• Pregleda: 24172

Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

Posle višegodišnjeg najavljivanja video nadzor na najprometnijim saobrajnicama u Subotici je konačno ove godine pušten u rad, a po rečim policije od petka više ne prašta. Kako bismo javnost bolje upoznali šta to znači u praksi pozabavićemo se malo detaljnije ovom temom.
Video nadzor na glavnim saobraćajnicama u gradu

Na 9 tačaka koje je su zajedno odredili gradski Savet za bezbednost saobraćaja i PU  Subotica postavljeno je prvih 14 kamera koje imaju nekoliko svrha, a svaka od njih 24-časovno snimaće i arhiviraće dešavanja na konkretnoj lokaciji.

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija oko 11 miliona dinara iz budžeta grada za 2015. godinu biće alocirano za proširenje video nadzorne mreže na teritoriji grada Subotice.

U zavisnosti od same važnosti lokacije postavljane su i odgovarajuće kamere koje svojim položajem, ali i tehničkim karakteristikama beleže određene situacije. Pored kontrole saobraćaja, što naravno uključuje i sankcionisanje uočenih prekršaja, ove kamere služe i za nadzor saobraćaja koje podrazumeva uvid u situaciju u saobraćaju na određenoj tački sa udaljene lokacije, ali i praćenje izlazaka i ulazaka u naš grad.

Iako kamere mogu da se koriste u informativne svrhe, glavna namena ovog sistema je ipak podizanje nivoa bezbednosti, kako u saobraćaju, tako i kao alat za identifikaciju počinilaca određenih krivičnih dela. Kamere su opremljene sistemom za noćno osmatranje, visoke su rezolucije i precizno uočavaju detalje. Kamere stacionarnog video nadzora za sada ne poseduju tehničku mogućnost kontrole brzine, ali zato postoje mobilni uređaji koje sve češće viđamo na subotičkim ulicama.

Kako saznajemo za sada samo kamere na Segedinskom putu (Patrija - Nova opština) će se koristiti za kažnjavanje, pošto one jedine (iz oba pravca) koriste Selmin softver za prepoznavanje tablica, a koji je jedno vreme eksperimentalno korišćen na Beogradskom putu. Po dve kamere (iz oba pravca) snimaju trake, dok po jedna (iz oba pravca) snima raskrsnicu, uz onu koja snima raskrsnicu iz pravca Senćanskog puta, a obuhvata ulicu Đure Đaković i deo Segedinskog puta prema Paliću. Ostale kamere snimaju 24 časa, ali trenutno nisu uključene u sistem za otkrivanje prelazaka na žuto i crveno.

Kontrolni centar trenutno se nalazi u Policijskoj upravi u Subotici, a o eventualno nekoj novoj lokaciji grad i PU će naknadno razmatrati.

Da li ću dobiti kaznu ukoliko sam u poslednjih mesec dana na nekoj od ovih 9 tačaka napravio prekršaj?

Sistem je zvanično pušten u rad u petak. U Policijskoj upravi Subotica ističu je da tokom nezvaničnog rada ovog sistema nijedan vozač nije kažnjen (na osnovu foto zapisa zabeleženog kroz ovaj sistem), iako je tokom testiranja sistema na raskrsnici kod Nove opštine tokom jednog dana uočeno čak 200 prelazaka kroz crveno. ti nesavesni vozači neće ovom prilikom biti kažnjeni, ali od petka (19. decembra) ovaj sistem više neće "praštati".

Svaki prekršaj koji službeno lice (u kontrolnom centru) konstatuje, na asistenciju specijalnog softvera, proizvešće pokretanje prekršajne prijave protiv vlasnika vozila, a fotografija na kojoj se vidi prekršaj zajedno sa prijavom, stići će na kućnu adresu vlasnika vozila, koji će imati prilike da dokaže ko je bio vozač u datom trenutku. Rok za žalbu je 8 dana od prijema, ali važno je napomenuti da je načinjena fotografija validan i čvrst dokaz na Sudu.

Vozač - vlasnik vozila će na kućnu adresu dobijati dokazni materijal i obrazac koji se sastoji od njegovih ličnih podataka, jedne ili više fotografije na kojima se jasno vidi učinjen prestup, kao i tačan datum, vreme i mesto gde je prekršaj učinjen. Taj dokument će ujedno biti i poziv da vlasnik automobila dođe u policiju ukoliko želi da posvedoči o tome da on nije bio za volanom, već da je prekršaj učinio neko drugi (uz to će morati da priloži i pismeni dokaz).

