• Pregleda: 8665

Za jednu noć, u jednoj ulici, ukradeno petnestak zaštitnih poklopaca kanalizacije

U noći između utorka i srede na Radijalcu, u krugu od 100 metara (Frankopanska, prodavnica "Kiki" i ulice Dušana Petrovića) nestalo je petnestak zaštitnih metalnih poklopaca. Komunalna policija je sutradan izašla za obezbedi prostor sa upozoravajućim trakama ali već danas te zaštite praktično da nema...
Za jednu noć, u jednoj ulici, ukradeno petnestak zaštitnih poklopaca kanalizacije

Nebrojeno smo puta pominjali ovaj problem i zaista je neshvatljivo da ne postoje neke konkretne akcije nadležnih koje bi dovele do konkretnih rezultata kako bi se stalo na put uništavanju i otuđivanju gradske imovine a pri ti tome i dovođenje građana u neposredno ugrožavanje života, uništavanje delova vozila i tome slično.

Nismo primetili da se u skorije vreme neko zvanično od nadležnih oglasio povodom ovih ponavljajućih aktivnosti koje sada već očigledno potpadaju pod ORGANIZOVANI KRIMINAL i kao takav zahteva odlučniju borbu organa reda i nadležnih pravosudnih insitucija.

Zaista je velika sreća što neko dosada nije ozbiljnije povređen zbog ovih aktivnosti, a opet možda i jeste samo se ne priča o tome. Biće veoma interesantno kada se budu sravnavali budžetski troškovi, kada se utvrdi stvarno stanje i "samo" finansijska šteta od ovog lopovluka koji će dodatno opteretiti ionako skroman budžet Grada.

Sve nas interesuje šta se konkretno radi na sprečavanju ovih lopova, želimo da znamo ko to radi i uz čiju (ne)zvaničnu podršku, jer ovo je sada već jako sumnjivo...

Veoma je bitno da napomenemo da je komunalna policija odmah ujutro izašla na teren i obezbedila teren sa upozoravajućim trakama ali današnjom proverom iste lokacije vidimo da ni toga više nema i rupe su ostale neobezbeđene tako da je potrebna još jedna intervencija ali ovaj put da to bude malo konkretnije i dugoročnije pošto je sasvim realno da poklopci neće biti skoro vraćeni, baš kao što je to i na drugim lokacijama.

Jedni kradu, drugi otkupljuju, a treći okreću glavu?

Naravno onima koji prodaju naše šahtove, pri tome ugrožavajući našu bezbednost, je u interesu da prodaju što više, pa makar za sitne pare - tu se najviše raduju oni što otkupljuju taj materijal, lepo zarade na nečemu što je neko otuđio. To očigledno nije njihov problem? ali jeste svih nas!

Postavlja se pitanje, zašto ne postoji od strane nadležnih organa veća kontrola ovih koji otkupljuju te sekundarne sirovine, i zašto se ne insistira da se određena grupa metala mora evidentirati - kada je otkupljeno, šta je otkupljeno, od koga i ako treba i po kojoj ceni. Zašto se ovo ne radi izgleda nemamo da pravo da znamo...

Pre dve nedelje skrenuli smo pažnju člankom "Korak napred u sigurnosti imovine i građana Radijalca" na povećano prisustvo organa reda na Radijalcu, pogotovo u kasnijim večernjim satima i tom prilikom u nezvaničnom razgovoru dobili smo uverenja da će se te aktivnosti nastaviti i drugim danim ali kako stvari stoje njih viđamo samo subotom kod Hale sportova ali kradljivci poklopaca i slivnika, gle čuda, izgleda da rade i radnim danima.

