• Pregleda: 2579

Za pozorište 35 miliona iz republičkog budžeta

Nakon pet godina izgradnja pozorišta u Subotici može se nastaviti, najavio je poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor. On je za "Mađar so"" rekao da je SVM uspeo da izdejstvuje od Vlade Srbije, odnosno iz budžeta za sledeću godinu, 35 miliona dinara za izgradnju pozorišta u Subotici.
Za pozorište 35 miliona iz republičkog budžeta

"„To je uspeh, s obzirom na to da od 1. januara 2009. godine ni dinara nije stiglo iz republičkog budžeta, iako je republika trebalo da snosi 45 posto od troškova izgradnje svake godine, na osnovu ugovora potpisanog 2006. godine. Mislim da je to uspeh, iako nisam potpuno zadovoljan sumom"", rekao je Pastor.

On je ocenio kao važno to da je Republika nakon pet godina "spoznala da ima ugovorne obaveze".

"Sad se izgradnja može nastaviti iz republičkih sredstava. Ne znam za šta će konkretno ovaj iznos biti dovoljan, a ne znam ni koji će se deo pozorišta graditi od ovih para. To je ipak stvar stučnjaka", rekao je Pastor.

Adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja ove zgrade u centru Subotice traje već sedam godina, na osnovu zajedničkog ugovora Grada Subotica, Autonomne pokrajine Vojvodine i Ministarstva kulture.

Trenutno su u toku radovi na starom, zaštićenom delu zgrade, koji se finansiraju sa 85 miliona dinara iz Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai nedavno je izjavio da gradnja Narodnog pozorišta može biti završena najranije 2018. godine, a da će za završetak novog dela zgrade biti potrebno još oko 15 miliona evra.

Izvor: RTV

povezane teme

17
realno Odgovori
Sta je 35milona dinara ako se kaze da je potrebno 15mil.evra...daleko smo od realizacije
dulic Odgovori
Dobro je,bice jos koji milioncic za mene .
hinko Odgovori
15 miliona za novi deo, još oko 2 za stari. Znači, ovim tempom finansiranja trebaće tačno 56 godina da se pozorište završi. Bolje da naprednjaci ništa nisu davali, nego ove bedne mrvice
Lex Télor Odgovori
Moze neko od novinara da pita SVM gde su pare obecane... na osnovu cega je bivsi gradonacelnik se pozvao da sad ima paraa sad ce da se rusi pa da se gradii pa je on zurno podpisao da se srusi pozoriste.
Pa zasto sad krijete Gezu Kuceru? Zasto ne date neko objasnjenje? Gde su nestale cigle? Svemocna policija nije u stanju da nadje 150 000 kom cigle? Zasto to niko ne pita?
suboticanin Odgovori
Balinte ko lilo imate godina. To je samo obecanje. Da Vas informisem pozoriste je vec trebalo davno da je zavrseno.
Matematika Odgovori
Jos 50 puta tih 290.000 eura i gotovo :)
Pokrajina samo ove godine izdvojila 85 miliona.
Vesko Odgovori
Alaj su se isprsili ovi iz Vlade Srbije, da ne poverujes. Bice zavrseno najranije 2018. godine,
ako bude dovoljno novca.
hinko Odgovori
Ama, Lex, cigle su bile na lageru kod Franciškovića u Panongradu da bi se njima ponovo gradilo. Kad se Francišković ubio, svi njegovi poslovni parneri su razvukli sve što su stigli, pa tako i cigle...
Adam Odgovori
Pa ovo je smesno ,TE pare nisu dovoljne ni za plate nas koji brigu brinemo o pozoristu .
ka Odgovori
Novinski članak B92 od 12.12.2013 godine, izjava Lazara Krstića. Obaveze po ugovoru, 45% novaca platili smo za nastavak izgradnje Narodnog Pozorišta Subotica.Takođe i novac, potrebna za izbore Nacionalnog Saveta Maďara. Ja verujem da je izjava istinita, jer g. Krstić dala je utisak čoveka od reči.
Sada me iznenađuje izjava Balinta Pastora, da je njegova urgencija uslišana, novac prebačen.
Ako ga vidite, prenesite moj pozdrav. KA
Vesko Odgovori
Ako je AGROBANKA bila zirant, pozoriste ce biti brzo zavrseno. Samo da se ne proda kao
AGROKOMBINAT SUBOTICA, s obzirom da je glavni maher za prodaju bio iz te banke.
29-ogodisnjak Odgovori
Znaci, ako budem imao srece i ziveo sretan i dug zivot, ovim tempom, pred moju smrt, pozoriste mozda vec i bude zavrseno.
AB Odgovori
Zalosno. Ignorisanjem ugovorne obaveze nekoliko godina unazad i dodeljivanjem ovako male sume u odnosu na obaveze iz ugovora, republicka vlada pokazuje koliko joj je stalo do Subotice i kako je tretira. Jako jadno, tesko da moze jadnije. Zasto se lokalni funkcioneri ne pobune i ne zahtevaju svoje? Grad Subotica ih placa za to, mogli bi da urade svoj posao. U privatnom sektoru bi za takvu uslugu davno dobili otkaz (a drzava zasluzenu tuzbu). Lepo je da makar pokrajina malo vise ceni Suboticu, na osnovu iznosa koji su izdvojili.
aaa Odgovori
@Lex Télor Nisu oni njega prikrili, coveka su nagradili, Geza Kucera je predsednik skupstine u slobodnoj zoni, leglu demokrata!
pajo Odgovori
Koliko Grad placa zakup Prostoria u kojima je pozoriste? 600000 din mesecno?
Glas iz mase Odgovori
Sadrzina vesti po sistemu "ako nemaju hleba, nek jedu kolaca!". U vreme smanjenja naknada trudnicama i porodiljama i korisnicima materijane pomoci, u vreme umanjenja plata i posebno umanjenja penzija, ulagati ogroman novac u bunar bez dna u najmanju ruku je suludo. Silnim ustedama zatrpavamo jedan bunar, a ovakvim rashodima kopamo novi. Sustina je da iz bunara nikada necemo izaci dok god se novcem namiruju samo politicke strasti i apetiti, a ne osnovne potrebe sada vec ozbiljno gladnog naroda. Posebno ako se zna da se predstavnici svih politickih partija i vlasti i opozicije mogu videti na gradilistu. Marija Antoaneta je izgovorila tu cuvenu recenicu s pocetka komentara i ubrzo zatim nestala iz politickog zivota Francuske. Vreme je cini mi se da i ovi visegodisnji nosioci vlasti zavrse ovu medjusobnu patnju. Nit oni znaju sta bi vise sa nama, nit mi mozemo vise da trpimo njihovu giljotinu.
mrki Odgovori
Volio bi da su te pare date u proizvodnju za proširenje i otvaranje novih radnih mesta a nova radna mesta stvorićepare za pozorište i kulturu. Prioritet danas treba označiti jer sutra ćemo imati pozorište, a neće imati ko da ga posećuje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.