Komentara: 2
Pregleda: 1707

Za mesec dana više od 70 poziva telefonskom centru Crvenog krsta

23.04.2021. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Za mesec dana, koliko je u funkciji telefonski centar za pružanje psihosocijalne pomoći Crvenog krsta Subotice, više od 70 sugrađana obratilo se volonterima ove gradske organizacije za neku vrstu podrške.
Za mesec dana više od 70 poziva telefonskom centru Crvenog krsta

Za pomoć su se n​​​​ajčešće obraćali stariji sugrađani, uzrasne dobi od 50 do 80 godina, koji su želeli da se informišu o aktuelnoj imunizaciji, odnosno kako da se odluče koju vakcinu će da prime i šta treba da rade u slučaju ispoljavanja nekih neželjenih reakcija.

U dva slučaja je bilo potrebno da se uključe i stručne službe, koje su vrlo brzo reagovale i rešile prijavljen problem, međutim, kako ističe Nevena Lukić, stručna saradnica Crvenog krsta Subotice, lajt motiv svih razgovara jeste usamljenost, kao i strah koji proističe iz, još uvek neizvesne, situacije sa virusom kovid-19.

- Sada već imamo neke korisnike koji su prepoznali ovo kao nešto što im odgovara i javljaju nam se dva do tri puta nedeljno, jer se bolje osećaju nakon razgovora - kaže Lukić.

Za mesec dana više od 70 poziva telefonskom centru Crvenog krstaIako je telefonski centar prevashodno namenjen starijim sugrađanima, osobama sa invaliditetom i njihovim negovateljima, naša sagovornica kaže da su za pomoć obraćali i mlađi sugrađani, kojima je bilo potrebno da sa nekim podele svoju muku.

- To su neki problemi ili tužni događaji koji su ih potresli i želeli su da ih podele sa nekim. Pošto je ovo anoniman centar i ne beležimo ništa od podataka koje ne žele da podele, osećali su se rasterećeno i taj razgovor im je pomogao da prevaziđu stresne trenutke koje su imali u tom periodu - ističe Lukić, podsećajući da mladi imaju mogućnost i da zakažu razgovor sa psihologom, vrlo jednostavno i besplatno putem aplikacije "Razgovarajmo".

Telefonski centar za pružanje psihosocijalne pomoći Crvenog krsta Subotice radi svakog radnog dana od 9 do 13 časova, a broj na koji mogu da se obrate svi kojima je ovakav vid pomoći potreban je 024/621-104.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 dana
Komentara: 2
Pregleda: 1707

Povezane vesti

Povezane teme

crveni krst

crveni krst subotica

psihosocijalna pomoć

psihološka podrška

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.