Komentara: 3
Pregleda: 4995

Agora: Održivi razvoj i zelena politika

17.11.2012. u 22:02h
Izvor: RTV Yueco
U prostorijama Arhus centra održana je tribina „Subotička agora“ na temu „Održivi razvoj, Investicije i PPP, ekološka politika EU i naša praksa, LEAP”. U Uvodnom delu tribine govorili su prof. dr Stevan Vasiljev i prof. dr Tereza Skenderović Horvat, a voditelji je bio Ljubomir Đorđević.
Agora: Održivi razvoj i zelena politika

Strateška okosnica privrede, pa i državne politike u najrazvijenijim zemljama sveta se zasniva na teoriji održivog razvoja i zelenoj ekonomiji. Kod nas su, međutim, ti pojmovi još uvek velika nepoznanica. Organizator tribine je Otvoreni univerzitet Subotica, a ovogodišnji ciklus se realizuje uz podršku Fondacije »Fridrih Ebert Stiftung«.

Klimatske promene, otpad i narušeno zdravlje ljudi su glavni ekološki problemi. Ukoliko se nešto ne uradi biće savladini od ekonomskog sistema koji smo sami uredili. Umesto da čovek kontroliše tehnologije, na žalost tehnologije kontrolišu čoveka. Osnovni uzroci ekološke krize je čisto profitni juriš na prirodu i moralno zagađenje ljudi. Danas nije samo priroda zagađena, nego su i ljudi. Trebamo se okrenuti ka Zelenoj ekonomiji i dovesti demografski rast u skladu sa demografskim principima.

U diskusiji je bilo reči i o stranim investicijama, gde je apostrofirano da su možda na račun prirode dovedeni strani investitori, pa čak i oni koji možda nisu najbolji za ovu sredinu, ali ekonomska kriza je jača od naših namera, rekao je Laslo Karai. U lokalnoj samoupravi kažu da veruju da će sa novom strategijom razvoja grada koja se sprema Subotica biti na pravom putu. Održivi razvoj je rema o kojoj se ne govori dovoljno.

Od prisutnih reč je uzeo i Slobodan Martinović koji je istakao da je bitan i vrednosni sistem koji ima Srbija za pitanje održivog razvoja.

Postavljena su pitanja u vezi Genetski modifikovanih organizama, kvalitetu poljoprivrednog zemljišta i slično. Sledeća agora je 24.novembra kada će se govoriti na temu: “Religijska politika i praksa”.

Izvor: RTV Yueco
Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika Subotička agora: Održivi razvoj i ekološka politika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4995
Povezane teme

subotička agora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.