Komentara: 29
Pregleda: 15180

Vanredna situacija u Srbiji zbog poplava, Subotica trenutno nije ugrožena

15.05.2014. u 18:58h > 21:19
Izvor: Subotica.com
U Srbiji u poslednja 24 časa pada obilna kiša koja je prouzrokovala poplave i izlivanja nekih reka iz korita. Vlada Srbije donela je tokom popodneva odluku o proglašenju vanredne situaciji na teritoriji cele zemlje. Situacija u našem gradu je trenutno stabilna i svi putni pravci u lokalnom saobraćaju su prohodni. Meterolozi javljaju da bi padavine na celoj teritoriji Srbije trebale da prestanu do nedelje.
Vanredna situacija u Srbiji zbog poplava, Subotica trenutno nije ugrožena

U poslednjih 48 časova na većoj teritoriji Srbije pada kiša slabijeg i jačeg intenziteta koja je prouzrokovala velike probleme posebno u centralnom delu države i glavnom gradu koji je jednim delom poplavljen, a snažni udar vetrova prourokuju probleme i na putnoj infrastrukturi na važnjim putnim pravcima u državi.

Trenutno je u Srbiji bez struje oko 100.000 domaćinstava, astruja se u nekim delovima preventivno isključuje. RHMZ upozorava da nivo reka u Srbiji i dalje raste. Padavine će se nastaviti tokom celog dana, ali će intenzitet početi da slabi po podne.

Vlada donela odluku o vanrednoj situaciji u celoj zemlji

Zbog novonastalih okolnosti odlučeno je da se proglasi vanredna situacija na celo teritoriji Srbije, a spasilačke ekipe i terenske ekipe Crvenog krsta u kordinaciji sa MUP-om intervenišu na više lokacija paralelno. Trenutno je najteža situacija u Beogradu, Loznici i valjevu gde je zabeležena rekordna količina padavina.

Vanredna situacija proglašava se ako se proceni da se rizici ili posledice vanrednih događaja ili drugih opasnosti ne mogu sprečiti redovnim delovanjem službi.

Vanredna situacija u Srbiji zbog poplava, Subotica trenutno nije ugrožena

Subotica za sada nije ugrožena

Iako na teritoriji grada Subotice takođe poslednja dva dana kiša pada skoro bez prestanka, sve glavne saobraćajnice su trenutno prohodne i saobraćaj se odvija bez većih problema. Vetar koji tokom prepodneva imao snažne nalete koji su interventne ekipe Vatrogasne službe više puta tokom dana slale na teren. Vetar je trenutno u fazi slabljenju i do kraja dana ne očekuju se veći problemi.

Poplave dosada odnele dva života

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je da su poplave u Srbiji odnele tri života, među kojima i jedna vatrogasac, dok se dve osobe vode kao nestale. Širom Srbije evakuisano je preko 500 ljudi. Kod Bubanj potoka su evakuisani putnici iz blokiranih vozila, u Junkovcu kod Lazarevca je u toku spasavanje 20 meštana koje je zarobila bujica.

Srbija traži pomoć od Rusije, EU i Slovenije

Vlada Srbije je uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći Srbiji za otklanjanje posledica poplava, saopšteno je posle sednice vlade.

Zdravstvene ustanove uvele 24-časovna dežurstva

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je zbog vanredne situacije u Srbiji zbog poplava uvelo 24-časovno dežurstvo, radi koordinacije aktivnosti sa svim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže. Direktorima zdravstvenih ustanova naloženo je da oslobode odgovarajući broj postelja, zbog eventualnog prijema ugroženih i povredjenih građana, navodi se u saopštenju.

Građanima se savetuje da ne putuju bez preke potrebe.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije otvorio je dežurne kontakt telefone za evakuaciju i pomoć ugroženima u poplavama na teritoriji Srbije, a to su: 011/2289-208 i 011/2282-910.

Nasa objavila novi satelitski snimak: Olujni oblak nad Srbijom još veći i gušći!

Svemirska agencija NASA objavila je i današnju fotografiju Evrope iz svemira, sa džinovskim olujnim oblakom koji je iznad Srbije još gušći nego juče.

Vanredna situacija u Srbiji zbog poplava, Subotica trenutno nije ugrožena

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 15180

Povezane vesti

Povezane teme

poplava

vanredna situacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.