Komentara: 9
Pregleda: 4611

Deo ambulante u Kumičićevoj za pulmološke non-kovid pacijente

28.10.2021. u 13:25h
Izvor: Subotica.com
Zbog zatvaranja zelenog dela ambulante u Harambašićevoj ulici, non-kovid pacijenti sa pulmološkim tegobama na pregled mogu da se jave u ambulantu Ogranak 1 u Kumičićevoj ulici, gde će svakog dana od 7 do 13 časova raditi dr Olga Markov.
Deo ambulante u Kumičićevoj za pulmološke non-kovid pacijente
Foto: Arhiva 2020

Kako objašnjavaju iz Doma zdravlja Subotica, na ovaj potez su se odlučili zbog toga što je crveni deo ambulante u Harambašićevoj ulici zahtevao proširenje na ceo objekat zbog velikog priliva pacijenata sa respiratornim tegobama, ali i da non-kovid pulmološki pacijenti ne bi ostali uskraćeni za zdravstvenu uslugu.

- Ambulanta u Kumičićevoj ulici ima dobre uslove za prijem ovih pacijenata i ordinaciju za inhalaciju i terapiju. Izdvojeni su od drugih pacijenata i nema više ukršanja, kao što je to bio slučaj sa zelenim i crvenim delom u Harambašićevoj ulici, a jedino je problem što će, u slučaju da bude potrebe za snimanjem, morati da odu do ATD-a, jer druge mogućnosti nemamo - objašnjava Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica.

Deo ambulante u Kumičićevoj za pulmološke non-kovid pacijenteTako je ambulanta u Harabašićevoj ulici sada u potpunosti pretvorena u kovid ambulantu, gde je samo u toku prošle nedelje pregledano 2.220 pacijenata sa respiratornim tegobama, od kojih je 750 bilo pozitivno na virus kovid-19. Međutim, po rečima naše sagovornice, ova nedelje je premašila sve brojke koje su do sada smatrali visokim.

- U prethodnom talasu je u jednom danu najviše pregledano 350 pacijenata, dok je u ovom talasu ta brojka premašila 400 i samo u ponedeljak smo pregledali 410 pacijenata - predočava Beoković. - Veći je i broj pozitivnih. Do sada je dnevni prosek bio 80, a sada smo na 100 pozitivnih dnevno samo u našoj ambulanti, a gde su sva ostala mesta na kojima se pacijenti testiraju. Dečja ambulanta je jako posećena i svaki dan se javi između 100 i 200 dece sa respiratornim tegobama, od kojih bude između 10 i 20 pozitivno. Hitna pomoć sa terena unosi u bolnicu 5 do 10 pacijenata dnevno, a samo u ponedeljak su uneli direktno u bolnicu 12 kovid pozitivnih pacijenata. To su sve stari ljudi ili oni koji ne veruju, pa čekaju poslednji trenutak, kada se bolest već toliko razvije da nemaju ni vremena za pregled u našoj ambulanti, već moraju odmah u bolnicu.

Deo ambulante u Kumičićevoj za pulmološke non-kovid pacijenteZbog ogromnog obima posla, ne samo u kovid ambulanti, već i u ambulantama opšte medicine i na punktu za imunizaciju, ali i činjenice da ni lekari nisu imuni na virus, režim rada u Domu zdravlja je mobilan.

- Samo u kovid ambulanti nam je angažovano 11 timova, 7 uzorkivača, rendgen tehničara od kojih su mnogi bolesni. Trenutno se i naši zaposleni u velikom broju razbolevaju, tako da nam je i problem obezbediti dovoljan kadar na ostalim pozicijama u celom Domu zdravlja. Kovid ambulanta mora da se popuni, jer tu imamo najveći priliv pacijenata, a trpi opšta medicina, u toku je i imunizacija, tako da je ovo jedno stvarno mobilno stanje u Domu zdravlja, kao i u bolnici i u celom zdravstvu - poručuje Beoković.

Tokom prethodnog dana u Subotici je registrovano 144 novih slučajeva infekcije virusom kovid-19, a trenutno je u našem gradu 2.336 aktivno obolelih, podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4611

Povezana vest

Povezane teme

dom zdravlja subotica

ambulanta kumičićeva

kovid ambulanta

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.