Uočeni prekršaj se štampa na posebnom formularu, baza je zaštićena i ne može se neko izbrisati iz sistema, a da za to ne sazna viši rukovodilac.

Da li prolazak kroz žuto svetlo automatski znači i kaznu?

S obzirom da u Subotici još uvek ne postoji trepćuće zeleno svetlo, ne postoji ni upozorenje o prelasku sa zelenog na žuto, zato će u policiji biti nešto tolerantniji, ali čak i za tu fleksibilnost su precizno definisana pravila.

Sasvim je jasno da zeleno svetlo označava slobodan prolaz, a crveno obavezuje na zaustavljanje, žuto svetlo je praktično priprema za promenu i ono traje u proseku oko 2-3 sekunde, što zahteva poprilično hitru reakciju vozača, ali koji isto mora da uzme u obzir da ima vozila iza sebe i da svojim naglim zaustavljanjem može da izazove lančani sudar.

Dobar primer relativno kratkog zelenog svetla je na Segedinskom putu u traci koja vodi levo u Đure Đakovića, gde slobodan prolaz stoji tek 10 sekundi, što je u uslovima normalnih uslova saobraćaja dovoljno da prođe grubo 7 vozila, ali pod uslovom da svi pravovremeno krenu i da drže neko minimalno ostojanje koje je dosta kraće (0,5m-1m) za zaustavljanje na raskrsnici u odnosu na kretanje na otvorenom putu i u zavisnosti od brzine kretanja.

Proći na žuto, a ne dobiti kaznu?

U subotičkoj Policijskoj upravi rečeno je da će službena lica u skladu sa zakonom imati razumevanja da nije uvek bezbedno zaustaviti vozilo na prelasku sa zelenog na crveno pa će tako postojati određena tolerancija, ali samo u određenim jasnim slučajevima.

Predviđeno je da ukoliko službeno lice zaduženo za nadzor saobraćaja konstatuje da vozač motornog vozila nije moglo na bezbedan način da zaustavi kretanje i/ili da se u raskrsnici našao u trenutku prelaska na žuto tada će se prekršaj u cilju očuvanja bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju smatrati uslovnim, ali vozač neće dobiti prijavu.

Međutim, ukoliko se ustanovi da je vozač u raskrsnicu ušao tokom promene sa žutog na crveno, ili se nalazi kao vozilo koje ga sledi - sve te situacije biće sankcionisanje u skladu sa Zakonom o saobraćaju, što pored nepoštovanja semaforske signalizacije (prekršajna prijava, kazna, oduzimanje dozvole na nekoliko meseci i kazneni poeni) može da pridoda i nasilničku vožnju ukoliko se proceni da su prolaskom kroz žuto ugrožena neposredna bezbednost drugih vozača. Sankcije su još drastičnije ukoliko se prilikom činjenja prekršaja desi nezgoda, pogotovo sa ljudskim posledicama.

- "Ukoliko se nađete u raskrsnici, kao prvo vozilo, za vreme trajanja žutog svetla, vi najverovatnije niste u prekršaju, međutim ako ste kao treće onda je to već problem." - izjavio je Borivoje Mucalj, načelnik PU Subotica.

Apel da se poštuju saobraćajni propisi

Iz Policijske uprave Subotica apeluju na sve građane, pre svega sve vozače, ali i pešake, da poštuju saobraćajna pravila, da voze bezbedno i poštuju druge vozače na putu. Posebno je apeluje na pešake koji nesavesno istrčavaju na kolovoz van pešačkog prelaza, pogotovo na visoko frekventnim deonicama puta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

