h
Izvor: RTV Yueco
U Dispanzeru za decu je od početka decembra 18-oro dece testirano na kovid-19, od kojih je osmoro bilo pozitivno, a dvoje upućeno na bolničko lečenje zbog uzrasta. Pedijatri ističu da se dnevno u respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera pregleda oko 30-oro dece sa respiratornim tegobama.
U respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera dnevno oko 30 pregleda

Respiratorna ambulanta za decu nalazi se u prizemlju Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece, gde se u proseku dnevno pregleda oko 30 pacijenata sa respiratornim tegobama. Od 1. decembra u Dečjem dispanzeru rade se i antigenski testovi, ali kako objašnjavaju lekari, ovi testovi se ne rade često budući da je klinička slika u dečjem uzrastu mnogo blaža i simptomi se u većini slučajeva ispoljavaju u vidu povišene telesne temperature, kašlja, zapušenosti nosa, bolova i grebanja u grlu, a retko se javlja komplikacija u vidu upale pluća.

- Rutinska testiranja antigenskim testovima ne radimo kod dece, već posebnu pažnju obraćamo na decu koja su hronični bolesnici, asmatičari, decu sa kardiovaskularnim oboljenjima, onkološke pacijente i decu sa metaboličkim oboljenjima, tipa dijabetes melitus. U ostalim slučajevima pregledamo dete, možemo da uradimo pulsnu oksimetriju i ako je blaža klinička slika ili simptomi, upućujemo decu na kućnu izolaciju i lečenje u kućnim uslovima, uz savet da se obavezno jave u slučaju pogoršanja opšteg stanja ili simptoma kod deteta - objašnjava dr Tatjana Kozomora, pedijatar u Dispanzeru za decu.

U respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera dnevno oko 30 pregledaU Dečjem dispanzeru ističu da se rendgenska dijagnostika i laboratorijske analize ne obavljaju kod njih, već u Zavodu za javno zdravlje, a snimanje pluća za decu do tri godine u bolnici, dok se deca starija od tri godine na snimanje pluća upućuju u Kovid respiratornu ambulantu u Harambašićevoj ulici.

- Od 1. decembra smo počeli antigensko testiranje i do sada smo testirali 18-oro dece, od toga je osmoro bilo kovid pozitivno, pri čemu je samo dvoje dece upućeno na bolničko lečenje. To su bila deca mlađeg uzrasta, bebe do mesec dana starosti, s tim što nisu upućena zbog težine kliničke slike nego zbog uzrasta - dodaje dr Kozomora.

U respiratornoj ambulanti Dečjeg dispanzera dnevno oko 30 pregledaIz Dispanzera za decu mole roditelje dece sa blažim respiratornim tegobama da se najpre telefonskim putem konsultuju sa pedijatrom, kako ne bi sebe i dete bespotrebno izlagali riziku. Takođe, iz ove zdravstvene ustanove napominju da im roditelji prilikom dolaska obavezno napomenu ukoliko su kovid pozitivni ili su bili u kontaktu sa obolelom osobom. Osim respiratorne ambulante, na drugom spratu Dispanzera radi tzv. "zelena zona" za zdravu decu, dok se nesmetano odvija rad Savetovališta za decu, kao i Razvojnog savetovališta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4446

Povezana vest

Povezane teme

dispanzer

dečiji dispanzer

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.