U nastavku prilažemo slike sa opustošenih lokacija u prečniku od 100 metara.

povezane teme

33
Nikola Odgovori
Tome bi se moralo stati na put jedino preko ovih sto otkupljuju staro gvozdje, jer ovako vise niko nije bezbedan. I nije istina da nadlezne sluzbe nista nemogu da urade, jer imamo redovnu policiju i komunalnu pa neka se malo pozabave time.
Kako - lako! Odgovori
Ovo se, mislim da se svi oko toga možemo složiti, jako lako rešava - rigoroznom kontrolom otpada koji otkupljuju ovakve predmete (a nema ih mnogo) ili livnica (kojih takodje nema puno). Drugo je pitanje zašto se to ne radi!
:) Odgovori
Безобразлук! Треба кажњавати и оне што откупљују такве поклопце ,а не само оне што их краду. А вероватно неће бити ухваћени,а ни кажњени ни једни ни други. Не би ме чудило да те поклопце откупљује неко ко их поново продаје општини и тако у круг.
Xmen Odgovori
http://farm5.staticflickr.com/4078/4758778288_2ac5b22a5f_z.jpg

Ajde probajte među njima tražiti lopove poklopaca šahti. Dokle će se kriti da postoji problem, da kradu sve što se mrdnuti može ?
Član51901 Odgovori
Sad neka mi kazu da su sa kombijem bez dna isli uz ove garaze i po travi te da je to razlog sto ih niko nije video.

A smem se kladiti da tu imaju umesane prste upravo livnice koje i proizvode ove poklopce.
sale Odgovori
Urednistvo,napravite intervju sa neki sefom kriminalisticke policije,i obavestite narod!sto pre dok neko ne pogine!!!
Aleksa Odgovori
Dragi sugradjani.
Ovo nije kradja za sitne pare, zamislite ovakav scenario: ukrade se poklopac, ispeskari, ofarba
i ponovo se proda! Ovo je vec ozbiljnija para, pa bi bilo preporucljivo da se provere isporucioci
ovih poklopaca Vodovodu, neka dokazu poreklo poklopaca!
igors Odgovori
"Komunalna policija je sutradan izašla za obezbedi prostor sa upozoravajućim trakama" da, to je sav maksimum koji su dali od sebe i ucinili, svaka im cast i komunalnoj i "redovnoj policiji" Ni jedni ni drugi nista ne rade. Nije istina da se ne mogu uhvatiti lopovi, znaju oni dobro ko je u pitanju, samo sto je zakon ispod nejga i niko mu nista ne moze, ili je u saradnji sa policijom pa je rezultat opet isti
cika crny Odgovori
mislim da je 7:0 za vandale a komunalci su stvarno zastitili prostor stvarno profesionalno letvama ciglama i drvetom stvarno za svaku pohvalu!!!
@bukin avako nije u bg.svest gradjana je malo na višem nivou!!!
io Odgovori
da li treba da cekate da jednom neko malo dete padne u saht, da li bi vas taj kriminalni cin naveo da se probudite, vlasti subotice!!!!
niko Odgovori
RADNJA ZA SKUPLJANJE SEKUNDARNIH SIROVINA ČETIRI SLOŽNA BRAĆA, SUBOTICA,Ролана Ромена 22
naIvan Odgovori
Svi putevi ka rešenju ovog problema vode prema otkupljivačima sekundarnih sirovina. Ukoliko nema ko da otkupi ukradenu robu ( a verovatno će se svako složiti da su poklopci šahti ipak ukradena roba ) , prestaće i smisao krađe istih. Nadležni bi trebali pronaći i primeniti siguran sistem provere porekla materijala što se predaje u ovim centrima za otkup sekundarnih sirovina.
A za sada nadležne verovatno taj problem ne interesuje, mada ne mogu shvatiti zašto, jer problem je zaista velik i alarmantan.
yy Odgovori
a pak bice drugi..........
STOP Odgovori
Subotica grad kradje bicikala, i poklopaca sahte! Stop vise ovome!
Pera Petrovic Odgovori
Mozda ovlascena lica imaju deo od zarade na ovim poklopcima, pa im nije u nekom narocitom interesu da nesto urade.... Ljudi, ovo je Srbija
.............. Odgovori
Ja bi da dobijem malo novaca!Ajde javite mi gde ce drugi put krasti ja cu im stajati strazu..........Pa koji dinar i ja da vec zaradim u ovom gradu!posto posla nigde nema!Ne da necu da radim vec nigde nisam potrebna............
dzango Odgovori
Nisu se oglasili a nitice se se neko od nadleznih oglasiti jer sta ih briga ako neko padne sa bicikle sleti sa puta ili jednostavno upadne u rupu nije to bitno ,mup subotice takodje koriste se vozila za licne potrebe npr. odlazenje do majstora za auto(privatni) itd...

