Komentara: 66
Pregleda: 24334
Foto

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

01.04.2014. u 15:09h
Na nedavno završeni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje hotelsko-banjskog kompleksa na Paliću stiglo je 45 radova, od čega jedan iz inostranstva. Konkurs je raspisalo preduzeće Park Palić d.o.o. u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije.
Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Prema konkursnom zadatku, planirani banjsko-hotelski kompleks, koji leži na nalazištu lekovitih termalnih voda, sa sadržajima banje, velnesa, zabave na vodi i pratećim smeštajnim kapacitetom treba da bude jedan od ključnih sadržaja turističke destinacije Palić, a ujedno da privuče korisnike postojećih hotela i pansiona, podstakne izgradnju novih i privuče lokalne korisnike.

U nastavku pogledajte detaljan prikaz svih nagrađenih i pohvaljenih radova uz obrazloženja njihovih autora:

I Nagrada (AGM) Autori: Borislav Petrović dia, Boris Petrović dia, koautori: hotel: Luka Ostojić dia, Bojana Marković dia, akvapark: Nikola Stojković dia, Mina Kordić dia, spa: Ivan Rašković dia, saradnici: Predrag Živković dia, Milica Sekulić dia, konsultanti: termotehn. inst: Miodrag Marković dim, vodeni sistemi akvapark i spa: Miljan Đurić dig, Ognjen Prlja dig, koordinator: Nada Jelić dia

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Okosnica rešenja je modelovan pejzaž u ulozi kulturološkog iskaza – morfologija tla i sklopova kao i njihov položaj na lokaciji ne citiraju nasleđenu matricu već proizvode novi ambijentalni kvalitet gde se izgrađene strukture koncentrišu oko težišnih tačaka oslobađajući nivo tla kao ključan za kretanje korisnika i eksploataciju sadržaja.

Razumevanje istorije lokalnog tla se pojavljuje prvenstveno u formi sadržaja koji asociraju na tradiciju kulta tela, izraženu prostorima termi, banja i zabave. Navedene namene su unapređene savremenim pristupom sportu, rekreaciji, održavanju i unapređenju zdravlja.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Otvoreni sistem postavljanja građevina u prostoru, sinteza tla i sklopova, kao i primenjeni arhitektonski oblici, proizvod su nekoliko aspekata principa efikasnosti. Pomenuti aspekti se koncentrišu oko šest težišnih fenomena i to: toplotne energije, kvaliteta vazduha, kretanja, ambijentalnosti i metaforičnosti arhitektonskih sklopova.

Prostorni razmeštaj namena sledi tokove korisnika na lokaciji. Raspoloživi prostor je zoniran na tri dela na osnovu karaktera sadržaja i to: severni deo zauzima prostor Spa centra na koji se nadovezuje prostor Akvaparka dok se na južnom delu nalazi Hotel. Sva tri sadržaja su rešena kao slobodnostojeći korpusi povezani toplom vezom. Prostorna pauza (trg) između pomenutih podcelina predstavlja težište kompleksa i služi prostornoj orijentaciji korisnika.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Prostorni razmeštaj objekata takođe igra ulogu u likovnoj asocijativnosti kompleksa; grupisani u tri nezavisne celine, arhitektonski sklopovi oživljavaju jednu karakterističnu vedutu Panonije – usamljene salaše/majure okružene beskrajnom ravnicom.


II Nagrada (PROaspekt) Autorski tim: Vladimir Lojanica, Sonja Pešterac, Marija Ćorluka-Mijović, Marija Konstandinidis, Vlada Lukić, Tamara Dinić

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Presudnu ulogu u opredeljenju za karakter forme odigrala je studija konteksta iz koje se moze izvući osnovna logika za formulaciju koncepta.

