• Pregleda: 12444

Počinje uređenje atarskih puteva

​Na najsavremeniji način - metodom cementne stabilizacije počeli su radovi u ulici Ane Frank, prvoj iz programa uređenja atarskih puteva za tekuću godinu.
Počinje uređenje atarskih puteva

Ulica Ane Frank predstavlja povez dve mesne zajednice - Makove sedmice i Velikog Radanovca. ​Na trasi dugoj 1.100 metara juče su zabrujale mašine, a kako je planirano, radovi, koje izvodi preduzeće "Extra auto transport" iz Vrbasa, biće završeni već sutra, u četvrtak.

U razgovoru sa žiteljima ove ulice, saznali smo da ovaj put očekuju više od 20 godina i da će uređenjem ovog puta početi mnogo normalnije svakodnevno funkcionisanje.

​- Po prvi put u Subotici uređenje atarskih puteva radi se metodom cementne stabilizacije, koja garantuje mnogo veću trajnost kolovozne kontrukcije od klasične metode nasipanja - objašnjava za naš sajt Predrag Radivojević, v.d. direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje. 

Pogledajte VIDEO

Akreditovana laboratorija izvršila je ispitivanja i na osnovu njih dala recepturu prema kojoj se radi. Svi parametri recepture se unose u centralni kompjuter najsavremenijih mašina marke „wirtgen“ u okviru koje se automatski dozira voda, a pošto su posipači prethodno posuli tačnu količinu cementa duž trase, mašina vrši mešanje postojećeg zemljanog materijala, cementa i vode i tako se dobija cementna stabilizacija.

Završni sloj kolovozne konstrukcije je bitumenska emulzija i frakcija kamena koji dolazi na kraju. ​Sve to u konačnoj varijanti daje stabilnu kolovoznu konstrukciju koja ima mnogo veću trajnost od standarnog nasipanja.

​- Sa vremenske distance, time što je trajniji, ovakav način rada se mnogo više finansijski isplati, jer ne iziskuje popravke i radove svake godine - dodaje direktor.

Trenutno se radi cementna stabilizacija i u ulicama Šumska i 9. Nova, a u narednom periodu atarski putevi i ulice u prigradskim naseljima radiće se ovom metodom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
EU Odgovori
A MZ Zorka? Kosovska ulica je duža od 2 km kod peštanske pruge, pa niko da nam pomogne.
Pravda za sve Odgovori
A sta je sa atarskim putevima prema salasima koji ni prosle godine nisu dobila svoja obecana 2km, a kako stoji nece dobiti ni ove godine. Kome je u interesu ugasiti zivot na salasima? XXI vek!!!!!
Da li se u informacijama od javnog znacaja moze traziti koji putevi su nasuti tucanikom, a koji nisu. Verujem da moze i verujem da ce se ljudi pokrenuti.
srdjan Odgovori
a kosovska
Saša Odgovori
Udarna vest,asfaltiraju ulicu u 21. veku.
E .... zaostalii
MALOBOSANAC Odgovori
Kada će se uređivati atarski putevi u Maloj Bosni? Čim padne malo jača kiša do salaša se ne može doći. Onda nije ni čudno zašto se napuštaju salaši i sistematski propadaju. Mala Bosna je najbliže selo Subotici te zbog toga u ovakvim akcijama treba da ima poseban tretman.
Alen Odgovori
Ljudi. Ma kakvi atarski putevi kada nam pola grada nema asfalitrane ulice, vodu i kanalizaciju? "Stabilizovace" se jos jedna trasa sa druge strane Tresetista kako bi lokalni vladari mogli da odu da zderu i piju i njihovu gostionu (bivsu skolu) a da ne izbegavaju rupe na putevima. Slazem se da treba popravljati atarske puteve ali mi nismo dovoljno razvijeni da popravljamo takve puteve i valjda postoje prioriteti.
jozo bubnjar Odgovori
Cementna stabilizacija - autoru clanka, bez uvrede, da li si bar malo istrazio sta to znaci?!
To je samo stabilizacija za sledece slojeve asfalta... ko zna, zna da ce ta stabilizacija propasti za mesec, dva - maximum.
Ovo je, narode, zesce bacanje para -> "ves masina" sistem.
Uskoro ce narod ubedjivati da stabilizuju atarske puteve (uredjuju) peplom. Strasno.
Informer1
http://www.cemex.hr/CementnastabilizacijaInSitu.aspx

Evo možeš ovde lepo da se informišeš:
"Ultimativno rješenje niske cijene za niska i srednja prometna opterećenja
Cementna stabilizacija in situ predstavlja dodavanje cementa u postojeće tlo čime se dobije čvrst, jednolik nosivi sloj za sve uvjete opterećenja.

Značajke:

produljeni vijek trajanja kolnika
smanjena debljina podloge u odnosu na nestabilizirana rješenja
smanjuje koeficijent plastičnosti tla i moguća širenja

Prednosti:

apsolutno najisplativije rješenje za ruralne primjene
već nakon 24 sata, cesta je otvorena za promet s niskim prometnim opterećenjem
izvrsna podloga za kasnije nadogradnje završnog sloja

Cementna stabilizacija in situ je vrlo vrlo je isplativo rješenje za ruralne ceste."
jozo bubnjar
@INFORMER1
Kada se budes iz iskustva razumeo u tematiku i problematiku, onda se javljaj.
A kada budes imao uvid u radove, ko radi, sa cime i odakle onda lupetaj.
Znas, informisi se, neandertalci su dosli sa Marsa.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.