Komentara: 16
Pregleda: 17707

Uvoz plastificiranih poklopaca za šaht

11.01.2013. u 10:33h
Izvor: Blic
Zbog toga što sakupljači i preprodavci sekundarnih sirovina sve više kradu metalne poklopce šahti i kanalizacionih slivnika ubuduće bi u Subotici mogli biti postavljeni plastificirani poklopci koji ne bi imali nikakvu vrednost za otkupljivače, pa ih ni lopovi ne bi krali.
Uvoz plastificiranih poklopaca za šaht

Prošle godine u Subotici je ukradeno oko 350 poklopaca za šahtove i slivničke rešetke, a gradu je naneta šteta od četiri miliona dinara. Pored toga, nisu retki slučajevi ni da Subotičani, a naročito vozači bicikla, upadnu u nezaštićene otvore, pa je samo pitanje dana kada će neko ozbiljnije nastradati. 

- Odavno imamo velikih problema sa kradljivcima i stalno tražimo rešenje. Italijanska firma nam je dostavila kataloge sa potpuno plastificiranim poklopcima koji bi trebalo da izdrže opterećenje od 25 tona težine. Ozbiljno smo zainteresovani, ali problem je što ta firma tek treba da započne proizvodnju, pa zasada ne znamo detalje o ceni i roki isporuke - objašnjava Peter Blau, tehnički direktor u Direkciji za izgradnju grada.

Dodatni problem predstavlja i činjenica što mnogi otvori, nakon krađe poklopaca, ostaju duže vremena nezaštićeni, jer nije precizno definisano o čijem je vlasništvu reč i ko je obavezan da plati nabavku novog poklopca.

Zbog toga je formirana posebna radna grupa pri Direkciji za izgradnju grada koja treba tačno da utvrdi ko je nadležan.

Uvoz plastificiranih poklopaca za šaht

Prema važećim propisima, poklopci koji se nalaze na gradskim saobraćajnicama su u nadležnosti Direkcije za izgradnju grada, oni na vodovodno-kanalizacionoj mrežu pripadaju Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, dok najveći problem predstavljaju oni u blokovima zgrada koji prema sadašnjem tumačenju pripadaju samim stanarima tih zgrada.

- Mi smo već imali sličan problem kada je ukradeno nekoliko poklopaca za slivnike. Slali su nas sa jedne adrese na drugu, a na kraju smo mi stanari sami skupili novac i rešili problem.

Ipak, pošto je reč o javnim površinama, uvereni smo da lokalna samouprava i javna preduzeća moraju da vode računa o tome - naglašava Darko Stipanović, koji živi u bloku zgrada na Trgu Jakaba i Komora u naselju Radijalac.

Uvoz plastificiranih poklopaca za šaht

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 17707

Povezane vesti

Povezane teme

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

krađa slivnika

krađa rešetki

krađa poklopaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.