Komentara: 12
Pregleda: 3598
Foto

„Žene Subotice govore“

08.03.2022. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Sa kakvim se sve izazovima u današnje vreme susreću žene, kako je bilo nekada i kako njihov položaj može da se promeni, tema je skupa „Žene Subotice govore“, koji je povodom 8.marta organizovalo UG „Solidarnost“.
„Žene Subotice govore“

Na skupu su govorile psiholog i preduzetnica Maja Gabrić Stipić, Viktorija Jovetić, penzionerka i dirigent hora „Subotičke frajle“ i penzionerka i aktivistkinja Eržebet Olajoš Nađ.

Po rečima Maje Gabrić Stipić žena u svom životu ima nekoliko funkcija – ona je majka, supruga, ćerka i sestra, a tu je i njena radna i profesionalna uloga, te je zato  važno da se ona osnaži u svakom polju.

„Žene Subotice govore“- Zato je važno razumeti zašto je ženi danas teško. Često žena ne može da bude uspešna u svim ovim funkcijama i često nešto trpi zbog toga njeno psihičko zdravlje i ne može da da svoj maksimum.  Zato podrška treba da bude na svim frontovima – poručuje Maja Gabrić Stipić, majka petoro dece i vlasnica vrtića „Mali talenti“. – Što više država i lokalna zajednica budu davale podsticaja rađanju i razvoju dece, kvalitetnijoj socijalnoj zaštiti i obrazovanju time će pomoći i ženi. Zbog toga se mi zalažemo za kvalitetnije obrazovanje, kao i da Subotica bude jedan od gradova u kome će se finansirati boravak dece i u privatnim predškolskim ustanovama, kao što je slučaj u Beogradu i Novom Sadu.

Ženu je, po njenom mišljenju, potrebno osnažiti i u ulozi supruge, tako što bi putem raznih radionica bračnog, psihološkog ili savetovališta za mentalno zdravlje znale da imaju kome da se obrate ukoliko brak zapadne u krizu.

- Kada dođe u situaciju da brine o ostarelim roditeljima, žena se nalazi pred još jednim izazovom, često ne mogu da budu uspešne na drugim frontovima, a ukoliko se ojačaju usluge socijalne zaštite za stare time će se svima pomoći – dodaje Gabrić Stipić. – Profesionalni razvoj žene je takođe jako važan, često je teško da se pomiri privatni i profesionalni život i neretko mora da bira, što je jako loše. Pored podrške i razumevanja same porodice, tu su dobro regulisani radni odnosi. Na primer da žena kao preduzetnica kada ode na trudničko ostvari sva prava ista kao i one koje to čine iz radnog odnosa. Zato treba pomoći poslodavcima kako bi dali šansu mladim ženama.

„Žene Subotice govore“Eržebet Olajoš Nađ (70), koja je radni vek provela kao trgovac, smatra da se položaj žena itekako promenio poslednjih godina i da danas često rade u jako lošim uslovima.

- Radila sam časno i pošteno od 19 godina. Prvi ugovor o radu koji sam potpisala garantovao mi je penziju od 85 odsto od zarađene osnovice, kako su se menjale vlasti tako se taj deo smanjivao te danas imam polovinu onoga što sam zaradila. Ovo ne pričam da bih kukala već da svima poručim da se bore da se to njima ne desi – kaže Eržebet Olajoš Nađ. – Kao i drugi penzioneri koji mogu, i ja radim različite poslove nege i higijeničara. I ne kukam.

„Žene Subotice govore“Iako su naočigled ravnopravne, po mišljenju Viktorije Jovetić, žene i dalje manje zarađuju od muškaraca a i vrlo često su žrtve nasilja.

- Od Klare Cetkin do danas nije došlo do većeg napretka i prave rodne ravnopravnosti. Pored svojih zanimanja, žene u domaćinstvu imaju dosta posla. Kakav je položaj žena u društvu vidi se po tome koliko je porastao broj nasilja nad ženama – ističe Viktorija Jovetić.  – Kada pomislimo koliko je samohranih majki koje moraju da rade na dva ili tri mesta da bi podigle svoju decu. Zato one moraju da imaju mogućnost da svojim idejama i stavovima ravnopravno učestvuju na tržištu rada.

Izvor: Subotica.com
Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore" Udruženje "Solidarnost" - "Žene Subotice govore"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 3598

Povezana vest

Povezane teme

mikloš nađ olajoš

dan žena

međunarodni dan žena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.