• Pregleda: 1403

Budućim upravnicima zgrada predstavljene mogućnosti upravljanja otpadom

U prostorijama Arhus centra, za buduće profesionalne upravnike zgrada juče je održano predavanje na temu upravljanja otpadom. Predavači su kandidate za upravnike zgrada upoznali sa za zakonima Arhuske konvencije o upravljanju otpadom, kao i sa projektom zelene zgrade Subotice, koji se u našem gradu sprovodi već nekoliko godina.
Budućim upravnicima zgrada predstavljene mogućnosti upravljanja otpadom

Budući profesionalni upravnici zgrada smatraju da je upravljanje otpadom izuzetno važna tema, te ističu da će im znanje stečeno na predavanju veoma koristiti. Naročito su zainteresovani za mogućnosti prodaje reciklažnog otpada, koji se može sakupljati u stambenim zgradama.

- Mislim da ćemo na bolji, jedinstven i lakši način saznati kako da naše buduće saradnike u Skupštini stanara uputimo na to kako da resurse otpada iskoristimo na pravi način. To znači da, ako ih skupimo svi zajedno kao stambena zajednica, novac koji prikupimo moći ćemo da iskoristimo u tekuće ili investicione planove naše stambene zajednice - rekla je Milanka Dulić, buduća profesionalna upravnica zgrade.

Iz Arhus centra navode da su smatrali da je neophodno da kandidatima za profesionalne upravnike pruže neophodne informacije o Arhuskoj konvenciji. Takođe, na predavanju je predstavljen i projekat zelene zgrade Subotice, koji se uspešno sprovodi već nekoliko godina u 15 zgrada u gradu.

- Podstakli smo naše sugrađane da razvrstavaju otpad u domaćinstvu, i da na kraju, kada se proda reciklažni materijal, sredstva mogu da upotrebe za nabavku sijalica, za popravke u zgradi. Svaki dinar je od koristi i uplaćuje se direktno na račun stambenih jedinica - rekla je Snježana Mitrović, iz Arhus centra.

Međunarodni sporazum u oblasti životne sredine, poznatiji kao Arhuska konvencija, obuhvata pristup informacijama, pravo javnosti da učestvuje u donošenju odluka o životnoj sredini, kao i pristup pravosuđu, u slučaju da su prethodna dva prava povređena.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Tuta bugarin Odgovori
Ovima ni Vucic nije ravan... Hahha
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.