Komentara: 3
Pregleda: 4024

Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane

28.06.2014. u 04:51h
Izvor: SuMedija
U petak popodne na Otvorenom univerzitetu je predstavljen vodič za dobru proizvođačku i higijensku praksu, namenjen proizvođačima domaće hrane koji svoje proizvode plasiraju na pijacama, vašarima i manifestacijama, odnosno vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjim hrane u vlastitom domaćinstvu.
Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane

Vodič je pripremilo Udruženje “Ukusi tradicije”, koje radi na promociji domaće hrane i već četiri godine organizuje sajam u Subotici pod istim imenom. Projekat je podržao Grad Subotica, Poslovno udruženje “Pijace Srbije”, Javno komunalno preduzeče subotičke pijace” i Akcionarsko društvo “Tržnica”.

Pozdravljajući učesnike ovog edukativnog skupa, među kojima je najviše bilo proizvođača domaće hrane sa subotičkih pijaca i članova Udruženja “Ukusi tradicije” iz celog regiona, Nebojša Draboš, član Gradskog veća zadužen za privredu, je rekao da lokalna samouprava podržava ovaj projekat i naglasio da će tražiti načine kako da podrži i proizvođače domaće hrane.

- Nas prvenstveno interesuje kako da pomognemo da se stvore jaki kanali distribucije i plasmana vaših proizvoda kako biste mogli povećavati proizvodnju i imati stabilno tržište.Ovakvi edukativni sastanci su dobar način da partite propise i učite kako da uanpređujete posao kojim se bavite. To je i moj motiv da budem ovde – naglasio je Draboš.

Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane

Pilot verziju vodič pod nazivom “Dobra proizvođačka i dobra higijenska praksa u proizvodnji i prodaji hrane životinjskog porekla” predstavio je Aleksandar Pižurica, šef Odseka veterinarske inspekcije Severnobačkog upravnog okruga.

- Ova brošura je dobila podršku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i životne sredine i dobar je osnov za svakog proizvođača da se upozna sa uslovima pod kojim može zasnovati proizvodnju, al i sa svojim obavezama. Zakon o bezbednosti hrane, koji je na snazi od 2009. godine, značajno je promenio dotadašnji odnos prema kontroli i sertifikaciji hrane i kompletnu odgovornost za zdravstvenu ispravnost i kvalitet proizvoda prebacio na proizvođače. Zato je poznavanje načela dobre proizvošačke i dobre higijenske prakse, koja su predstavljena u ovom vodiču, preduslov za proizvodnju zdravstveno bezbednog i kvalitenog proizvoda – rekao je Pižurica.

On je naaglasio da su aktuelna zakonska rešenja značajno pojednostavila proces registracije i sticanja veterinarskog kontrolnog broja proizvođačima mlečnih proizvoda, kao što su sirevi i kajmak, na primer. Ni proizvođačima meda ne bi trebalo da bude teško da uredno regustruju svoje poslovanje, rekao je Pižurica i nagovestio da Uprava za veterinu radii na predlogu rešenja koja će omogućiti jednostvaniju sertifikaciju proizvođača suhomesnatih proizvoda.

U panel raspravi nakon uvodnog izlaganja, Pižurica je odgovarao na pitanja učesnika skupa, a nekoliko prisutnih proizvođača je naglasilo potrebu da se udružuju kako bi lakše rešavali problem i zajedno nastupali na tržištu.

O podsticajima za registrovana udruženja u oblasti poljoprivrede na skupu je govorio Ivan Kopilović, predstavnik Kancelarija za poljoprivredu Grada Subotice. On je rekao da lokalna samouprava podržava projekte udruženja u skladu sa svojim mogućnostima i pojasnio uslove konkursa za ova sredstva.

Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane

Izvršni direktor Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”, Savo Duvnjak, govorio je je potencijalima pijaca kao kanala distribucije domaće hrane.

- Pijace u Srbiji imaju oko 20 odsto tržišnog udela u plasmanu poljoprivrednih proizvoda a tokom predhodnih pet godina, i pored sve izraženije konkurencije supermarketa, imaju stalni rast prometa. Pijace su dobri prostori za plasman domaćih proizvoda jer su lako dostupne i najmanjim proizvođačima, jer obezbeđuju efikasnu i brzu naplatu i kao tradicionalni kanali distribucije i dalje imaju veliko poverenje građana u kvalitet roba koje se prodaju na njima – kaže Duvnjak.

On je nglasio da će Poslovno udruženje “Pijace Srbije” nastaviti da organizuje edukativne skupove ove vrste i uspostavljati još čvršću i dugoročniju saradnju sa proizvočima domaće hrane u obostranom interesu.

Govoreći o daljim planovima Udruženja “Ukusi tradicije”, čiji je i osnivač. Duvnjak je najavio otvaranje specijalizovane prodavnice domaće hrane u Subotici već u toku narednog meseca, a tokom jeseni i u Beogradu.

Skup je završen degustacijom nekoliko vrsta dimljenih sireva porodice Stokuća iz Sombora, soka od jabuke sa “Majkinog salaša”, vina Vinarije “Kasza” i štanglica sa lalnenim semenkama koje će uskoro biti sastvani deo ponude subotičkog dućana domaće hrane pod brendom “Ukusi tradicije”.

Izvor: SuMedija
Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane Znanje za kvalitet i bezbednost domaće hrane
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4024
Povezane teme

sajam ukusi tradicije

savo duvnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.