Gabarit hotela, kao dominantna struktura, logično je povijen u duhu i karakteru ambijenta glavnog šetališta. Nastavlja tipičnu i karakterističnu, prijatnu, zakrivljenu liniju pešačkog toka i šume. Prihvata i nenametljivo usmerava dalje, dok se stepenasto gubi prema otvorenom prostoru lokacije gde se ostvaruje neprekinuto, postojeće, vizuelno jedinstvo ambijenta dve vodene površine.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

U vertikalnoj regulaciji visina gabarita novog objekta prati liniju krošnji i sukcesivno je prevodi i spušta ka zatravnjenoj površini, ka meri pešaka i mobilijara. Na ovaj nacin se objekat maksimalno integriše u ambijent i na izvesan način ga nadopunjava.

Kao kontra-teža i prevez dva pravca zakrivljenog i linearnog, linearna struktura drugog hotelskog trakta i ostalih turističkih sadržaja povučen je u zaleđe i prati pravac saobraćajnice. Odmaknut je od centralnog ambijenta šetališta gde, takože, na toj dužini lokacije postepeno “isparava” ka pejzažu.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Odabir materijala i boja takođe su posledica želje da se objekat hotela i ostalih delova kompleksa što je moguće više integriše u okruženje i kodove arhitektonskog nasleđa koje se može naći na lokaciji. Na taj način bi se mogla osetiti kontekstualna povezanost i jedna vrsta transponovanja i interpretacije lokalnog iskustva na savremeni arhitektonski jezik.

Primenjeni materijali na objektu su zidne malterisane i bojene površine, staklene zid zavese, fasadne obloge od impregniranih crveno toniranih drvenih talpi. Motivacije za modulacije predstavljaju interpretaciju odabranih autentičnih motiva.

III Nagrada Autorski tim: (Grupa 4): Petar Stelkić, dipl.inž.arh., Vladimir Cvejić, dipl.inž.arh., Branko Belaćević, dipl.inž.arh., Ivana Barandovski, dipl.inž.arh., Saradnik: Bogdan Devic, student arh.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Predloženi koncept na svojevrstan način predstavlja beg od ustaljenog pristupa urbanizmu i građenju u prirodnom okruženju. Koncept teritoriju razrešava novom promenadom, ostavljajući pritom slobodna polja koja se mogu svakodnevno dodatno programski nadovezati.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Predloženi objekat predstavlja urbanistički potez koji je bliži logici ulice nego logici jedne arhitekture. Naglašeno je konstantno prevezivanje i nadovezivanje programa između dva jezera, štranda i hotelske promenade, omogućavajući pritom ambijentalnu i narativnu raznovrsnost.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Predlog se vezuje za tri osnovna elementa koja transponira u novu arhitekturu. Element vojvođanskog horizonta prenet kao oslobođeno tlo nepostojanjem čvrstog prizemlja, čime je zadržana i jasna veza dva jezera. Zatim, postojeća tradicionalna Palićka arhitektura, sa naglašenim krovnim završnicama uronjenim u šumski front, transponovana je u akcentovane tačke programa novoprojektovanog objekta. Najzad, ušorenost, gustina programa i događaja ravničarskog sela prenešena je naprelivanje programa; jasnu i naglašenu horizontalnost i ulicu/štrand kao prostor, i moguće mesto, događaja.


Otkup
Jelena Miletić, Miletić arhitekti

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Prostorni koncept kompleksa zasniva se na arhitekturi koja integriše predviđeni program sa prirodom, poštujući prostorne kvalitete okruženja. Nova struktura je formirana kao pokrenuti teren koji se sa jedne strane stapa sa prirodom, dok sa druge strane oblikuje specifično mesto sa autentičnom arhitektonikom. Nadovezivanjem po visini smaknutih volumena objekata stvoren je kontinualni prostor koji se suptilno uklapa u predeo. Postepenim izdizanjem terena koje je postignuto rampama stvara se utisak kontinualnog prostora koji omogućava da se kontakt sa terenom ostvari na više nivoa unutar objekta. Preplitanje arhitekture i prirode podržano je u spoljašnjem i unutrašnjem prostoru koji su u stalnoj interakciji. Tako organizovana struktura stvara kompleksan i bogat unutrašnji prostor koji se prostire kroz više etaža. Kontinualno povezivanje prostora briše granice između prirodnog i arteficijelnog.

