Komentara: 1
Pregleda: 1839

Za učešće na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici prijavljeno 230 predstava iz 44 zemlje

08.04.2014. u 15:49h
Izvor: Subotica.com
Za učešće u takmičarskom programu ovogodišnjeg 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje, a osim ovog podatka o izuzetnom ugledu Festivala u svetu govori i to da su za teatrološku konferenciju u okviru 6. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade prijavljena 34 rada iz 17 zemalja.
Za učešće na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici prijavljeno 230 predstava iz 44 zemlje

Prijave za takmičarski program pristigle su iz Japana, Kine, SAD, Egipta, Alžira, Kube, Izraela, Rusije, Indije, Velike Britanije, Kanade, Španije, Kolumbije, Švedske, Brazila, Albanije, Argentine, Češke, Estonije, Belgije, Francuske, Grčke, Belorusije, Gruzije, Holandije, Bugarske, Meksika, Nemačke, Poljske, Litvanije, Mađarske, Slovačke, Portugala, Ukrajine, Irana, Rumunije, Italije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodan Marković imaće i ove godine veoma težak zadatak da od velikog broja prijava odabere 15 predstava koje će biti odigrane u takmičarskom programu.

Nažalost, bez obzira na veliki ugled i kredibilitet koji Festival nesumnjivo uživa u svetu, podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije se iz godine u godinu smanjuje. Kako je istaknuto na konstitutivnoj sednici novoizabranog Saveta Festivala održanoj 2. aprila u Subotici, neshvatljiva je odluka Komisije za scensko stvaralaštvo i interpretaciju da se budžet Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kome je dodeljen status manifestacije od nacionalnog značaja za kulturu Republike Srbije, sa ranijih šest miliona, u 2014. godini svede na svega milion dinara. Neshvatljivo je, istaknuto je, da su Komisija i Ministarstvo kulture i informisanja predviđenim sredstvima od milion dinara svrstali ovaj festival na nivo troškova jedne omanje pozorišne premijere. Savet je, s druge strane, ukazao na dobar odnos Grada Subotice i AP Vojvodine prema Festivalu.

Za učešće na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici prijavljeno 230 predstava iz 44 zemlje

Na pomenutoj sednici, za predsednika Saveta Festivala jednoglasno je izabran Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih i najomiljenijih pisaca za decu u ovom delu Evrope. Pored njega, sednici novoizabranog Saveta prisustvovali su istaknuti pozorišni i kulturni radnici: Igor Bojović, Andraš Urban, mr Miroslav Radonjić, mr Zoran Maksimović, te direktor Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović i drugi.

Shodno novonastaloj situaciji i drastično manjoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije definisana je programska orijentacija 21. Festivala koji će se ove godine umesto u maju održati u septembru mesecu (21-27. septembra 2014). Razlozi za pomeranje Festivala su isključivo finansijske prirode. Programskom orijentacijom predviđeno je da se očuvaju dosadašnja fizionomija i visok umetnički nivo Festivala, uprkos neophodnosti da se izvrši redukcija programskih sadržaja: između ostalog, u takmičarskom programu će umesto dosadašnjih 20 predstava biti izvedeno 15.

Za učešće na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici prijavljeno 230 predstava iz 44 zemlje

Ipak, bez obzira na tešku situaciju, Festival i ove godine planira da ugosti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije (u manjem obimu nego prošlih godina). Pored respektabilnog takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom Deca u svetu elektronike, uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta. Biće otvorene četiri izložbe, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

Treba, na kraju, istaći da dvadeset godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i učešće 360 dramskih ansambala iz 44 zemlje sveta u njegovim takmičarskim programima predstavljaju prilog istoriji i antologiji svetskog lutkarstva i pozorišta za decu, što Festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica. Valja, pri tom, pomenuti da su od osnivanja 1994. godine u takmičarskim i pratećim programima zajedno odigrane 532 predstave sa pet kontinenata, na preko četrdeset jezika.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro Urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti, a ovo su samo neka od priznanja koja su tokom proteklih godina dodeljena Festivalu za njegova postignuća.

Sajt Festivala se nalazi na adresi: www.lutfestsubotica.net

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1839
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.