Komentara: 37
Pregleda: 16238

Oslobođeni svi optuženi u akciji "Bazar"

12.09.2017. u 02:34h
Izvor: Subotica.com
U Specijalnom sudu u Beogradu posle pet godina suđenja, donete su oslobađajuće presude za 22 osobe uhapšene u akciji „Bazar“, među kojima su i Dejan Antić i Žarko Radonjić, vlasnici špediterske firme „Moraveks” iz Subotice.
Oslobođeni svi optuženi u akciji "Bazar"

Njima, kao i trgovacima tekstilom i carinicima suđeno je zbog sumnje da su od 2009. do maja 2012. godine oštetili budžet Srbije za oko milijardu dinara. Osumnjičeni su uhapšeni u maju 2012. godine, tužilaštvo je podiglo optužnicu, ali kada je počeo sam proces ispostavilo se da nema dokaza za ono što se terete i da nalazi veštaka ne odgovaraju činjeničnom stanju.

- Šta da kažem sem da se još jednom pokazalo da je pravda spora, ali dostižna i da je istina konačno izašla na videlo. Optužili su nas bez ijednog dokaza, samo na osnovu nalaza sudskih veštaka, za koje se kasnije ispostavilo da su falsifikovani – kaže za naš sajt Žarko Radonjić. - Od samog početka se videlo da je u pitanju iskonsturisan proces od strane sudskih veštaka, a da je tužilaštvo uradilo posao kako treba, do samog suđenja ne bi ni došlo. Tako bi se izbeglo sve što smo mi prošli, a država ne bi sada imala na teretu ogromne sudske troškove.

Radonjić i ostali uhapšeni proveli su u pritvoru sedam meseci. Odmah po hapšenju, ugašena je firma „Moraveks“ i 42 osobe su ostale bez posla.

- Nije dovedena prinudna uprava ili neko ko bi se brinuo da ljudi nastave da rade, već su blokirani računi i imovina preduzeća. Suđenje je trajalo pet i po godina, održano je veliki broj ročišta, a kroz svu tu agoniju prošle su ne samo naše, nego i porodice naših zaposlenih – ističe Radonjić. - Kroz šta smo sve prošli, to samo mi znamo. Ali izdržali smo jer smo od početka verovali da će istina na kraju da pobedi. Dokazi su nedvosmisleni, nismo oštetili budžet Srbije i nismo krivi za to što su nas optužili.

Oslobađajuća presuda još uvek prvostepena i čeka se da postane pravosnažna.

Podsetimo, u okviru policijske akcije "Bazar" uhapšene su 22 osobe zbog sumnje da su zloupotrebljavali službeni položaj, primali i davali mito, utajili porez i prali novac.

Osumnjičeni su se teretili da su u periodu od 2009. godine, koristeći privredna društva registrovana na teritoriji Srbije i teritoriji zemalja Evropske unije, sačinjavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem, lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednosti robe poreklom iz azijskih i evroazijskih zemalja prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u promet ove robe na teritoriji Srbije, a preko Carinske ispostave Subotica - Javna skladišta, po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti uvezene robe. Navedenu robu prodavali su preduzećima koja posluju pod kontrolom kriminalne grupe, koja su ih zatim transportovala i predavala stvarnim kupcima, koji su robu prethodno kupili u inostranstvu za gotov novac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 16238

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.