Komentara: 33
Pregleda: 11209

Zatvoren zeleni deo ambulante u Harambašićevoj, lekari na ivici snage

20.10.2021. u 12:56h
Izvor: TV Subotica
Zbog ogromnog pritiska na kovid ambulantu, Dom zdravlja Subotica je danas zatvorio zeleni pulmološki deo u Harambašićevoj. Samo u ponedeljak je pregledano više od 300 pacijenata, od kojih je čak trećina bila pozitivna na kovid-19. Pod pritiskom je i Hitna pomoć, koja svakog dana preveze i po nekoliko kovid pozitivnih osoba direktno u bolnicu, jer su u takvom stanju da nemaju vremena za pregled u ambulanti.
Zatvoren zeleni deo ambulante u Harambašićevoj, lekari na ivici snage

Gužve ispred kovid ambulante su već nedeljama uobičajena slika, koja je u ponedeljak oborila i crne rekorde iz novembra prošle godine. Na pregled se javila 351 osoba, testirano je njih 180, a pozitivan nalaz dobilo je 130 pacijenata. Od toga je čak 100 nevakcinisano, dok oni koji su primili cepivo imaju lakše simptome.

JUČE 185 NOVOZARAŽENIH - Tokom prethodnog dana u Severnobačkom okrugu su registrovana 222 nova slučaja infekcije virusom kovid-19. Najviše je registrovano u Subotici, čak 185, potom slede Bačka Topola sa 21 i Mali Iđoš sa 16 novoobolelih, navodi se u današnjem izveštaju o epidemiološkoj situaciji Zavoda za javno zdravlje Subotica.

- Imamo od 15 do 20 uputa ka bolnici, i to je povećano. Svi brojevi su povećani, a što se tiče Hitne pomoći, u ponedeljak je sedam pacijenata uneto direktno u bolničku respiratornu ambulantu sa terena. To su pacijenti koji imaju već razvijene tegobe i koji nemaju vremena da prođu kroz našu kovid ambulantu - objašnjava Ivanka Beković, direktorka Doma zdravlja. - Ono što nam brojke govore, jeste da je ovo talas nevakcinisanih, talas onih kojih ne veruju u vakcinu kao jedino sredstvo i spas u ovoj borbi. Apelujem i sada, imamo na vakcinalnom punktu vakcine i raspoloživi kadar, dođite i vakcinišite se, ukoliko još niste dobili virus.

Zbog ogromnih gužvi, Dom zdravlja je danas zatvorio zeleni deo ambulante za plućne bolesti, čime će ceo objekat u Harambašićevoj postati kovid. Kako objašnjava direktorka ove zdravstvene ustanove, nemaju izbora, s obzirom na to da se broj pacijenata sa respiratornim tegobama ne smiruje, već konstantno raste. Ukoliko se ovaj trend nastavi, u Domu zdravlja se plaše da neće moći da izađu u susret ne samo kovid pacijentima, već i svim drugima.

- Bolje tako, nego da otvaramo ambulantu na nekoj drugoj lokaciji, jer tamo nemamo kompletnu dijagnostiku, kakvu imamo ovde. Čini mi se da će nam broj pacijenata i zahteva za pomoći prevazići naše kapacitete. Ne samo da je problem u kovid ambulanti, nego trpi i ceo Dom zdravlja, ostali delovi odakle vučemo medicinski kadar. Oni su ostali sa smanjenim brojem, a pritisak je i tamo, ima i drugih virusa koji su prisutni, imamo pacijente koji imaju druge tegobe - kaže Beoković.

Zatvoren zeleni deo ambulante u Harambašićevoj, lekari na ivici snageOno što je karakteristično za ovaj talas je i veliki broj kovid pozitivne dece. U poslednjih nekoliko dana u dečjoj kovid ambulanti primećuju blago smanjenje broja pregleda i pozitivnih, i nadaju se da će se tako i nastaviti.

- Nema više toliko zaražene dece, po 20 dnevno, već smo tu negde oko 10 do 15 dnevno. To su pokazatelji ova dva-tri dana unazad i videćemo kako će se kretati dalje, ali ovih nekoliko dana iza nas pokazuju ovaj trend. To je još daleko od dobrog, ali ipak nije stampedo kao u ambulanti za odrasle - dodaje Beoković.

Iz Doma zdravlja mole sve pacijente da ukoliko naiđu na gužvu ne samo u kovid, već i u drugim ambulantama, da imaju razumevanja, jer su lekari na ivici snage – svi su povučeni sa godišnjih odmora i cela ustanova je stanju mobilnosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 11209

Povezana vest

Povezane teme

dom zdravlja subotica

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

korona

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.