Orijentacija je usklađena sa vizurama tako da gotovo svi prostori imaju vizure ka jezerima, a neki od najvažnijih javnih prostora orijentisani su dvostrano ka oba jezera.

Organska arhitektura nove strukture u suštinskoj je vezi sa arhitekturom secesije, koja dominira u tradicionalnoj arhitekturi ovih predela. Takav pristup tradicionalnoj arhitekturi stvara polazište za novo čitanje savremene arhitekture i njen odnos prema arhitekturi sa početka prošlog veka. Linearnom strukturom koja dominira u uređenju kompleksa i uređenju partera uspostavljena je veza sa tradicionalnom matricom vojvođanskih polja.

U severnom delu lokacije smešten je hotelski kompleks koji predstavlja samostalnu celinu. Na hotelski kompleks nadovezuje se objekat zatvorenih termalnih bazena, spa i velnes centra sa otvorenim termalnim bazenima, koji sa zatvorenim akva parkom predstavlja jedinstvenu oblikovnu celinu sa jasno razgraničenim zonama. Autori su se odlučili za ovakvu dispoziciju kako bi se obezbedila što kraća i racionalnija topla veza između spa centra hotela, zatvorenih termalnih bazena i zatvorenog akva parka. Otvoreni akva park smešten je na južnom delu lokacije, ali tako da se maksimalno očuva postojeće zelenilo koje čini posebnu ambijentalnu vrednost.

Takođe, na taj način elementi otvorenog akva parka svojom visinom i koloritom manje narušavaju ambijentalnu celinu jezera budući da su smešteni na samom kraju lokacije, zaklonjeni visokim zelenilom. Ovakvom dispozicijom objekata omogućeno je i da deo lokacije gde se nalazi kanal koji povezuje dva jezera, u skladu sa preporukom raspisivača, ostane neizgrađen kako bi se obezbedio nesmetani vizuelni prodor između dva jezera i poprečna veza između Kanjiškog puta i obale jezera Palić.


Otkup (KANA arhitekti) - Autorski tim: Ljilja Brajković d.i.a, m.arch. Spasoje Radomilović, m.arch. Biljana Vilotić, m.arch. Marina Ilić, b. arch. Aleksandra Đorđević, b. arch. Nevena Balalić, b. arch. Bojana Popović, Konsultant za planiranje i dizajn otvorenih i rekreativnih prostora: doc.mr. Jelena Živković dia Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski Fakultet, Departman za Urbanizam, Konsultant za bazene, bazensku tehniku, parna kupatilai saune: Ninković Dragan dipl.ing. maš.MMD d.o.o. Preduzeće za inženjering, trgovinu, usluge i proizvodnju

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

Palić karakteriše jasna ortogonalna dispozicija parcela sa dominantnim saobraćajnim trasama. Parcele se pružaju pravcem istok-zapad ili sever-jug. Saobraćajna i pešačka mreža ulica preseca zone parcela. Blizina obale formirala je zone okupljanja-žižne tačke. Pešački pravci povezuju žižna mesta i ujedno otvaraju vizuelne koridore ka jezeru.

Proces urbanističkog planiranja obuhvata višestruke pristupe. Oni kategorišu u okvirima dva osnovna principa: prilagođavanje građene sredine uslovima okruženja i kreiranje građenje sredine koja se nalazi u suprotnosti sa kontekstom s ciljem stvaranja novih prostora.

