Komentara: 20
Pregleda: 20545

Zvanično saopštenje povodom hapšenja

01.06.2012. u 16:04h
Pripadnici SBPOK-a i Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, Sektorom poreske policije Uprave carina Ministarstva finansija i Žandarmerijom, lišili slobode 22 lica u okviru akcije "Bazar", zbog postojanja osnova sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa vršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita, poreska utaja i pranje novca.
Zvanično saopštenje povodom hapšenja

Osumnjičeni su u periodu od 2009. godine, koristeći privredna društava registrovana na teritoriji Srbije i teritoriji zemalja Evropske unije, sačinjavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem, lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednosti robe poreklom iz azijskih i evroazijskih zemalja prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u promet ove robe na teritoriji Srbije, a preko Carinske ispostave Subotica - Javna skladišta, po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti uvezene robe. Navedenu robu prodavali su preduzećima koja posluju pod kontrolom kriminalne grupe, koja su ih zatim transportovala i predavala stvarnim kupcima, koji cv robu prethodno kupili u inostranstvu za gotov novac.

U saopštenju Policije navodi se da su uhapšeni:

- Žarko R. i Dejan A. osnivači i suvlasnici preduzeća "Moravex"
- Branislav M. direktor preduzeća "Moravex"
- Danijel M. zaposlen u preduzeću "Moravex"
- Robert V. osnivač i odgovorno lice preduzeća u Mađarskoj "JUTEX-TRADE KFT. SZEGED" i "LEGATO- COOP" Szeged,
- Zoran B. ovlašćeno lice za raspolaganje sredstvima sa računa preduzeća "JUTEX-TRADE KFT.SZEGED" i "LEGATO- COOP" Szeged, u saradnji sa Žarkom R. kontroliše i poslovanje rumunske firme "Jurotex Ofice Oradea"
- Steva S. vlasnik i osnivač preduzeća "AS-PROM Plus" i "Flash Royal"
- Đura R. vlasnik preduzeća "Z&K Komerc"
- Goran R. vlasnik preduzeća "Europa Bazar" i radnji STR "Zorana" i STR "Maji"
- Sinan Ć. vlasnik preduzeća "Intersan i Interline" i lice koje rukovodi i drži pod kontrolom poslovanje preduzeća "Metrostil", "Metro Star" i "Eurointerlajn"
- Dejan K. vlasnik preduzeća "Kiss Miss",
- Igor J. vlasnik preduzeća "Brendy",
- Ognjan B. lice koje rukovodi i drži pod kontrolom poslovanje tzv. peračkih preduzeća u saradnji sa Safetom Š. i Sinanom Ć. i to: "Kostalek", "Neopilar", "Dragtex","MB Coloks", "Jazzuko", "Magistro" i "Ornament Stil"
- Petar R., Goranka P., Pero S., Svetlana R., Slavko N., Dragan A., Milan S. i Branislav K. - carinski službenici Uprave carina - CI Subotica, su u navedenom vremenskom periodu izbegli plaćanje carinskih i poreskih obaveza za oko milijardu dinara.


Novac stečen od nelegalnih provizija, koji predstavlja iznos za koji je oštećen budžet Republike Srbije po osnovu neobračunate i neuplaćene carine, odnosno neobračunatog i neuplaćenog poreza na dodatu vrednost, ubacivali su u legalne finansijske tokove osnivajući nova preduzeća, kupujući za sebe luksuzna vozila i nekretnine ili su gotov novac ulagali u izgradnju novih nekretnina, iako su svesni da novac potiče od izvršenja krivičnih dela.

U cilju dokazivanja krivičnih dela izvršenih od strane organizatora i članova ove kriminalne grupe, pripadnici SBPOK, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, primenjivali su posebne dokazne radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Povezane vesti:
- Carinska mafija: Uhapšene 22 osobe, šteta milijardu dinara

Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 20545

Povezane vesti

Povezane teme

hapšenje

akcija bazar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.