48
Nebojša Odgovori
Pitanje za gospodina Mucalja! svako jutro idem sa palickog puta u Djure Djakovica, treci sam na semaforu, prvo vozilo nemoze da skrene od pesaka i biciklista..pali se zuto, crveno, ja jos stojim treci da skrenem, da li cu ja dobiti kaznu? S postovanjem
p.z. Odgovori
Na osnovu ovog sistema koji je postavljen u Subotici ne moze se kaznjavati. Treba da se meri i brzina kretanja za koji je potrebno postaviti radar ili sonde u asfalt. Znaci ovakav prekrsalj lako pada na sudu.
neregistrovan pesak Odgovori
Za toliko miliona mogli ste napraviti neku omanju drift stazu koja bi takodje doprinela priliv novca,mnogo zabave,mozda smanjila toliki odliv mladih i nikom ne bi palo na pamet da po gradu vozi preko 50km/h. Ovako ste omogucili samo zabavu zaposlenima koji nadgledaju ovo. Pa mogli bi napraviti neki kanal da ravnopravno svi gradjani gledaju i smeju se kako ste postavili ovo u ovoliko nekulturnu saobracajnu infrastrukturu. I niste dovoljno precizno jasni u vezi vaseg odlicivanja sta cete kaznjavati,a ste ne.Mozda bi sad trebali svi na polaganje ,posto mene licno nisu ucili da treba da brojim automobile ispred mene,jer nema logike to da radim,zato sto mozda i ne vidim tacan broj vozila u koliko ne vozim kamion ili tako nesto.
PERA Odgovori
sluzbeno lice za nadzor ce kontrolisati procnejivati znaci jos jedan sa kupljenom diplomom ce da se izivljava ,sta znaci ako sam prvo vozilo onda nece pa nije bitno koje sam vozilo ako sam prosao na zeleno a zbog vaseg krsa od regulacije ostanem u crvenom 10 puta na dan
TomyB Odgovori
Zasto ste toliko protiv video nadzora? Nekako mi se cini kao da zalite za vremenom kad ste mogli nekaznjeno da pravite prekrsaje a da u stvari bezbednost saobracaja nikad nije bila prioritet. I sad kad se nesto uradi po tom pitanju svi su protiv toga. Savet za takve vozace, prihvatite nova pravila ili snosite posledice, ali tesko da ce vam osim vas iko drugi biti kriv.
Always Ultra Odgovori
Nebojsa