Urbanistički princip prilagođavanja i usvajanja karakteristika okruženja teži formiranju jedinstvene programsko-prostorne celine. Urbanistički plan zahteva sistematizaciju. Projekat turističkog centra na Paliću kao polaznu osnovu za sistemski pristup projektovanju preuzima ortogonalnu urbanističku mrežu vojvođanskih ravnica. Pozicije datih parcela, njihov prostorni ritam, smenjujući kolorit zasada, glavne saobraćajne trase kao dominatne ose komunikacije, kreiraju dinamičnu kompoziciju koja postavlja okvir za dalji umetnički izraz. Kompoziciona šema formirana od datih elemenata inicirala je geometriju prostornih struktura unutar date lokacije.


Otkup -Autor: Goran Martinović, Tim: Goran Martinović + Northengeneering, Saradnici: Arhitektura:
Tibor Károly Dalnoky, Dipl.Ing.Arh.,Marta Ostrogonac, Dipl.Ing.Arh., Laslo Kolozi, Dipl. Ing. Arh. Jutka Jozsa, Dipl.Ing.Arh., Konstrukcija: Peter Sekeres, Dipl.Ing.Gradj., H.V.A.C. Instalacije: Atila Alacker, Dipl.Ing.Mas., Tehnologija hotela: Nebojsa Darabos, Hortikultura: Krisztina Wallner, Dipl.Ing.Hortikulture, 3D design: Zsolt Érfalvy, Dipl.Ing.Arh.

Najbolja idejna rešenja za akva park na Paliću

U prostornom smislu lokacija na prvi pogled ne pruža neku atraktivnost „izuzev” što je pojas između dva jezera, jezera Palic i Omladinskog, u stvari najatraktivniji obalni potez! Iz tog aspekta, lokacija će sa programiranim sardžajima postati novo težište buduće turističke ponude Palića.
Nakon analize Programa, tehničkih parametara iz PDR-a i objektivno datih prostornih uslova na terenu, došli smo do zaključka da su određeni programski zahtevi nerealni. Tu pre svega podrazumevamo kapacitet Hotela.

Predloženim projektom izvršili smo nomenklaturu kompleksa i razvrstali smo ih po funkcijama: A1. relax strand, A2. wellness & spa, B. hotel, C. aqua park.

Naš arhitektonski koncept zasniva se na sledecim postulatima:  „Lokacija,lokacija i samo lokacija čini arhitekturu”, fasada objekta je „ogledalo funkcije kuce” i sagledavanje tokova savremene arhitekture XXI veka

Bitno je naglasiti autonomnost i praktično „nevinost” zadatog prosotra u kontekstu opterećenja tradicijom nekog arhitektonskog stilskog nasleđa. Uz izuzetno poštovanje opusa arhitekata Jakab Dezsea i Komor Marcela koji su kroz čitav jedan vek determinisali urbane i arhitektonske vrednosti centralnog dela palićkog Parka, smatramo da treba učiniti iskorak napred.

Naglasili bismo da je pružena šansa da se na predmetnom kompleksu dosledno i praktično sprovede školski primer kontinuiteta arhitekture u prostoru i vremenu. Uz savremene arhitektonske forme koje predlažemo projektom, taj kontinuitet bi bio dosledan, naglašen i poštovan.

Sama arhitektonska forma novoprojektovanih objekata proizašla je iz jednog dobro koncipiranog uslova u Raspisu konkursa: da tobogani ne bi trebalo da predstavljaju, svojim koloritom i gabaritima, osnovni element raspoznavanja kompleksa. Iz tih razloga smo dva izuzetno markantna i gabaritno zahtevna tobogana, niagara i twister, projektovali na krovu objekta Aqua Parka. Nagibi tobogana su odredili pad i oblik krovnih ravni tog objekta, a ti elementi su kasnije bili dosledno korišteni i prilikom oblikovanja ostalih objekata.

Predloženim projektom bismo zakoračili u XXI vek arhitekture, kako u oblikovnom, tako i u smislu poimanja prednosti green arhitekture.

Izvor: www.superprostor.com 

Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću Izložba idejnih rešenja za akva park na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 66
Pregleda: 24334

Povezane vesti

Povezane teme

palić

Park Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.