Komentara: 49
Pregleda: 6236
Video
Foto

Zavičajni dani 2017 okupili rekordan broj učesnika i posetilaca

12.09.2017. u 11:52h
Izvor: Subotica.com
Tokom šest festivalskih dana i 40 sati programa, Zavičajni dani su ove godine okupili preko 1.600 učesnika, među kojima su bili eminentni kulturni stvaraoci poput Ljubivoja Ršumovića, Đorđa Nešića, Danice Crnogorčević, Željka Vasića i mnogih drugih, kao i nekoliko hiljada posetilaca. Organizatori poručuju da su više nego zadovoljni posetom i najavljuju da za sledeću godinu pripremaju brojne novine.
Zavičajni dani 2017 okupili rekordan broj učesnika i posetilaca

U prethodnih nedelju dana, publika svih generacija  imala priliku da uživa u pre svega, bogatom folklornom stvaralaštvu, jer su na bini u centru grada nastupila brojna kulturno-umetnička društva iz naše zemlje, ali i susednih zemalja Mađarske, Rumunije i Hrvatske. Specijalni gosti bila su KUD „Piskavica“ iz Banja Luke i čuveno KUD „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda.

- Zaista smo se trudili da kulturno stvaralaštvo svih nacionalnih zajednica bude predstavljeno. Ove godine se pokazalo da Festival „Zavičajni dani“ ima svoju publiku i da svaki dan broj posetilaca raste. Zaista smo zadovoljni posetom - kaže Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga (SSUSBO) i dodaje da su već počele pripreme za naredni Festival - Plan nam je da sledeće godine Festival podelimo u dva dela. Prvi bi bio posvećen negovanju kulture, tradicije, stvaralaštva i narodnim radinostima, dok bi drugi deo bio namenjen mladima. Pored Zavičajnog festivala sporta, koji je ove godine održan prvi put i koji planiramo da nastavimo,  u tom delu bi bila i Konferencija beba, kao  i program „Zlatni glas Subotice“.  Veoma smo ponosni na organizaciju takmičenja „Zlatni glas Subotice“, jer se pobednici direktno plasiraju u „Pinkove zvezdice“. Takođe, Konferencija beba je ove godine imala čak 300 odsto više prijavljenih beba. Zbog loše demografske slike, trudimo se da podstičemo rađanje te smo najbrojniju porodicu, shodno našim mogućnostima, ove godine nagradili sa 10 hiljada dinara.

Zavičajni dani 2017 okupili rekordan broj učesnika i posetilaca

Na sredini manifestacije, na Gradskom trgu u Subotici održan je 1. Zavičajni festival sporta, koji je okupio desetak klubova iz Subotice, a koji su preko svojih najmlađih polaznika prezentovali svoje sportove i uživali u druženju i upoznavanju drugih sportova.

Po rečima organizatora, početak nove školske godine je dobro vreme da se najmlađi uključe u rad nekog od subotičkih klubova a starijima koji žele da uvećaju obim fizičkih aktivnosti na raspologanju su i sportska-rekreativna udruženja.  

Zavičajni dani 2017 okupili rekordan broj učesnika i posetilaca

Od naredne godine Zavičajni dani i u prigradskim naseljima

Po rečima predsednika SSUSBO, plan je da deo programa sledeće godine bude prikazan i u prigradskim mesnim zajednicama.

- Do sada su bili obuhvaćeni Bajmok, Pačir i Bačka Topola, a planiramo sledeće godine da program održimo i u drugim  mesnim zajednicama, kako bi i njihovi stanovnici imali priliku da prate program. Uključili smo mnoga društva iz Subotice i okoline, te  je manifestacija imala i lokalni karakter. Želimo da sa udruženjima slične programske orjentacije iz cele Srbije potpišemo Sporazum o poslovnoj-tehničkoj saradnji, u cilju razmene programa i  ideja - kaže Gravorac.

Zavičajni dani 2017 okupili rekordan broj učesnika i posetilaca

Zavičajni dani 2017 okupili rekordan broj učesnika i posetilaca

Pored nastupa brojnih zavičajnih kulturno-umetničkih društava sa zanimljivom koreografijom i  kostimima iz zavičaja, na Gradskom trgu su održani i koncert Vere Matović, Sinova Manjače, Željka Vasića, ali i humanitarni koncert "Deca Srbije deci Kosova i Metohije" u okviru kojeg su nastupili dečji folklorni ansambli iz Ostojićeva, Sente, Bajmoka i Aleksandrova.

Od sadržaja koji su obeležili ovogodišnje izdanje Zavičajnih dana, četvrto po redu, izdavajaju se književne tribine, izložbe i turnir u malom fudbalu koji je praktično i otvorio ovogodišnju manifestaciju. I ove godine je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Izvor: Subotica.com

Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića

Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića Zavičajni dani 2017: Koncert Željka Vasića
Pogledaj ostale fotografije

Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović

Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović Zavičajni dani 2017: Veče folklora i koncert Vere Matović
Pogledaj ostale fotografije

1. Zavičajni festival sporta

1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta 1. Zavičajni festival sporta
Pogledaj ostale fotografije

Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije"

Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije" Zavičajni dani 2017: Koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije"
Pogledaj ostale fotografije

Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani"

Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 49
Pregleda: 6236

Povezane vesti

Povezane teme

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

zavičajni dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.