Komentara: 1
Pregleda: 2121

Završen ciklus radionica za omladinske radnike

15.12.2015. u 22:28h
Izvor: Subotica.com
U Novoj opštini održana je poslednja, od ukupno šest radionica, sa ciljem jačanja kapaciteta praktičara omladinskog rada i organizacija, koje se bave ranjivim grupama mladih. Radionice su deo projekta pod nazivom “Podizanje stepena socijalnih veština mladih sa smetnjama u razvoju za osamostaljivanje i aktivno uključivanje u društvenu zajednicu” Udruženja “Zajedno”. Realizaciju projekta je, u okviru ostvarivanja Lokalnog akcionog plana za mlade, podržao Grad Subotica.
Završen ciklus radionica za omladinske radnike

Na temu načela, metoda i tehnika omladinskog rada, održane su tri radionice, koje je vodio certifikovani omladinski radnik, Srđan Sobin. U drugom delu radioničarskog rada, učesnici su obrađivali teme vezane za specifičnosti metodologije rada sa mladima sa različitim oblicima  invaliditeta.

“Kroz radionice je kolega Sobin razgovarao o volonterskom i omladinskom radu sa polaznicima, dok sam ja  pokušala da im približim medote i tehnike rada sa osobama sa invaliditetom. Nadam se  smo uspeli da na neki način doprinesemo socijalnom uključivanju mladih sa invaliditetom u društvenu zajednicu”, ističe diplomirani defektolog, Milena Kosanović, koja je bila u ulozi voditelja radionice.

Radionice su bile namenjene praktičarima omladinskog rada iz  civilnih organizacija, koje se bave marginalizovanim grupama mladih, poput organizacija kao što su Crveni krst, “Stav +”, Udruženje za autizam, Edukativni centar Roma, Cosmo…

Završen ciklus radionica za omladinske radnike

Kako bi savladala neophodne tehnike za rad sa osobama sa invaliditetom i na najbolji način uočila njihove specifične potrebe, u radionicama je učestvovala i omladinska radnica, Dunja Rauškin.

“Kako  odnedavno vodim brigu o jednom detetu sa invaliditetom, želela sam da nešto više naučim o svemu tome. Mislila sam da znam dosta, ali sam tek ovde shvatila da bi trebalo promeniti pristup i bez obrizira na oblast o kojoj se radi, omogućiti mladima da sami donose odluke koje ih se tiču. Trebalo bi više da ih pitamo i zaista uvažimo nihovo mišljenje”, naglasila je Dunja Rauškin.

Završen ciklus radionica za omladinske radnike

Radionice namenjene omladinskim radnicima, samo su deo projektnih aktivnosti. U okviru drugog dela projekta, u toku je realizacija 12 psihosocijalnih i kreativnih radionica za mlade sa invaliditetom, starosti od 14 do 16 godina  i od 16 do 23 godine. Pored jednonedeljnih susreta, sportskih aktivnosti i druženja sa srednjoškolcima, koji za cilj imaju usvajanje zdravih stilova života i podsticanje integracije mladih sa invaliditetom u društvenu zajednicu, organizovani su i posebni susreti na kojima su polaznici izrađivali novogodišnje ukrasne predmete. U izradi novogodišnjih ukrasa, čija će prodajna izložba biti na organizovana na  vašaru “Winterfest” od 21. decembra, su  učestvovali i roditelji, stručni saradnici, kao i članovi Gerontološkog centra.

“Pozivamo sve sugrađane da  svoje najmilije obraduju nekim od novogodišnjih predmeta, koje smo izrađivali u okviru našeg  programa, kao što su ukrasi za jelke, čestitke i zanimljivi novogodišnji aranžmani. Novac koji budemo prikupili na prodajnoj izložbi iskoristićemo za organizovanje izleta za mlade sa invaliditetom”, ističe Dragana Vila, saradnica Udruženja “Zajedno”.

Izvor: Subotica.com
Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike Završen ciklus radionica za omladinske radnike
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2121
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.