Komentara: 11
Pregleda: 5881
Foto

Za desetak dana kraj rekonstrukcije Sinagoge

19.12.2017. u 16:08h
Izvor: Subotica.com
Završetak radova na adaptaciji i restauraciji subotičke Sinagoge predviđen je za 31. decembar ove godine, čime će se okončati gotovo desetogodišnji proces sanacije i rekonstrukcije ovog velelepnog spomenika kulture.
Za desetak dana kraj rekonstrukcije Sinagoge

Radovi na fasadi, adaptaciji i restauraciji unutrašnjosti Sinagoge su gotovi, a za poslednje dve nedelje, koliko je ostalo do kraja godine, preostalo je da se izvedu sitne popravke, da se objekat očisti, namesti, te opremi nameštajem.

- Držimo se dinamike ugovorenih radova i za poslednju nedelju nam je ostalo da se izvedu oni "najfiniji" radovi, kao što su ugradnja vitraža, montiranje vrata, generalno čišćenje, odnosno sve one sitne popravke na koje smo čekali kada se unutrašnjost objekta završi. Trenutno su u Sinagogi restauratori drveta, a danas bi trebalo da nam stigne nameštaj na gradilište, koji je restauriran u Mađarskoj  - kaže Andrea Feher, odgovorni izvođač radova na Sinagogi.

Osim sitnih popravki u unutrašnjosti objekta, pre nekoliko dana započeti su radovi na uređenju dvorišta i ozelenjavanju parka. Za sada su posađeni žbunjevi i drveće, u toku je sadnja busenova trave, a zasadiće se još i sadnice sitnih cvetova, te se očekuje da će park Sinagoge zablistati, pogotovo na proleće kada sadnice i cveće procveta.

Za desetak dana kraj rekonstrukcije Sinagoge

Ipak, ono što neće biti završeno do kraja godine, jeste zamena bakra na krovu Sinagoge, koji je predstavljao veliki problem tokom perioda rekonstrukcije.

- Krov je izrađen u posebnom stilu, te je pre svega bilo veoma teško pronaći izvođače radova, jer je u pitanju zanatski posao koji retko ko zna da radi. Brojčano je veoma malo zanatlija koji znaju sve te elemente da naprave u barku i sa ih sastave. S druge strane, čak i kada smo našli izvođače, problem su nam predstavljali vremenski uslovi. Letos, kada je dole bilo 40 stepeni, na krovu je bilo mnogo više, a sada kada je hladno, tamo je još hladnije pa čak i smrznuto, što znači da se radovi veoma teško odvijaju i nažalost zavise od vremenskih uslova - objašnjava Feher.

Za desetak dana kraj rekonstrukcije Sinagoge

Završetak radova na adaptaciji i restauraciji subotičke Sinagoge predviđen je za 31. decembar, a kada će ona zvanično biti otvorena za javnost, još uvek nije poznato.

Izvor: Subotica.com
Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi Radovi na Sinagogi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 5881

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.