Komentara: 17
Pregleda: 14705

Dispanzer za žene podeljen na zelenu i crvenu zonu, medicinsko osoblje ozbiljno ugroženo

09.12.2020. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Dispanzer za žene od danas je podeljen na zelenu i crvenu zonu, od kojih se u prvoj primaju samo trudnice i žene sa hitnim stanjima u ginekologiji, dok je u drugom, fizički odvojenom delu, omogućen pregled kovid pozitivnim trudnicama i zbrinjavanje kovid pozitivnih žena sa hitnim ginekološkim stanjima.
Dispanzer za žene podeljen na zelenu i crvenu zonu, medicinsko osoblje ozbiljno ugroženo

Do ovakve organizacije rada i obustavljanja preventivnih pregleda u zelenoj zoni, došlo je zbog nedostatka medicinskog osoblja, pre svega sestara koje su na bolovanju. Kako objašnjava dr Tatjana Popović, pomoćnica direktora za medicinska pitanja i specijalistkinja ginekologije i akušerstva, Dispanzer za žene trenutno raspolaže sa samo pet lekara, od kojih će deo biti raspoređen i u crvenoj zoni, dok je broj pacijentkinja kojima je potrebno zbrinjavanje ostao isti.

- Nažalost, dosta zdravstvenih radnika nam se razbolelo i možemo da pregledamo samo trudnice i hitna ginekološka stanja. Lekari i sestre se osipaju, jako su bolesni i to je razlog zbog kojeg u ovom trenutku ne možemo da se bavimo preventivom, ali nećemo odbiti nijedno hitno stanje u ginekologiji. Dakle, svaka žena koja ima hitan ginekološki problem moći će da dođe, jer smo organizovali rad tako da niko ne ostane bez zdravstvene zaštite - objašnjava dr Popović.

Dispanzer za žene podeljen na zelenu i crvenu zonu, medicinsko osoblje ozbiljno ugroženo

Arhiva, 2018

Upravo zbog toga, danas je u okviru Dispanzera za žene počela da radi i ambulanta u kojoj će se zbrinjavati kovid pozitivne trudnice i kovid pozitivne žena sa hitnim ginekološkim stanjima. Ova, crvena zona jer potpuno fizički odvojena od zelene zone, kako ni ove pacijentkinje ne bi ostale bez zdravstvene zaštite.

- Ovo nije klasična kovid respiratorna ambulanta, u koju dolaze trudnice kojima su se pojavili simptomi infekcije, pa da se utvrdi da li su kovid pozitivne. Za to postoje dve kovid ambulante, u Harambašičevoj i Kumičićevoj ulici, a ovo je u kojoj će se pregledati trudnice i žene koje uz kovid infekciju imaju hitan akušerski, odnosno akutni ginekološki problem. Dakle, ukoliko su prokvarile, imaju bolove ili su uplašene i žele da provere stanje svoje bebe, moći će da dođu i da se pregledaju, nismo ih ostavili da čekaju po 14 dana i da nemaju kome da se obrate - istiće dr Popović.

Dispanzer za žene podeljen na zelenu i crvenu zonu, medicinsko osoblje ozbiljno ugroženoNaša sagovornica još jednom podvlači da je situacija krajnje ozbiljna i moli pacijente za razumevanje, a sve građane da čuvaju sebe i medicinske radnike, jer ukoliko se oni razbole, neće preostati niko ko će moći da ih leči.

- Imali smo slučajeve da su nam dolaze pacijentkinje bez maske, trudnica čiji muž leži kod kuće bolestan, a ona se nije izolovala i kada smo je poslali u kovid respiratornu ambulantu, bila je pozitivna. Molim sve da shvate da je situacija krajnje ozbiljna, prethodna dva talasa nisu ništa naspram ovog u kojem smo trenutno, zbog čega apelujem na sve da budu odgovorni prema sebi i drugima tako što će nositi maske i redovno prati ruke. Molim sve da razumeju da medicinski radnici nisu imuni na virus, nismo od čelika i jednako smo podložni obolevanju kao i svaka osoba, i ako se ovaj trend nastavi, svi zdravstveni radnici će biti bolesni i tada neće biti ko da pomogne - poručuje dr Popović.

Dispanzer za žene radi trenutno radi uobičajeno, od 7 do 20 časova, a broj telefona na koji pacijentkinje mogu da dobiju sve neophodne informacije je 024/600-795.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 14705

Povezana vest

Povezane teme

ženski dispanzer

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.