Komentara: 1
Pregleda: 4624

Vrbe i topole za sanaciju zemljišta

18.11.2012. u 22:56h
Izvor: SuMedija
Vrbe i topole najbolje izvlače štetne materije iz semljišta, pa će se prostor gde se nalaze lagune zasaditi njima. Do proleća, pomoću pijezometara utvrdiće se kvalitet podzemnih voda i na osnovu rezultata sačiniti elaborat za sanaciju zemljišta pored "Interkorda".
Vrbe i topole za sanaciju zemljišta

Posle požara koji se početkom avgusta dogodio u „Interkordu", počeo je da tinja nataloženi otpad u obližnjim lagunama, a dim je gotovo dva meseca gušio Subotičane, naročito stanovnike Prozivke i okoline. Ugasile su ga tek obilne jesenje kiše, ali rezultati ispitivanja tla na tom terenu pokazali su da ono sadrži teške metale i toksične materije u koncentracijama koje višestruko premašuju granicu tolerancije. Zbog opasnosti da dođe do kontaminacije podzemnih voda, došlo se do zaključka da je neophodna sanacija ovog terena i u međuvremenu konsultovani su stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

- S obzirom na akcidentnu situaciju koju smo imali, grad je angažovao novosadske stručnjake da urade studiju za sanaciju prostora pored „Interkorda", gde je zemljište opterećeno hemijskim materijama nataloženim u vreme kada je ovde bila kožara.

Ono što nam još nedostaje jeste ispitivanje kvaliteta podzemnih voda, pa smo iz tog razloga u saradnji sa Građevinskim fakultetom sačinili plan da postavimo pijezometre kako kod „Interkorda", tako i na gradsku deponiju i u blizini prečistača otpadnih voda. U zavisnosti od dobijenih rezultata, utvrdićemo program sanacije. Izvesno je da je to široka problematika, jer podzemne vode utiču i na kvalitet vode u jezeru Palić, pa ćemo rešavati više problema odjednom. Postavljanje pijezometara, s obzirom da su sredstva već obezbeđena, uradićemo najverovatnije početkom decembra - kaže Suzana Dulić, načelnica Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, malu privredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Ono što je izvesno jeste da će se izvršiti remedijacija terena, odnosno da će na njemu biti posađene biljne vrste koje će svojim uticajem popraviti sastav tla i odstraniti opasne materije.

- U pitanju je fitoremedijacija, to jest popunjavanje terena klonskim zasadima topola i vrba, vrstama koje jako dobro izvlače teške metale iz zemljišta, a isto tako su i veliki potrošači vode. Ovaj posao će biti urađen na proleće - kaže Suzana Dulić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4624

Povezana vest

Povezane teme

suzana dulić

interkord

zagađenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.