Komentara: 49
Pregleda: 12516
Foto

Jednotarifni sistem krivac za basnoslovne račune

13.05.2016. u 13:35h
Izvor: Subotica.com
Po mišljenju stručnog tima Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je angažovala lokalna samuprava za veštačenje januarskih računa za grejanje, JKP „Subotička toplana“ nije napravila nijedan propust prilikom isporuke i očitavanja toplotne energije, a visoki računi su nastali zbog primene jednotarifnog sistema obračuna.
Jednotarifni sistem krivac za basnoslovne račune

Ekspertski tim, predvođen prof. dr Vojkanom Lučaninom, koji je i sudski veštak, detaljno je pregledao i analizirao kako pismenu dokumentaciju i normativne akte, tako i stanje na terenu – od rada sistema, tehničkih uslova do isporuke toplotne energije po podstanicama i korisnicima. Nije izostala ni kontrola obračuna toplotne energije po jednotarifnom sistemu, koji je važio u januaru.

Po metodologiji uzorka, obišli su 13 lokacija i prekontrolisali račune 300 korisnika.

- Analizom računa od 2014. do januara 2016. godine, dva puta je menjan način obračuna, sa dvotarifnog sistema, prešlo se na jednotarifni sistem obračuna toplotne energije. Prema analizi i kontroli računa, jasno se vidi da su jednotarifnim sistemom obračuna oni viši kod svih korisnika – objašnjava član tima Maja Todorović. - Kalorimetri na podstanicama su baždareni od strane sertifikovane laboratorije, što znači da je merenje urađeno na odgovarajući način, te smo analizirali uticaj tarifnog sistema. U dvotarifnom sistemu, zajednička potrošnja čini 20% varijabilnog dela, dok je u jednotarifnom ona samo 5%.

- Problem je nastao kada su pojedini stanari u zgradama svoje ventile stavili na minimum ili ih potpuno zatvorili, što po jednotarifnom sistemu obračuna ide direktno na štetu suseda. Zbog toga se računi korisnika izuzetno razlikuju – objašnjavaju dalje eksperti. - Uvedenim dvodelnim tarifnim sistemom od prvog marta ova pojava će se značajnije ublažiti, odnosno ravnomernije rasporediti troškovi grejanja u stanovima.

Ekspertiza je pokazala i da je proizvodni proces i distribucija toplotne energije ka potrošačima od strane „Toplane“ vođen prema tehničkim parametrima struke, podstanice su automatikom obezbeđene od pregrevanja, na odgovarajući način se sprovodi tekuće i investiciono održavanje sistema, vrši baždarenje opreme... Takođe, gubici u sistemu su minimalni i u donjoj granici normativa u EU. „Toplana“ je na ispravan način izvršila obračun troškova, nigde nije utrvđeno odstupanje, dostavila ispravne račune građanima i blagovremeno odgovorila na žalbe.

Ukratko, za visoke januarske račune „kriv“ je jednotarifni sistem obračuna energije.

Jednotarifni sistem krivac za basnoslovne račune

Na adrese „Toplane“ i ombudsmana Zlatka Marosiuka stiglo je više od 1.500 žalbi zbog visokih računa.

- Posle ove ekspertize ostaje samo da građanima odgovorim da nije došlo do povrede njihovog prava – kaže ombudsman Zlatko Marosiuk. - Računi su ispravni i oni su „žrtve“ jednotarifnog sistema obračuna.

Podsetimo, JKP „Subotička toplana“ je bila među prvima koja je imala dvotarifni način obračuna, fiksni po kvadratnom metru i varijabilni po utrošku toplontne energije, ali je na zahtev lokalne samouprave, kao osnivača preduzeća, on prošle godine promenjen u jednotarifni. Stručnjaci u „Toplani“ su i tada ukazivali da taj najčin obračuna nije dobar i da se ideja „plati koliko potrošiš“ neće dobro odraziti na pojedine građane.

To se vrlo brzo pokazalo kao vrlo tačno, jer su već u decembru prošle godine stanovi iste kvadrature, u zavisnosti da li imaju ugrađene alokatore ili ne, dobili račune koji se veoma razlikuju. Situacija je eskalirala u januaru.

- Bili smo protiv uvođenja sistema i to smo dokumentovano tvrdili, ali mi moramo da radimo na osnovu Zakona o energetici i normativima lokalne samouprave – podseća Dervo Ahmetović, direktor „Toplane“. - Na sve žalbe smo odgovorili na vreme, a građani su veliki deo svojih obaveza izmirili. U skladu sa Zakonom o energetici obraču je od marta promenjen u dvotarifni i nadam se da više neće biti ovakvih hajki na preduzeće, koje je prema ovoj analizi, jedno od najsavremenijih u našoj zemlji.

Inicijator uvođenja jednotarifnog sistema obračuna bila je lokalna samouprava, ali danas na konferenciji za medije niko od njenih predstavnika nije bio prisutan, te je javnost ostala uskraćena za njihovo objašnjenje.

Izvor: Subotica.com
Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate Konferencija povodom ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 49
Pregleda: 12516

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

Zlatko Marosiuk

gradska toplana

računi za grejanje

daljinsko grejanje

dervo ahmetović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.