• Pregleda: 5194

Završena prva obuka za upravnike zgrada

U Regionalnoj privrednoj komori završena je prva obuka za profesionalne upravnike zgrada. Obuku je uspešno završilo dvanaest polaznika, koji će ispit za dobijanje licence polagati polovinom septembra.
Završena prva obuka za upravnike zgrada

Tokom tronedeljne obuke i 50 nastavnih časova,  polaznici su se upoznali sa glavnim odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji stupa na snagu od 1. januara 2018. godine. Po novom Zakonu, funkciju upravnika zgrade i dalje će obavljati izabrano lice iz redova stanara, dok će profesionalni upravnik biti angažovan sa strane, a upravljaće sa nekoliko zgrada istovremeno. Profesionalni upravnik,  stanarima će biti dostupan 24 časa, a njegove usluge stanare će na mesečnom nivou koštati od 250 do 350 dinara.

Obukom, koja je u Regionalnoj privrednoj komori počela 12. avgusta,  bile  su obuhvaćene sve teme vezane za ekonomski, administrativno-finansijski i građevinski aspekt upravljanja i održavanja zgrada. Među predavačima  bili su stručnjaci sa Ekonomskog i Građevinskog fakulteta.

- Moj delokrug predavanja se ticao tema iz građevinarstva i bezbednosti u objektima. Nakon tri dana saradnje sa polaznicima obuke mogu da kažem da  su teme koje su bile obrađene zaista kompeksne, a zahtevi koji su postavili pred upravnike zgrada veliki. Budući upravnici zgrada moraju da pokazuju široko obrazovanje iz društvenih, ekonomskih i tehničkih nauka. Preuzimaju na sebe vrlo ozbiljne zadatke.  Nastojali smo preko obuke da ih uputimo na regulativu koja se tiče upravljanja zgrada. Ukoliko želimo da imamo lep grad u kome bi svi uživali, postojanje upravnika zgrada ili ljudi koji svakodnevno i savesno vode računa o kulturi stanovanja i tehničkim aspektima stanovanja je vrlo važno. Bez obzira što se stanarima može učiniti da je to novi namet, mislim da nije, jer su ovaj posao nekada iz pozadine obavljala neka javna preduzeća, a sada je došlo vreme da stanari preuzmu brigu - kaže profesor dr Danijel Kukaras sa Građevinskog fakulteta, koji je bio u ulozi predavača.

Među polaznicima obuke bila je i Gabrijela Agošton, diplomirani pravnik po struci.

- Prvenstveno sam na ovu obuku krenula kao vlasnik stana,  a zainteresovana sam i za   organizatora upravljanja zgrada. Pristupila sa obuci sa radoznalošću i sa već stečenim iskustvima iz Mađarske. Ova institucija i zvanje, kao predstavnik i menadžer stambenih zajednica postoji već u Mađarskoj i na zapadu. Mislim da postoji velika potreba da se uvede i kod nas. Da ne bude ono „i svačije i ničije“ nego da ta svest stanara i vlasnika posebnih delova bude podignuta na nivo kolektivnog stanovanja, da zbrinemo, čuvamo, upravljamo i koristimo zajedničke i svoje prostore tako da zgrada bude u svojoj funkciji i po svojoj nameni - kaže Gabrijela Agošton.

Planirano je da se do kraja godine organizuje još jedna obuka. Svi  zainteresovani za obuku mogu se prijaviti na mail ili na telefon 024/55-33-57. Uslov za konkurisanje je srednjoškolsko obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

- Obuka se plaća 30 hiljada dinara po polazniku, dok je za polaganje ispita i licencu potrebno izdvojiti 15 hiljada dinara. Kada se bude prijavilo 10 do 15 polaznika organizovaćemo novu obuku. Očekujemo da će to biti već u toku narednog meseca. Privredna komora će i nakon završetka obuke polaznicima biti na raspolaganju u pogledu stručne podrške kod rešavanja određene problematike - kaže  Janoš Bagi iz Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Darth Odgovori
Kome ovo treba? Mojoj zgradi svakako ne, jer se o svemu lako dogovorimo sa predsednikom kućnog saveta, a koji je inače veoma angažovan oko onoga što radi i nama bolje ne treba. Kreteni hoće samo da nam izbiju još 300-400 dinara mesecno iz džepa. Vrlo napredno, a bogami i nakaradno, e pa neće da može!
dule
Verovatno je neka mala zgrada u pitanju.Ja sam iz stana pobegao upravo zbog nemogućnosti da se postigne bilo kakav dogovor. Evo primera. zgrada je bila sa ravnim krovom i onima sa osmog i sedmog sprata stanovi su prokišnjavali. Kada se poveo razgovor na temu saniranja krova nikoga sa nižih spratova to nije interesovalo. Međutim , ubrzo nakon jedne velike kiše desilo se da se je onima sa prizemlja i prvog sprata kanalizacija izlila. Kada su zatražili pomoć ostalih stanara to nikoga sa sedmog i osmog sprata nije interesovalo. Da ne govorimo o održavanju fasade, liftova, rasvete na stepeništu, i sl. Svuda u svetu postoje kućepazitelji ili upravnici. Ja sam pre 30 godina bio u Milanu kada je u zgradi gde sam prenoćio bio kućepazitelj koji je sve kontrolisao pa i ko ulazi i izlazi i koji je vodio računa o čistoći i održavanju zgrade. Da bi smo se smestili kod prijatelja koji je tamo stanovao on nas je morao najaviti i morali smo dati sve podatke kućepazitelju. Za to se primala plata.
Milan024 Odgovori
Sto se sekirate, za par stotina dinara mesecno?
Eto, minimalna zarada, će vam biti povećana za celih 7 dinara/satu, a penzije , značajno veće, za celih 1,25%, od februara 2018. !!!!!!!!
jozo bubnjar Odgovori
"strucnjaci" sa ekonomskog i gradjevinskog fakulteta... jer ovo neka serija tipa "Mucke"?? :-D
ENIGMA Odgovori
kako se secam gos.agoston gabrijela je nekad bila jedna od vodecih figura u opstinskoj upravi za dodelu poslovnih objekata......
Mikica Odgovori
Sramoto Srbije.Lesinari nije dosta ovih sadasnjih predsednika kucnih saveta sto lapaju od naroda nego jos i pomocnike do ijaju da im placamo lopovluk i izmisljeno radno mesto.
ekv Odgovori
Nadam se da ste polaznike obucili . gde komsija sme da stavi klimu, spoljnu jedinicu, a gde ne? Bice za polaznike posla. Pogotovo u novogradnjama gde su dodjosi, sa brda sisli, pa misle da su zakupili sve, a ne samo 50 m2 .
Mikica
Tako je neka se zna.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.