Komentara: 9
Pregleda: 14152
Video
Foto

Počinje uređenje atarskih puteva

07.06.2017. u 13:49h
Izvor: Subotica.com
​Na najsavremeniji način - metodom cementne stabilizacije počeli su radovi u ulici Ane Frank, prvoj iz programa uređenja atarskih puteva za tekuću godinu.
Počinje uređenje atarskih puteva

Ulica Ane Frank predstavlja povez dve mesne zajednice - Makove sedmice i Velikog Radanovca. ​Na trasi dugoj 1.100 metara juče su zabrujale mašine, a kako je planirano, radovi, koje izvodi preduzeće "Extra auto transport" iz Vrbasa, biće završeni već sutra, u četvrtak.

U razgovoru sa žiteljima ove ulice, saznali smo da ovaj put očekuju više od 20 godina i da će uređenjem ovog puta početi mnogo normalnije svakodnevno funkcionisanje.

​- Po prvi put u Subotici uređenje atarskih puteva radi se metodom cementne stabilizacije, koja garantuje mnogo veću trajnost kolovozne kontrukcije od klasične metode nasipanja - objašnjava za naš sajt Predrag Radivojević, v.d. direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje. 

Pogledajte VIDEO

Akreditovana laboratorija izvršila je ispitivanja i na osnovu njih dala recepturu prema kojoj se radi. Svi parametri recepture se unose u centralni kompjuter najsavremenijih mašina marke „wirtgen“ u okviru koje se automatski dozira voda, a pošto su posipači prethodno posuli tačnu količinu cementa duž trase, mašina vrši mešanje postojećeg zemljanog materijala, cementa i vode i tako se dobija cementna stabilizacija.

Završni sloj kolovozne konstrukcije je bitumenska emulzija i frakcija kamena koji dolazi na kraju. ​Sve to u konačnoj varijanti daje stabilnu kolovoznu konstrukciju koja ima mnogo veću trajnost od standarnog nasipanja.

Počinje uređenje atarskih puteva

​- Sa vremenske distance, time što je trajniji, ovakav način rada se mnogo više finansijski isplati, jer ne iziskuje popravke i radove svake godine - dodaje direktor.

Trenutno se radi cementna stabilizacija i u ulicama Šumska i 9. Nova, a u narednom periodu atarski putevi i ulice u prigradskim naseljima radiće se ovom metodom.

Izvor: Subotica.com
Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva Uređenje atarskih puteva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 14152

Povezane vesti

Povezane teme

Asfaltiranje ulica u Subotici

izgradnja atarskih puteva

asfaltiranje

atarski putevi

predrag radivojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.