To je obostrani problem. Pesaci i biciklisti ne mogu da prodju od vozaca koji se zalecu u krivinu !
@TomyB Odgovori
Tebe ce Bog prvi kazniti zato sto podrzavas sotonu.
Bane Odgovori
A sta ce biti sa onim vozacima koji svesno ulaze u raskrsnicu iako znaju da iz nje ne mogu izaci pre nego sto se upali zeleno vozilima iz suprotnog smera, pa tako zakrce raskrsnicu? Svako ko prolazi kroz raskrsnicu kod "Patrije" svakodnevno, sigurno zna za ovaj problem. Stvar je u tome sto i ovi vozaci u raskrsnicu udju kad je njima ukljuceno zeleno svetlo...
p.z. Odgovori
Postovani TomyB, niko nije protiv video nadzor. Ali na osnovu jednog snimka ce se odluciti da li je neko napravio prekrsaj ili ne i o tome ce odlucivat neko "sluzbeno" lice. Da bi se moglo doneti odluka trebalo bi i gledati neke druge podatke, brzinu. Jedna kamera za jednu traku je stavljena to nije dosta. Barem jos jedna kamera bi trebala koja vrsi analitiku i radar za merenje brzine da bi se dobile podaci. Imate primere u drugim gradovima kako to treba da funkcionise, i onda nemam nista protiv.
ivan Odgovori
Danas sam vozilom kao prvi i jedini prošao kroz zeleno svetlo, nakon čekanja da se ono upali, iz prvca Đure Šakovića u levo ka Paliću. Iz suprotnog pravca, Senćanskog puta je prošla "kolona" taksista, njih sedam, jedan za drugim (brojao sam), i još nekoliko vozila. Poslednje vozilo je pretpostavljam prošlo kroz žuto ili čak crveno, jer je iz pravca Palića krenuo saobraćaj na zeleno svetlo. Naravno, jedva sam uspeo skrenuti u levo, pretpostavljam u full crvenom. I šta sada? Napominjem da sam bio jedini iz tog pravca. ŠTO SE PRAVITE BLESAVI TLIKO DA NE MOŽETE IZREGULSATI SKRETANJE U LEVO IZ TOG PRAVCA!? Ili jednostavno stavite zabranu skretanja ulevo. NESPOSOBNA SELMA UZ BLAGOSLOV POLICIJE!!!
saša Odgovori
@Nebojša
Za Vas g. Nebojša i ostale u takvim situacijama kada u raskrsnici već nalazi nekoliko vozila svi smo u obavezi da se zaustavimo pre one zaustavne linije koja je ispred pešačkog i nikako ne smemo ući u raskrsnicu i zauzeti pešački. Ako tako uradite nema šanse da vas uhvati žuto. Ovo je dobronameran savet za sve vozače. Iz te pozicije vidite jasno promenu svetla na semaforu i kod sledećeg zelenog ste sigurno prvi i prolazite bez problema. Treba samo malo strpljenja i pažnje i sve će ići bez problema. Ne uzbuđujte se ako vam neko svira iza vas. Ne zatrpavajte raskrsnicu da bi ste što pre prošli.
NaIvan Odgovori
Ne biste smeli kažnjavati vozače sve dok VI ne odradite sve što treba da odradite. A VI NISTE sve odradili što treba da se odradi, nemojte se praviti naivni.
Na primer, skretanje ulevo iz ulice Đure Đakovića prema Paliću treba da ima definisanu svoju traku samo za skretanje ulevo, sa definisanom semaforskom signalizacijom namenjenom isključivo i samo za tu saobraćajnu traku. Kada to budete rešili, možete početi sa kažnjavanjem.
Ovo ovako kako je sada rešeno je sve uslovno, uslovna je mogućnost skretanja ulevo u zavisnosti od jačine saobraćaja i još od nekih drugih faktora. Ako je slab saobraćaj, prolazi se na zeleno, ako je jak saobraćaj, tamo nema šanse više od dva vozila propisno da prođu na zeleno svetlo, a i to je pod pitanjem, u zavisnosti od broja vozila koja dolaze iz suprotnog smera, a ne pridržavaju se propisa. To znači, da ja zbog drugog nesavesnog vozača mogu ostati u raskrsnici na crvenom.
Ovako ništa nije strogo definisano, a VI bi da kažnjavate. Savestan sam vozač i budite sigurni da će upravo savesni najviše kritikovati i komentarisati ovakav način kažnjavanja, jer one nesavesne ovo možda toliko ni ne interesuje. Želim bezbedan grad, želim bezbedan saobraćaj po strogo definisanim pravilima, ali ne želim da plaćam nekakve kazne za nešto na čega U POJEDINIM SLUČAJEVIMA ne mogu da utičem.
Osećaj da niste krivi za nešto, a neko želi da vas kazni za to, izaziva revolt u svakom od nas.
Milos Odgovori
Zinulo vam dupe na pareee, majku vam j....! Samo biste kaznjavali, a to sto su nam putevi puni rupa, trake se ne vide, o treptujucem zelenom svetlu da ne pricam... Glumite evropske standarde a u stvari smo na dnu dna! Puj, gadite mi se, treba vas zapaliti. Sada sam uradio najvise sto sam mogao, lepo sam se izdivljao preko komentara kao svaki revoltiran gradjanin Srbije, sada mi samo preostaje da cekam da bude bolje (kao sto svi cekamo a nista ne preduzimamo) :) Sve najlepse, pozdrav!
city women Odgovori
Istna je da se iz ulice Djure Djakovica nemoze normalno skrenuti levo ka Palicu jer nema dovoljno vremena.Dok se saceka da svi prodju iz suprotnog smera upali se crveno svetlo. Halo nadlezni ovo se desava godinama!
zagor Odgovori
Poštovani vozači. Kako primećujem 99% Vas kao vozače, ne poznajete (ili ste na brzaka kupili dozvolu) ne poštujete saobraćajna pravila. Konkretno koliko Vas prilikom izlaska sa kružnog toka daje indeks (žmigavac) da izlazi iz kružnog toka, da li znate kako treba da se prestrojite u jednosmernoj ulici? Pravo da Vam kažem totalno ste saobračajno NEUKI. Zakon kaže ako ne možete bezbedno preći raskrsnicu na zeleno Vi morate STATI prije raskrsnice. U inostranstvi se pravite kao sve znate a ovde ni pešake koji su kročili na pešački prelaz ne propuštate. Mobilni su Vam stalno u ruci a da nepričam o ostalim Vašim ponosnim prekršajima. Samo da napomenem da su kazne kod nas pre BLAGE. pozdrav svim kulturnim vozačima
zagor Odgovori
@TomyB "neuzimaj u usta Jahve bez razloga", tako da Ti nemaš pravo da nekoga u ime Boga osuđuješ
Tarana Odgovori
@PZ
molim malo pojasni zašto ti kontrola brzine toliko puno znači? Ako prolaziš semafor na crveno, manje je važno da li voziš 45 ili 65 kmh; ili možda nije?
Ovaj sistem treba da snimi one koji prolaze na crveno, da ih se zbog toga kazni.
Don Kihot Odgovori
Predlazem vozacima da ni neskrecu iz pravca suda prema zvezda bioskopu u koliko ne zele da ostanu bez dozvole,sem ako nisu prvi u koloni a ni to nije sigurno.
R.S Odgovori
treba da se stavi trepcuce zeleno svetlo na semaforima,nemoze niko da predvidi kad ce zuto i crveno,a nesme se naglo kociti da nebi doslo do saobracajnih nesreca
NaIvan Odgovori
Evo, malo i da se našalimo i nasmejemo na ovu temu, u Adis Abebi, u glavnom gradu Etiopije u Africi isto imaju video nadzor na nekim raskrsnicama, ali ipak ne kažnjavaju vozače, jer nije sve urađeno da vožnja bude bezbedna.
Ne šaljem ovaj link da bih nešto upoređivao, jer se ovo ne može upoređivati sa našim uslovima.
Ali za nekoliko godina će u Adis Abebi imati sređen saobraćaj i sve ostalo, siguran sam u to, jer se tamo ogromne pare slivaju iz različitih donacija.

