Komentara: 9
Pregleda: 6104
Foto

Završena prva obuka za upravnike zgrada

28.08.2017. u 18:53h > 20:17
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori završena je prva obuka za profesionalne upravnike zgrada. Obuku je uspešno završilo dvanaest polaznika, koji će ispit za dobijanje licence polagati polovinom septembra.
Završena prva obuka za upravnike zgrada

Tokom tronedeljne obuke i 50 nastavnih časova,  polaznici su se upoznali sa glavnim odredbama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji stupa na snagu od 1. januara 2018. godine. Po novom Zakonu, funkciju upravnika zgrade i dalje će obavljati izabrano lice iz redova stanara, dok će profesionalni upravnik biti angažovan sa strane, a upravljaće sa nekoliko zgrada istovremeno. Profesionalni upravnik,  stanarima će biti dostupan 24 časa, a njegove usluge stanare će na mesečnom nivou koštati od 250 do 350 dinara.

Obukom, koja je u Regionalnoj privrednoj komori počela 12. avgusta,  bile  su obuhvaćene sve teme vezane za ekonomski, administrativno-finansijski i građevinski aspekt upravljanja i održavanja zgrada. Među predavačima  bili su stručnjaci sa Ekonomskog i Građevinskog fakulteta.

Završena prva obuka za upravnike zgrada

- Moj delokrug predavanja se ticao tema iz građevinarstva i bezbednosti u objektima. Nakon tri dana saradnje sa polaznicima obuke mogu da kažem da  su teme koje su bile obrađene zaista kompeksne, a zahtevi koji su postavili pred upravnike zgrada veliki. Budući upravnici zgrada moraju da pokazuju široko obrazovanje iz društvenih, ekonomskih i tehničkih nauka. Preuzimaju na sebe vrlo ozbiljne zadatke.  Nastojali smo preko obuke da ih uputimo na regulativu koja se tiče upravljanja zgrada. Ukoliko želimo da imamo lep grad u kome bi svi uživali, postojanje upravnika zgrada ili ljudi koji svakodnevno i savesno vode računa o kulturi stanovanja i tehničkim aspektima stanovanja je vrlo važno. Bez obzira što se stanarima može učiniti da je to novi namet, mislim da nije, jer su ovaj posao nekada iz pozadine obavljala neka javna preduzeća, a sada je došlo vreme da stanari preuzmu brigu - kaže profesor dr Danijel Kukaras sa Građevinskog fakulteta, koji je bio u ulozi predavača.

Među polaznicima obuke bila je i Gabrijela Agošton, diplomirani pravnik po struci.

Završena prva obuka za upravnike zgrada

- Prvenstveno sam na ovu obuku krenula kao vlasnik stana,  a zainteresovana sam i za   organizatora upravljanja zgrada. Pristupila sa obuci sa radoznalošću i sa već stečenim iskustvima iz Mađarske. Ova institucija i zvanje, kao predstavnik i menadžer stambenih zajednica postoji već u Mađarskoj i na zapadu. Mislim da postoji velika potreba da se uvede i kod nas. Da ne bude ono „i svačije i ničije“ nego da ta svest stanara i vlasnika posebnih delova bude podignuta na nivo kolektivnog stanovanja, da zbrinemo, čuvamo, upravljamo i koristimo zajedničke i svoje prostore tako da zgrada bude u svojoj funkciji i po svojoj nameni - kaže Gabrijela Agošton.

Planirano je da se do kraja godine organizuje još jedna obuka. Svi  zainteresovani za obuku mogu se prijaviti na mail subotica@pks.rs ili na telefon 024/55-33-57. Uslov za konkurisanje je srednjoškolsko obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Završena prva obuka za upravnike zgrada

- Obuka se plaća 30 hiljada dinara po polazniku, dok je za polaganje ispita i licencu potrebno izdvojiti 15 hiljada dinara. Kada se bude prijavilo 10 do 15 polaznika organizovaćemo novu obuku. Očekujemo da će to biti već u toku narednog meseca. Privredna komora će i nakon završetka obuke polaznicima biti na raspolaganju u pogledu stručne podrške kod rešavanja određene problematike - kaže  Janoš Bagi iz Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com
Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici Rezime prve obuke za profesionalnog upravnika u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6104

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

obuka

profesionalni upravnik zgrade

obuka za upravnike zgrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.