A da nemozemo cekati sve da neko drugi uradi narode za nesto se moramo i sami potruditi.
lakumity103 Odgovori
Pazi, molim te - "komunalna policija je sutradan izašla da obezbedi ta mesta trakama za upozorenje". Mogli su bilo koga poslati da to uradi. Evo za tu platu Ja ću isto tako kvalitetno obezbediti ta mesta a "komunalna policija" nek se bavi onim većim problemima.
su Odgovori
neki dan je bila vest o prvoj godini rada komunalne policije. i dobili su takvu kritiku od gradjana da ja stvarno nerazumem te ljude da su cak sutradan izasli na lice mesta i obezbedili isto da se neko ne povredi nedaj boze.zar oni nerade od 0-24h sta ih je toliko zadrzalo ili sta su radili da nisu celu noc primetili da poklopaca nema?nego su cekali da neko nazove gospodu i da ih obavesti o dogadjanjima u nasem gradu!
Predlagač Odgovori
Jeden noći u jednoj ulici ukradeno mnogo poklopaca.
U suštini nisam promenio vašu informaciju ali malom preformulacijom hoću da vam ukažem da ste propustili da navedete precizno lokaciju na kojoj je, kako navodite, petnaestak poklopaca ukradeno a to znači da postoji 15 smrtno opasnih rupa u kojima mogu da stradaju desetine ljudi.
Molim vas, navedite lokaciju, alarmirajte ljude da budu oprezni !
2.
Ta gradska policija je obavila posao kao da je saučesnik jer stavljanjem plastike možda upozoravaju ptice jer su se iz tog ugla možda videle te oznake u prvih nekoliko sati dok nisu uništene ali nigde nema VERTIKALNIH oznaka u vidu piramida, saobraćajnih znakova ili crveno-belih prugastih obeleživača koje koriste putari za obeležavanje prepreka na kolovozu.
Zar nije malo cinično od te policije da obeleže plastičnim trakama otvorene rupe kada je očigledno da se sa većeg rastojanja od nekoliko metara nije moguće primetiti opasnost. Ni biciklisti da ne govorimo o automobilima.
Na osnovu svega gore navedenog predlažem:

