Komentara: 32
Pregleda: 3562
Foto

Zajedničkim snagama za bolji položaj Roma

20.12.2019. u 17:07h
Izvor: Subotica.com
Zajedničkim snagama za bolji položaj Roma

U narednih godinu dana u našem gradu realizovaće se projekat „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“, u koji će biti uključeno oko 400 učenika, 30 nastavnika i 30 predstavnika lokalne samouprave. Cilj projekta, koji je danas predstavljen u Plavoj Sali gradske kuće, biće povećanje inkluzije i integracije Roma u sve sfere društva, a naročito u obrazovanje.

Zajedničkim snagama za bolji položaj Roma

- Ovaj projekat je rezulat trogodišnjeg rada lokalne samouprave, Saveta za unapređenje položaja Roma, koordinatora svih ustanova i institucija koje rade na poboljšanju uslova života i rada marginalizovanih zajednica – objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu. - Do ovoga ne bi došli da 2017. godine nismo doneli Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma, potom smo oformili mobilni tim, takođe uz podršku EU, da bi kasnije učestvovali u „Romaktet“ programu a sada smo došli do jednog višeg nivoa. Od EU, kao primer dobre prakse, dobili smo podršku da realizujemo projekat vrednosti 65 hiljada evra koji će se realizovati u nekoliko škola u našem gradu.

Projektne aktivnosti realizovaće se u osnovnim školama „Sečenji Ištvan“,  „Đuro Salaj“, „Matko Vuković“, „Vuk Karadžić“ u Bajmoku, i „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, kao i na teritoriji mesnih zajednica u kojima se nalaze ove obrazovne ustanove.

Zajedničkim snagama za bolji položaj Roma

- Grad Subotica je dobila ovaj projekat jer smo dosta radili u prethodnom periodu. U ovaj projekat su uključeni delovi grada i škole u kojima živi i uči veliki broj Roma  - ističe Magda Fehervari, projektni menadžer. - Učenike ćemo uvesti u program, oni će raditi literarne i likovne radove, održaćemo radionice za nastavnike i zaposlene u lokalnoj samoupravi i mesnim zajednicama. U okviru ovog projekta potpisali smo i sporazum sa nevladinom organizacijom Edukativni centar Roma. Cilj projekta je borba protiv diskriminacije i promocija ravnopravnosti romske populacije.

U realizaciju projekta uključena je i nevladina organizacija Edukativni centar Roma, koja već duže vreme radi na unapređenju položaja romske populacije.

Zajedničkim snagama za bolji položaj Roma

- Ovo je jedinstvena prilika da je na teritoriji grada došlo do saradnje nevladinih organizacija i institucija sistema. Sve što se radilo u prethodnom periodu, sva metodologija se institualizuje kako  bi došli do inkluzije marginalizovnih zajednica. U projektu je široka lepeza građana, od mladih do predstavnika mesnih zajednica, sa kojima se uspostavlja prva komunikacija – dodaje Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja u Subotici - Dobar primer za to je MZ "Peščara" gde je došlo do dobre saradnje romske populacije i lokalnog stanovništva na usaglašavanju odnosa i pronalaženju novih puteva za dalju komunikaciju i suživot. Taj primer ćemo preneti i na druge mesne zajednica. Krajnja ideja ovoga je da naučimo da živimo jedni sa drugima. Primera radi, kroz interkulturalni elektronski časopis „Mozaik“ pružićemo priliku nacionalnim zajednicama da govore o svojim običajima.

Zajedničkim snagama za bolji položaj Roma

Prema popisu iz 2011. godine u Srbiji je bilo 147.604 izjašnjenih Roma, a pretpostavlja se da je taj broj između 400.000 i 600.000. U Subotici je tada živelo 141.554 stanovnika, od kojih se kao Rom izjasnilo njih 2.959. Procena je da ih je tada bilo između 3.000 i 4.000, a već danas bliže 7.000. Najviše pripadnika romske populacije u našem gradu živi u Čantaviru, Peščari, Zorki, Malom Bajmoku, Novom Selu, Gatu, Bajmoku i mesnim zajednicama Centar 1, 2 i 3.

Projekat se realizuje u okviru programa Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), a finansira ga Europska unija kroz IPA 2016.

Izvor: Subotica.com
Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici" Promocija projekta "Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 3562
Povezane teme

Romska zajednica

stevan nikolić

magda fehervari

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.