Komentara: 9
Pregleda: 7075
Video
Foto

Počeli "Zavičajni dani"

06.09.2017. u 12:13h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom "Različitost zbližava", u našem gradu sinoć su u Velikoj večnici počeli četvrti po redu "Zavičajni dani", u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, koji će do 10. septembra našim sugrađanima pripremiti bogat kulturni i zabavni program.
Počeli "Zavičajni dani"

Manifestaciju koja neguje narodno stvaralaštvo i tradiciju Srba iz svih krajeva, svečano je otvorio Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, poručujući da je to festival kojim se Subotica itekako ponosi.

- Ideju i veliku želju da se i na ovaj način, putem festivala "Zavičajni dani", sačuva tradicija starog kraja, odnosno zavičaja, Savez srpskih udruženja SBO pretočio je u delo godišnjim okupljanjem zavičajnih udruženja, folklornih društava, pevačkih grupa, književnika, slikara i drugih stvaralaca – podsetio je Samardžić - Manifestacija poput ove doprinosi predstavljanju i negovanju kulture i pravih vrednosti, ne samo srpskog naroda, koji je bogastvo različitosti gradio na različitim prostorima kroz istoriju, već i svih drugih naroda i nacionalnih zajednica koji žive u višenacionalnoj sredini kao što je Subotica. Naš grad je prepoznatljiv po gostoprimstvu, uvažavanju, toleranciji i opredeljenju za zajedništvo, vrlinama koje su duboko utkane u sve njene stanovnike. "Zavičajni dani" doprinose razvoju festivalske ponude Subotice i doprinose afirmaciji našeg grada i naše zemlje.

Počeli "Zavičajni dani"

U ime Pokrajinske vlade, koja je pored Grada Subotica, podržala održavanje "Zavičajnih dana", okupljene je pozdravio književnik, Milan Micić.

- Moji preci su solunski dobrovoljci, koji su pre sto godina došli u vojvođansku ravnicu i tako postali ljudi sa dva zavičaja, sa životom ovde, ali sa sećanjem na mesto odakle potičemo – poručio je Micić - Kuća može da se izgubi i nestane usred seoba, migracija i ratova, ali vi kada negde krenete iz nje sa sobom nosite sećanje, emocije i ta kuća u vama uvek postoji. Ovi "Zavičajni dani" postoje da održe tu kuću u nama koja se zove stari zavičaj.

Posebno priznanje za očuvanje srpske kulture i tradicije ove godine pripalo je svešteniku Draganu Stokinu.

Počeli "Zavičajni dani"

Svečanom otvaranju manifestacije, prethodila je izložba slika "Srbija kao sudbina" Nikole Brkanovića. U umetničkom delu programa, nastupili su hor "Mironosice" i književnik Milan Nenadić, Ivana Popadić, Valentina Mališević i Danica Crnogorčević.

Svojim anđeoskim glasom i izvedbama numera "Tamo daleko" i "Sini jarko sunce sa Kosova", mlada Danica Crnogorčević iz Podgorice digla je na noge sve prisutne.

- Ovde je predivno. Dosta nastupa sam otkazala jer sam u drugom stanju i imam mnogo obaveza, ali ovo je bila Božja volja da dođem i nastupim ovde. Prezadovoljna sam prijemom i profesionalnošću organizatora, publika me je oduševila i drago mi je što sam, pored Divne Ljubojević i drugih izvođača, koji su bili proteklih godina, imala priliku da svojom izvedbom budem deo ove manifestacije – kaže za naš sajt Danica Crnogorčević, koja je veliku popularnost stekla izvodeći pesmu "Sini jarko sunce sa Kosova". 

Počeli "Zavičajni dani"

- To je stara pesma u kojoj je narod prepoznao vapaj i glas za očuvanje onoga što nam je iskonsko u srcu i duši. Drago mi je što je ta pesma ušla među ljude, ima skoro dva miliona pregleda. Trudim se da svaku pesmu otpevam iz srca i zato sam se fokusirala na očuvanje naše tradicije i duhovnosti, to je ono što imamo i što moramo da čuvamo. Želim omladini i deci da prenesem i približim bar delić onog bogastva koje imamo. To nije lako jer znate šta mladi slušaju, ali ima dosta njih koji vole ovu vrstu muzike i to me veoma raduje - zaključila je Crnogorčević.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani" Svečano otvaranje manifestacije "Zavičajni dani"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7075

Povezane vesti

Povezane teme

gradska kuća

velika većnica

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

zavičajni dani

srđan samardžić

mironosice subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.