• Pregleda: 4740

Za desetak dana kraj rekonstrukcije Sinagoge

Završetak radova na adaptaciji i restauraciji subotičke Sinagoge predviđen je za 31. decembar ove godine, čime će se okončati gotovo desetogodišnji proces sanacije i rekonstrukcije ovog velelepnog spomenika kulture.
Za desetak dana kraj rekonstrukcije Sinagoge

Radovi na fasadi, adaptaciji i restauraciji unutrašnjosti Sinagoge su gotovi, a za poslednje dve nedelje, koliko je ostalo do kraja godine, preostalo je da se izvedu sitne popravke, da se objekat očisti, namesti, te opremi nameštajem.

- Držimo se dinamike ugovorenih radova i za poslednju nedelju nam je ostalo da se izvedu oni "najfiniji" radovi, kao što su ugradnja vitraža, montiranje vrata, generalno čišćenje, odnosno sve one sitne popravke na koje smo čekali kada se unutrašnjost objekta završi. Trenutno su u Sinagogi restauratori drveta, a danas bi trebalo da nam stigne nameštaj na gradilište, koji je restauriran u Mađarskoj  - kaže Andrea Feher, odgovorni izvođač radova na Sinagogi.

Osim sitnih popravki u unutrašnjosti objekta, pre nekoliko dana započeti su radovi na uređenju dvorišta i ozelenjavanju parka. Za sada su posađeni žbunjevi i drveće, u toku je sadnja busenova trave, a zasadiće se još i sadnice sitnih cvetova, te se očekuje da će park Sinagoge zablistati, pogotovo na proleće kada sadnice i cveće procveta.

Ipak, ono što neće biti završeno do kraja godine, jeste zamena bakra na krovu Sinagoge, koji je predstavljao veliki problem tokom perioda rekonstrukcije.

- Krov je izrađen u posebnom stilu, te je pre svega bilo veoma teško pronaći izvođače radova, jer je u pitanju zanatski posao koji retko ko zna da radi. Brojčano je veoma malo zanatlija koji znaju sve te elemente da naprave u barku i sa ih sastave. S druge strane, čak i kada smo našli izvođače, problem su nam predstavljali vremenski uslovi. Letos, kada je dole bilo 40 stepeni, na krovu je bilo mnogo više, a sada kada je hladno, tamo je još hladnije pa čak i smrznuto, što znači da se radovi veoma teško odvijaju i nažalost zavise od vremenskih uslova - objašnjava Feher.

Završetak radova na adaptaciji i restauraciji subotičke Sinagoge predviđen je za 31. decembar, a kada će ona zvanično biti otvorena za javnost, još uvek nije poznato.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
X Odgovori
Renovirano i unutra ili samo spolja?
david
Valja i pročitati tekst pre nego što komentarišemo... :)
NaIvan Odgovori
Znači, uskoro će biti veliko grupno slikanje.
Baš me zanima ko će tu sve naređati na fotografisanju, da pokupi puuno pozitivnih poena.
pista Odgovori
Pa dobro... jel sad zavrseno ili nije?
https://www.subotica.com/vesti/sinagoga-u-starom-sjaju-vec-na-leto-id25599.html
https://www.subotica.com/vesti/kraj-rekonstrukcije-sinagoge-na-jesen-2017.-godine-id24972.html
Inace radovi na obnovi Sinagoge traju jos od 1979. godine kada je sakralni objekat Jevrejska zajednica poklonila gradu...
xy Odgovori
Nemojte da zaboravite pozvati Ljubisu Ristica.
ruza Odgovori
desetogodisnji proces sanacije?nesto matematika ne stima,negde 1980 ili 1981 sam u Sinagogi gledala rok operu Zelenokosa a oko nas su bile skele i radovi u toku.....
Daisy
@Ruza

I nesto kasnije "Bloody Mary" sa Serbedzijom i Anom Kostovskom :)
Lepo je to bilo...
Subotičanin Ljuti Odgovori
kad cete zavrsiti pozoriste ?
AlwaysUltra
Ko kaze da ce ga zavrsiti ??
Miki
Polako dok naprave pravu procenu koliko je realno da lape.
Miki Odgovori
Za ovu Sinagogu u narednih 40 god cemo jos da slusamo jedno te isto,nikada kraja,dok drugi grade zgrade sa 30 spratova za pola godine ovo se renovira u zadnjih 20 god lep napredak.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.