Komentara: 12
Pregleda: 6122
Foto

Višnjevac obeležio sto godina od nastanka sela

27.06.2021. u 15:24h
Izvor: Subotica.com
Naselje Višnjevac, jedno je od brojnih mesta u okolini Subotice koja su nastala pre jednog veka kao dobrovoljačke kolonije. U čast svim solunskim dobrovoljcima koji su na goloj ledini podigli naselje koje i danas živi, svečano je obeležen vek od osnivanja.
Višnjevac obeležio sto godina od nastanka sela

Pre jednog veka 219 porodica, uglavnom ličkih i crnogorskih Srba, došlo je na ovaj prostor, koji je poneo naziv „Dobrovoljačko selo“, a zvali su ga i „Rit“. Kasnije se selo zvalo i „General Radivojevićevo“ po jednom od komandanata koji je organizovao dobrovoljce u Rusiji. Danas selo nosi ime „Višnjevac“, po plantaži višanja. Od 2003. godine selo se odvojio od Čantavira i postao samostalna mesna zajednica.

Na borbu sprske vojske  na Solunskom frontu, koja je prešla Albaniju peške, a u čiji su sastav, krajem 1917. godine, ušli su i mnogi od osnivača ovog sela, kao deo Srpskog dobrovoljačkog korpusa, podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Višnjevac obeležio sto godina od nastanka sela- Posle rata kralj Petar i njegov naslednik Aleksandar nisu zaboravili one koji su dobrovoljno branili i oslobađali Srbiju. Prilika je da ponovim jednu veliku istinu, proces agrarne reforme i dodeljivanja zemlje veteranima pre jednog veka, nije nikoga izmestio sa ovog prostora. Vaši preci nisu došli na tuđe posede i u tuđe kuće, nego na nekadašnje pustare i gole ledine, gde su teškom mukom i svojim poštenim radom stekli i izgradili sve ono što vidimo danas oko nas -  poručio je Bakić. - Zajedno sa slavljenjem veka od početka kolonizacije, obeležavamo ujedno i stradanje svih dobrovoljačkih naselja, koje se zbilo pre osam decenija. Tokom okupacije u druge krajeve prognano je 374 meštana Višenjevca, a u logore 516. U Drugom svetskom ratu borilo se 159 stanovnika, a poginulo 36, a bilo je i osmoro žrtava terora koji je okupator sproveo u selu. Broj stradalih po logorima nikada nije utvrđen.

Višnjevac obeležio sto godina od nastanka sela

Bakić je dodao da je Grad Subotica posvećen kako boljitku i napretku svih naselja koja su osnovali solunski junaci, tako i čuvanju uspomene na njih i na podvige koje su činili da naš grad danas bude bogatiji, kako naseljima, tako i ljudima.

- Sa tim ciljem smo u sporazum koji smo potpisali sa Maticom srpskom, uvrstili proučavanje procesa naseljavanja u dvadesetom veku kao jednu od tri velike teme naše saradnje sa najstarijom srpskom naučnom i kulturnom ustanovom – istako  je Bakić. – Ovo selo ima budućnost I Grad Subotica će se boriti za tu budućnost. Veliki borac za nju bio je i naš dragi Slobodan Žužić, koji je bio oličenje dobrog duha Višnjevca. Njegov plemeniti život bio je do poslednjeg dana posvećen ovom mestu, a njegovu uspomenu ćemo najbolje čuvati i slaviti kroz ovakve manifestacije, na kojima će on uvek biti sa nama.

Višnjevac obeležio sto godina od nastanka selaBudućnost svakog mesta je u mladima koji u njemu stasavaju, a za razliku od mnogih sela koja se gase,  u Višnjevac rode sleću samo tako. Dečja pesma i graja najbolji su dokaz da ovo selo nema razloga da brine za svoju budućnost.

Višnjevac obeležio sto godina od nastanka sela- U jednom period selo je bilo zapušteno, ali je pre nekih osam godina krenulo drugačijim putem. Viziju o napretku sela imao je naš Slobodan Žužić, on je bio pokretač svega i mi smo tu da nastavimo njegovim putem – emotivno će Miloš Bursać, predsednik Saveta MZ . – U kompletnom selu imamo samo 1300 metara neasfaltiranih ulica, ostali su svi urađeni, nasuti su svi atarski putevi, neke stvari smo samoinicijativno, uz pomoć grada i donatora. Naša najveća radost je puna škola a sigurno smo prvi po broju dece u odnosu na druga sela.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su dečji hor “Iskončići”,Bojana i Nebojša Brdarić, korisnici Dnevnog boravka pri Kolevci, učenici Muzičke škole u Subotici, pevačka grupa “Ognjište” iz Apatina, KUD “Sunce” iz Subotice…

Višnjevac obeležio sto godina od nastanka sela

Izvor: Subotica.com
Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac Proslava 100 godina sela Višnjevac
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6122
Povezane teme

višnjevac

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.