https://www.youtube.com/watch?v=UEIn8GJIg0E
jasna Odgovori
Zanima me dali ce i sluzbena vozila prepoznati ove kamere?
KAJA Odgovori
ovo je ok ali bi trebalo da se razmisli o podešavaniu semafora i vratiti treptač između prelazaka svetla kao što je bilo prije. Naprimer u Novom Sadu rade treptači.
goran Odgovori
Predlazem podzemni prolaz, za pesake,, ili nadzemni na raskrsnicama koje su preopterecene saobracejem uski putevi, veliki broj vozila, na taj nacin bi ste rasteretili guzvu u saobracaju......
aleksa Odgovori
Ako nema se para za treptajuce zeleno.Nek stave brojac kao sto je nekad bio kod patrije,pa cemo znati kad ce bit zuto i crveno.A ako nemate para onda izvadite iz slamarice sto ste ukrali od nas suboticana
TomyB Odgovori
@@tomyb
Kad sam ja to u svom komentaru i makar spomenuo Sotonu a kamoli da ga podrzavam? Ovo je tema o video nadzoru iz oblasti bezbednosti saobracaja a ne rasprava o verskim i religijskim ubedjenjima. Ako ti video nadzor smatras za Sotonu onda totalno nisi kompetentan da dalje s tobom raspravljam. I da, podrzavam SVE sto je za napredak bezbednosti, ko nema sta da krije nije mu problem ni kamera
gkdksj Odgovori
Xaxax
sve u cilju "bezbednosti" Odgovori
Da li će video nadzor snimati i džipove, mercedese i ostala tzv nedodorljiva vozila, ili će službeno lice zatvarati oči na njihovo ponašanje u raskrsnicama?
boki Odgovori
Šta će biti sa vozilima stranih tablica koji prođu kroz crveno, a samo su u tranzitu kroz Suboticu?
Vozač Odgovori
@zagor
Ovde ne pričamo o kružnim tokovima, vest je pre svega o postavci video nadzora na ključnu raskrsnicu, tako da se držite teme ;-)
Cititram: "Zakon kaže ako ne možete bezbedno preći raskrsnicu na zeleno Vi morate STATI prije raskrsnice." Zakon stvarno tako kaže, al ako nam semafor to ne omogućava, šta će zakon reći na stvaranje gužve - ugrožavanje bezbednosti saobraćaja, da ne govorim o ekologiji i zagađenju koje tom prilikom nastaje...
Što bi u ovom slučaju značilo kampovanje na zaustavnoj liniji pre pešačkog prelaza. Kako poštovati nešto ako uslovi radnim danima od 10-16 to ne dopuštaju??
kojot Odgovori
70% возача треба слати на поновно полагање.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.