Komentara: 1
Pregleda: 3213

Započela digitalizacija starih časopisa

25.06.2012. u 17:07h
Izvor: Magyar Szó
Započela digitalizacija starih časopisa

Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara pribavio je neophodnu opremu za projekat digitalizacije, već i započetog u Gradskoj biblioteci Subotice, na način da je uz pomoć te opreme koja je ovoj ustanovi stavljena na raspolaganje počela digitalizacija najstarijih časopisa i novina. Radi se, inače o opremi vrednoj 20 hiljada evra, koju čini skener velikog formata sa neophodnim softverima, a njihovu kupovinu obezdio je Nacionalni savet Mađara, zahvaljujući podršci matične države.

Prema rečima zamenice direktora subotičke Gradske biblioteke Valerije Agošton Pribila, najpre će biti obavljena digitalizacija najstarijih časopisa i novina, odnosno ovih izdanja do 1940. godine kojima raspolaže biblioteka, budući da se u to doba štampalo na papiru sasvim drugačijeg kvaliteta, pa ta izdanja danas počinju da se raspadaju. Obrađeni materijal u ovoj biblioteci biće potom arhiviran, a na vebsajtu te ustanove biće dostupan najširoj publici.

Savetnica za oblast kulture u Nacionalnom savetu Mađara Ildiko Lovaš podsetila je da je subotička Gradska biblioteka pre dve godine označena kao ustanova od posebnog interesa za mađarsku zajednicu u Vojvodini, a da je pribavljanje neophodne opreme za ovaj značajan projekat omogućen dobrom saradnjom sa tom ustanovom, usvajanjem strategije razvoja kulture vojvođanskih Mađara, kao i dobrom saradnjom sa matičnom državom.

-I ovaj program dokazuje da obezbeđujemo privlačnu podršku kulturnim ustanovama i programima. Uz pomoć njega nacionalni savet dokazuje da ne podstiče podele, suprotstavljanja i isključivanja, nego pokušava da okupi takve ustanove, organizacije i programe koje veliki rezultat mogu da postignu samo saradnjom. Veći deo programa ostvaruje se iz podrške mađarske države, a Nacionalni savet Mađara zbog toga želi da bude spojnica između državnih i lokalnih ustanova, interesa lokalnog življa i javnog interesa i podrške iz Mađarske – rekao je predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.

Nakon subotičke biblioteke, skener za digitalizovanje vrednog materijala kulturnog nasleđa biće ustupljen drugim značajnim kulturnim ustanovama, recimo bibliotekama u Bačkoj Topoli i Bečeju.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3213
Povezane teme

gradska biblioteka

mađarski nacionalni savet

zavod za kulturu vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.