A) Red bi bio da tu policiju neko postroji i da to pokažnjava zbog nesavesno obavčljenog posla pa neka razmisle kako oni to obavljaju posao
B) Pošto se redovno dešava da se kradu ti poklopci i slična oprema sa ulica jasno je da mora da se postavi nova. Svedoci smo da gradsko činovništvo stavlja gradski grb i gde treba i gde ne treba i kite se njime ne pitajući da li je to baš uvek i svuda potrebno, a sve to košta . Košta, i to žestoko!
Stavlja se kao da je to robni žig, valjda radi reklame, šta li ? Ako hoće dobru reklamu samo treba bolje da rade.
Međutim šta sad kad nema poklopaca a nema nikoga ko će da prebaci komunalnu policiju na noćni režim da se potrude da po'vataju te jajare koje kradu poklopce ?
Šta da se radi kad očigledno nema koordinacije sa policijom da bi se lopovi pohapsili ?
Šta da se radi kada nema saradnje sa građanima, nema obaveštenja, nema medijske kampanje, nema poziva građanima da veću budnost da se spreči devastiranje grada.
Da ne nabrajam dalje i ovo je mnogo, predlažem dakle, da se od livnice koja pravi pioklopce naruči nova serija koja će imati specifične oznake
- grb Grada Subotica ili
- PIB broj preduzeća Vodovod i kanalizacija koji je utisnut u raznim rezolucijama da bi bio vidljiv u svakom momentu i na najmanjem komadu polomljenih poklopaca.
Izrada takvog kalupa nije skupa.
Pa da vidimo tragove kradenih poklopaca.
Горан Тодоров Odgovori
@Predlagač
Критика за нас је на месту, испала нам је та значајна информација.
Сада је исправљено. Хвала.
mad max Odgovori
to nista drugo nije samo nesposobnost milicije i nebriga.to nekome prodaju lopovi treba proveriti otpade!!!i jeko ih kazniti zamislite da uvece neko naidje na takvu rupu
voyager Odgovori
Voleo bih da znam koliko poklopaca za sahtove moze da se kupiti iz preko 60 milijardi koji su "nestali" za vreme vladavine bivse vlasti na celu sa tadicem. Ako tog podatka nema onda makar koliko obroka moze da se spremi u kuhinjama za gladne.
Manite se, ovo su samo posledice, da cujem Vas komentar o razlozima.
Lazo Odgovori
Treba kažnjavate one koji i dalje ugrađuju poklopce od liva.Sve zemlje u okruženju koji imaju slične probleme sa skupljačima starog gvožđa koriste plastične poklopce.Nemojte svalit krivicu na sitne kriminalce nego na one koji su u dilu sa livnicom primaju procenat za svaki komad fakturisanog poklopca.Druga stvar: svaki šef održavanja zna za caku da se poklopac ako vežete sa lancem sa donje strane nemoguće ukrasti.Jedino ako imate direktivu da je zabranjeno ovo raditi,onda i ne trudite se da zaštite naše.
spartak Odgovori
Samo tolko da su ove slike izricito samo oko centralne garaze , uz samouslugu i D.Petrovica 11, jos je bilo 3 ili 4 koje nije slikano jer su radili oko njega KOMUNALCI >> Ali u medu vremenu sam cuo da je i u drugom delovima grada slicno desavanja i to rade na uskim delovima grada kao i ovde u krugu mozda 100 metara .Bice ZUTIH TRAKA PO CELOM GRADU , ZABRANJENO OPASNO PO ZIVOT samo se slabo vidi ili ga odneo vetar ...
proka pronalazac Odgovori
Resenje Gumeno-plasticni poklopci ...evo link (nije komercijalni) http://www.gradsubotica.co.rs/gumeni-poklopci-za-sahtove/
ili neka neko izmisli i patentira katanac za ove metalne pa vise niko nece moci krasti
Xmen Odgovori
http://www.cevovod.com/?pg=products&cat=313

Evo gospodo, plastični poklopci, pa ako je teško nekome iz vodovoda ili gradske uprave da googla. evo mu na tanjiru servirano !
tanja Odgovori
Ovo je tako bizaran i tako lako resiv problem ali eto, izgleda da ne postoji zelja da se on resi. Pitam se da li je policija uopste razgovarala sa onima koji otkupljuju staro gvozdje.
Mozda bi mogli ti poklopci da se naprave od neke cvrste plastike pa im ne bi vise bili interesantni.
tuziti grad Odgovori
U gradovima Srbije unosan posao predstavlja, nakon ugriza psa lutalice, tuziti grad. Odsteta je dobra. Ove sahte su prilika na namontiramo povredu i zaradimo novac. Hajte ljudi na posao! Mozda nekog iz gradske vlasti zasvrbi levi dlan???
dan Odgovori
gde vam je ljudi policija,da li neko seta i patrolira po tim ulicama ili su naravno po kafanama?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.