Komentara: 8
Pregleda: 12190
Video
Foto

Završni radovi na cementnoj stabilizaciji atarskih puteva

09.06.2017. u 16:51h
Izvor: Subotica.com
U ulici 9. Nova u Mesnoj zajednici Zorka, danas je rađena cementna stabilizacija atarskih puteva. Novom tehnologijom izrade puteva urađena je trasa duga 1.550 metara i široka tri metra.
Završni radovi na cementnoj stabilizaciji atarskih puteva

Predrag Radivojević, v. d. direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, kaže da se u Subotici prvi put atarski putevi izvode metodom cementne stabilizacije.

Završni radovi na cementnoj stabilizaciji atarskih puteva

- To je nova metoda koja se prvi put primenjuje, čija osnovna karakteristika je veća trajnost kolovoza i kolovoznih konstrukcija od klasičnih metoda, te ćemo na taj način, gledajući sa vremenske distance, kao lokalna samouprava postići veće uštede uz neosporan veći nivo kvaliteta koji ova konstrukcija poseduje - rekao je Radivojević.

Nova metoda izgradnje podrazumeva da na teren prvo izlazi akreditovana laboratorija, koja nakon ispitivanja, daje recepturu prema kojoj se radi. Svi parametri recepture se unose u kompjuter najsavremenijih mašina marke "wirtgen" u okviru koje se automatski dozira voda. Nakon što su posipači posuli tačnu količinu cementa duž trase, mašina vrši mešanje postojećeg zemljanog materijala, cementa i vode, te se tako dobija cementna stabilizacija.

Milutin Perunović, direktor firme "Extra auto transport" iz Vrbasa koja izvodi radove, rekao je da se kvalitet nove tehnologije, osim brzine i uštede, ogleda i u očuvanju ekologije.

Završni radovi na cementnoj stabilizaciji atarskih puteva

Miloš Ljubisavljević, inženjer i odgovorni izvođač radova firme „Extra auto transport“, kaže da je ovo tehnologija koja je u svetu standardna i uobičajena metoda izgradnje puteva, te da se trude da kvalitet, brzinu i cenu približe i u našoj zemlji.

- Trenutno smo u 9. Novoj ulici, koja je dugačka 1.550 metara i njena širina je tri metra. Osim ove ulice, metodom cementne stabilizacije urađena je već ulica Ane Frank na Makovoj sedmici i Šumska ulica na Kelebiji, a u nastavku planiramo da uradimo Vernešov i Garnešov kraj u Tavankutu – rekao je Ljubisavljević i dodao da će ukupna dužina ulica, koje će biti urađene novom tehnologijom, iznositi pet kilometara.

Završni radovi na cementnoj stabilizaciji atarskih puteva

Završni radovi na cementnoj stabilizaciji atarskih puteva

Članovi porodice, čija kuća se nalazi na trasi radova, izrazili su zadovoljstvo što će njihova ulica konačno biti uređena, jer kako su naglasili, najveći problem im je predstavljala prohodnost ulice tokom kišovitih i zimskih dana. 

Ispred Instituta za puteve iz Beograda, Simo Tošević je istakao da cementna stabilizacija puteva znači i zaštiva od mraza u zimskim mesecima.

- Pored noseće funkcije i čvrstoće na pritisak, sloj stabilizacije treba da poseduje još jedan parametar, koji kada pređe koeficijent 0.3, daje otpornost na dejstvo mraza. To je ovde veoma značajno, s obzirom na to kakav je teren – rekao je Tošević i dodao da je nostivost saobraćajnica projektovana za lako i srednje saobraćajno opterećenje.

Površinska obrada je pre ovoga rađena samo u pilot programu u Valjevu, na dužini od 20 kilometara.

Izvor: Subotica.com
Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 12190

Povezana vest

Povezane teme

Kelebija

makova sedmica

radovi na putevima

mz zorka

atarski putevi

predrag radivojević

cementna stabilizacija

extra auto transport

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.