Komentara: 9
Pregleda: 7135

Video nadzor na ulicama umesto civilnih stražara

03.08.2011. u 15:30h
Izvor: Blic
Video nadzor na ulicama umesto civilnih stražara

Zoran Šećerov, potpredsednik Pokreta mađarske nade, zatražio je juče hitno uvođenje multietničke civilne straže u gradu i okolini, čiji bi zadatak bio da sprečavaju nasilje i ispisivanje šovinističkih i navijačkih grafita, kojih je po Subotici sve više.

U lokalnoj samoupravi odgovaraju da takva inicijativa nema podršku nijedne političke opcije u lokalnom parlamentu i da su odlučno „protiv formiranja parapolicijskih snaga, naročito što uskoro treba da se uvede video-nadzor i što sa radom počinje komunalna policija“.

U Pokretu mađarske nade tvrde da je samo pitanje vremena kada će zaživeti ovakav vid zaštite građana i njihove imovine, ali da je to do sada kočeno „jer to nije u interesu određenih političkih partija“.

- Uspostavili smo kontakte sa predstavnicima civilnih straža koje već funkcionišu u Mađarskoj i predstavili njihov rad našim ljudima u Subotici. Uvođenjem civilne straže u toj zemlji stopa ovakvih vidova kriminala je smanjena za čak 30 odsto. Subotička policija ne raspolaže sa dovoljno ljudi da bi mogla da spreči i razotkrije sva krivična dela, pa tako i ispisivanje grafita. Šovinističke poruke i grafiti navijača mnogi nazivaju banalnim problemom, ali to nije nimalo bezazleno. Neshvatiljivo je da su preko skrnavljenja biste Dežea Kostolanjija gradska uprava i stranke koje vode grad olako prešle - kaže Zoran Šećerov.

Šećerov ističe da je nedopustivo „da vikendom, noću, u centru grada, nije bilo nijednog policajca koji bi sprečio skrnavljenje spomenika istaknutom mađarskom pesniku i piscu“. Prema njegovim rečima, najveći problem su grafiti šovinističkih sadržaja, ali su Suboticu preplavili i grafiti druge vrste.

- Gotovo da nemamo objekat koji nije ispisan. Zbog toga Pokret mađarske nade i dalje zahteva od čelnika gradske vlasti, ali i opozicionih odbornika, da urgiraju da budemo prvi grad koji će uvesti multietničku civilnu stražu. Postoje svi preduslovi da to bude urađeno i što je najvažnije nije zabranjeno Ustavom - kaže Zoran Šećerov.

U lokalnoj samoupravi odlučno se protive formiranju civilnih straža, jer postoje legalne institucije koje vode računa o bezbednosti Subotičana. Kako sada stvari stoje, među članovima koalicije na vlasti nema odbornika koji podržavaju ideju u uvođenju parapolicijskih snaga, bez obzira na tvrdnje da je nešto tako uspelo kod suseda u mađarskim gradovima.

Video nadzor grada

- O tome, prema Ustavu i važećim zakonima Republike Srbije, brinu policija i pravosudni organi. Na polju bezbednosti aktivno radi i gradska vlast, pa će uskoro na petnaestak najfrekventnijih lokacija biti postavljen video-nadzor, a sa radom počinje i komunalna policija. Zbog toga uopšte ne vidim potrebu za formiranjem parapolicijskih snaga. Nijedna stranka koja, zahvaljujući glasovima Subotičana, učestvuje u radu lokalnog parlamenta nije do sada podnela sličnu inicijativu i nema potrebe da se oko ovog pitanja diže prašina - rekao je „Blicu“ Slavko Parać, predsednik Skupštine grada Subotica.

Subotičanka Ksenija Blagoičević kaže da ne vidi nijedan razlog zašto u naseljima, koja su najviše na udaru lopova i huligana, ne bi bila uvedena civilna straža. Ona smatra da građanima koji se ne osećaju bezbedno treba pokazati da nisu prepušteni sami sebi.

Za razliku od nje neki u Subotici misle da bi uvođenje parapolicije, ili civilnih čuvara reda, bilo neproduktivno, a pitanje je ko bi i kako vršio izbor za noćne čuvare. Ako bi se sve prepustilo nasumičnom izboru civilne straže, u nju bi možda ušli i oni kojima nije stalo da štite grad i građane.

- Ne misli da bismo time nešto dobili, a postoji opasnost da u civilnu stražu uđu oni kojima tu nije mesto. A od parasnaga imali smo mnogo štete u prošlosti - kaže jedna Subotičanka.

Biljana Vučković, Dragan Šolaja (Blic)

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7135

Povezane vesti

Povezane teme

kamere na semaforima

bezbednosne kamere

kamere subotica

Subotica video nadzor

Slavko Parać

video nadzor grada

civilna straža

zoran šećerov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.