Komentara: 25
Pregleda: 9454

Bogat kulturno-umetnički i sportski program Zavičajnih dana 2017

30.08.2017. u 13:21h > 20:47
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Različitost zbližava“ u nedelju će početi četvrti po redu Zavičajni dani, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga. I ove godine, organizatori najavljuju bogat kulturno-zabavni i sportski program za sve generacije.
Bogat kulturno-umetnički i sportski program Zavičajnih dana 2017

Negujući sećanje na zavičaj, manifestacija prema rečima organizatora, za cilj ima ukazivanje na bogatstvo različitosti i značaj međusobnog poštovanja i zbližavanja svih građana Subotice.

- Trudićemo se da kroz programske sadržaje prikažemo bogatstvo kulture i stvaralaštva koji obiluje u našoj Subotici. Kada smo koncipirali program pokušali smo da zadovoljimo sve sfere našeg društva, od omladine do najstarijih i zaista smo se trudili da promovišemo sadržaje koje građani ne mogu često da vide na televiziji, koji promovišu etičke i narodne vrednosti koje su deo naše tradicije. Trudili smo se da sve nacionalne zajednice u Subotici budu zastupljene, jer je zavičaj univerzalna kategorija i trebalo bi svi zajedno da ga negujemo. Festival „Zavičajni dani“ ima za cilj da prevaziđe eventualne razlike koje postoje među nama, da nam obezbedi da se još više volimo i poštujemo i živimo u toleranciji, što se i postiže kada se prevaziđu predrasude i kada se bolje upoznamo - kaže Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Sedmodnevna manifestacija će početi, u nedelju, turnirom u fudbalu na sportskim terenima u Prvomajskoj ulici, a nastaviće se u utorak u čitaonici Gradske biblioteke, gde će od 10 časova biti održan drugi književni susret zavičajnih pisaca pod nazivom „Pesme sjajne zavičajne“. Svečano otvaranje manifestacije biće, takođe, u utorak u Velikoj većnici Gradske kuće u 19.30 časova, kada će biti upriličena i izložba „Srbija kao sudbina“ akademskog slikara Nikole Brkanovića. O izložbi će govoriti književnik Đorđe Nešić.

- Među gostima biće jedan od najboljih naših književnika Milan Nenadić, kao i Đorđe Nešić. Iz Podgorice nam dolazi Danica Crnogorčević, veoma poznati etno interpretator, gotovo ne postoji država u Evropi i svetu gde nije nastupala a sada ćemo prvi put imati privilegiju da je čujemo i u Subotici. Svečano otvaranje je nezamislivo bez Hora „Mironosice“, jer su prepoznatljiv motiv ovog grada. Priključiće se i Ivana Popadić, koja je bila u širem izboru za pesmu Evrovizije. Biće tu i devojčica Valentina Mališević, koja je čudo kada je u pitanju dečja zabavna pesma i koja je nagrađivana na svim velikim međunarodnim festivalima - kaže Tode Nikoletić, stručni konsultant manifestacije.

Sa idejom podsticanja humanosti, u sredu će od 11 časova na Otvorenom univerzitetu biti organizovana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Istog dana, na Gradskom trgu biće održan program „Deca Srbije deci Kosova i Metohije“ u okviru koga će nastupiti dečji folklorni ansambli iz Ostojićeva, Sente, Bajmoka i Aleksandrova. Povodom desetogodišnjice akcije „Deci Kosova i Metohije s osmehom, zajedno u školskim klupama“ od 18 časova na gradskom trgu biće održan koncert.

- Na koncertu će nastupiti poznati interpretatori narodne muzike. Od 21 čas iste večeri održaće se koncert benda „Čegi i braća bluz bend“. Trenutno su najtraženija grupa u jugoistočnoj Evropi, jer neguju muziku 70-tih, 80-tih i 90-tih godina, radi se o veoma dobrom bendu. Za one koji ne znaju Dušan Čeganović, po kojem bend nosi ime, bio je prvak sveta u harmonici, pa će to biti još jedno premijerno izvođenje dobre grupe - kaže Nikoletić.

Četvrtak će biti dan za sport, ali i naše najmlađe sugrađane. Od 8 časova na gradskom trgu biće održan prvi Zavičajni festival sporta, dok u 18 časova biti priređena treća po redu Konferencija beba, u čijem programu će učestvovati Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović , Jovana Jelovac Cavnić, Branimir Rosić i Suzana Vidaković.

Po odluci žirija, poznatog kompozitora Marka Kona, na takmičenju za „Zlatni glas Subotice“ učestvovaće po sedam finalista u mlađoj i starijoj kategoriji u četvrtak od 20 časova.

Promocija knjige „Sudija u ratu i miru“ Danice Marinković biće održana u čitaonici Gradske biblioteke u petak. Istog dana, na gradskom trgu kroz nastup preko 30 ansambala iz celog regiona biće predstavljeno folklorno stvaralaštvo, dok će od 20 časova za ljubitelje narodne muzike biti priređen koncert Vere Matović i Sinova Manjače.

Poslednjeg dana, u subotu, folklorni ansambli iz naše, ali i susednih zemlja predstaviće narodno folklorno stvaralaštvo, a manifestacija će biti zatvorena koncertom Željka Vasića, koji je planiran za 21.30 čas.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 9454

Povezane vesti

Povezane teme

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

zavičajni dani

saša gravorac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.