• Pregleda: 2841

Prijave za edukaciju profesionalnih upravnika zgrada do četvrtka

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada usvojen krajem prošle godine, doneo je brojne novine, od kojih je svakako najznačajnija uvođenje profesionalnog upravnika u stambene zgrade. Kako bi postali upravnik, neophodno je da prođete obuku i licenciranje, koju vrši Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga u Subotici.
Prijave za edukaciju profesionalnih upravnika zgrada do četvrtka

Predavanja su podeljena na četiri celine kroz koja, budući profesionalni upravnici zgrada treba da prođu. Edukacija obuhvata pravne aspekte upravljanja i održavanje zgrada, administrativne i finansijske aspekte, građevinske aspekte u vezi sa karakteristikama zgrada, bezbednosne procedure i komunikaciju.

Prvo predavanje će se održati u subotu, a zainteresovani se mogu prijaviti do četvrtka putem sajta, telefona ili lično u prostorijama Komore.

- Zainteresovani građani mogu se prijaviti do četvrtka, 10. avgusta, a predavanja kreću u subotu, 12. avgusta. Obuka je predviđena da traje osam radnih dana u naredne tri nedelje, tako da još nije kasno ukoliko ima zainteresovanih da pristupe obuci. Inače, kotizacija za obuku iznosi 30.000 dinara, a po završetku predavanja, polaže se završni ispit i potom se dobija licenca za koju se izdvaja 15.000 dinara - rekao je Janoš Bagi, sekretar odbora centra za edukaciju PKS-RPK Severnobačkog okruga.

Prema usvojenom Zakonu, Skupštine stanara i dalje mogu da imaju upravnike zgrada na volonterskoj osnovi, ukoliko se tako dogovore, a mogu da angažuju i profesionalnog upravnika, odnosno ukoliko se ne dogovore, dobiće prinudnog upravnika.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

10
Мачак Odgovori
Samo neka dodju kod mene u zgradu edukovacu ga ja vilama i lopatom. Ima da polaze zavrsni ispit mocice sa njime i u inostranstvo da ide.
panonski čamac
Pa vi ga nemojte dovesti. Organizujte se sami u zgradi u kojoj živite.
KOLE Odgovori
stanovi su privatno vlasnistvo,odakle ideja drzavi da nam proturi prinudnog upravnika?
Seki
Ako su stanovi privatno vlasnistvo to ne znaci da treba dozvolit u zgradi jevasluk,zgrada nije privatno vlasnistvo.
Uvek u pravu Odgovori
Hoćete, nećete moraćete. I biće još raznih novih stvari za koje nismo ni znali da postoje.
Nedim Odgovori
Stanovi jesu privatno vlasništvo ali dobro je da se ima menadžer zgrade,apsolutne slobode nema,može da mi procuri voda u stanu pa da ide kod komšije,nekoga će da grize savest zbog toga ,nekoga neće i o bezbednosti zajedničke zgrade brinemo svi a imamo tog upravnika što je dobro.Ima i starijih ljudi po stanovima nemoćnih pa gde su problemi oko požara,gasa,zajedničkog svetla,estetskog izgleda zgrade iposebno čistoće.Nećete verovati sretao sam inženjera koji je fakultet završio a baca stare stvari preko balkona ,mada postoji lift i tunel kroz koji može komunalni otpad da ide.Ne može se ulaskom u stan čovek u totalu potpuno otuđiti,uostalom to nije ni dobro.Upravnik zgrade mora biti jedna mlađa energična osoba.
Demokrata
A ko će to da plati? Dali iz budžeta. Pošto u budžetu imamo suficit u odnosu na planirano.
zoran
stanove dobijali uglavnom slojevi bez korena,bez kulture ponasanja.zivim na radijalcu ,komsije drze kerove od 40 kg u stanovima,dva psa i dete.neki ne znaju da postoji kontener,kucno smece,pelene bacaju u korpe za smece ispred zgrada,nijednom ali doslovno nijednom jos nisam video vlasnika psa da nosi kesicu za sobom,ali mirisu na kopije skupih parfema i puse sarajevsku drinu koju vade iz kutije od malbora
Vucicu Pederu Odgovori
Ni nasi zgradari nisu nista bolji, vecina njih uzme po koji dinar od naplate zajednickih racuna. Dodatno, nisu istaknuti kontakti predsednika kucnih saveta u mnogim zgradama pa stanari tesko dolaze do njih.
Milan Odgovori
Zemlja Srbija!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.