Komentara: 12
Pregleda: 6346

Uvećani računi zbog kvara na internim vodovodnim instalacijama

20.12.2018. u 17:18h
Izvor: Subotica.com
Nakon što su stanarima zgrade na adresi Lovre Bračuljevića 45 uručeni višestruko uvećani računi za utrošenu vodu, odvođenje i prečišćavanje vode, oglasilo se i JKP "Vodovod i kanalizacija" saopštenjem, u kojem se navodi da je razlog tome povećana potrošnja vode usled kvara na internim vodovodnim instalacijama, za čije održavanje su odgovorni korisnici usluga.
Uvećani računi zbog kvara na internim vodovodnim instalacijama

U saopštenju, JKP "Vodovod i kanalizacija" poziva se na Pravilnik o načinu rešavanja prigovora i žalbi korisnika komunalnih usluga, prema kojem je za popravku kvara na internim instalacijama zadužena privatna firma, te da je preduzeću potrebno dostaviti dokaz o postojanju kvara i otklanjanju istog, kao i molbu za otpis.

- Dokaz predstavlja račun o izvršenoj popravci od ovlašćenog lica – vodoinstalatera sa registrovanom firmom, koji mora da sadrži opis radova. U slučaju opravdanosti zahteva za otpis na ime kvara na internim instalacijama, usluge odvođenja i prečišćavanja obračunavaju se u visini potrošnje u istom periodu prethodne godine ili u prvom uporedivom periodu - navodi se u saopštenju preduzeća.

Uvećani računi zbog kvara na internim vodovodnim instalacijama

Iz "Vodovoda" pojašnjavaju da je procedura takva da lice koje je ovlašćeno od strane stanara zgrade treba da preda pismenu reklamaciju na šalteru 4, 5 ili 6, uz koju predaje i račun od popravke koji je dobio od vodoinstalatera. O opravdanosti reklamacije, odlučiće Komisija za rešavanje reklamacija potrošača, koja će o odluci pismeno obavestiti podnosioca reklamacije u zakonskom roku.

- Prigovor korisnika komunalnih usluga na ranije izdate obračune/račune se ne prihvata ukoliko isti ne bude dostavljen u roku od 15 dana po prijemu obračuna/računa, odnosno ako korisnik komunalnih usluga ne postupi u skladu sa uputstvom koje se nalazi na poleđini obračuna/računa - napominju iz JKP "Vodovod i kanalizacija", pozivajući se na Pravilnik o načinu rešavanja prigovora i žalbi korisnika komunalnih.

Odmah po primanju uvećanih računa, predsednik Skupštine stanara Lajoš Fazekaš, uložio je reklamaciju, nakon čega kaže da su radnici "Vodovoda" izašli na teren i konstatovali da je pukla cev, o čemu je obavestio i JP za upravljanje putevima, urbanistično planiranje i stanovanje, koje treba da angažuje firmu koja će otkloniti nastali kvar.

- Na osnovu analize koja je rađena toga dana, ustanovljeno je da je u podzemlju zgrade i dole u liftu bilo vode koja je dolazila iz kanalizacije, te da je navodno puknuta cev. Kad kvar bude otklonjen, napraviće se račun šta je iskorišćeno, koja sredstva, šta se kupilo, s kojim su ću podneti zahtev "Vodovodu" da se ta voda koju stanari treba da plate na neki način refundira. To su veoma korektni ljudi koji su mi lepo objasnili da tu vodu nećemo platiti, nego da će se ona na neki način refundirati. Znači, stanari verovatno neće biti oštećeni, jer "Vodovod" sigurno neće napratiti taj iznos za koji nije potrošena voda - tvrdi Lajoš Fazekaš.

Uvećani računi zbog kvara na internim vodovodnim instalacijama

Osim problema s računima, stanari zgrade na adresi Lovre Bračuljevića 45 ukazali su pre mesec dana na probleme s grejanjem, koje nije ni počelo da radi zbog toga što je gubitak vode na sistemu bio toliki, da je podstanica morala da se isključi. O ovom problemu, raspravljali i sa predstavnicima JKP "Subotička toplana" i JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, te je konstatovano da bi najbolje i najtrajnije rešenje bilo da se postavi novi nadzemni vod. Naš sagovornik kaže da je projekat za popravku izrađen, da je raspisan tender, ali se tu stalo.

- Iz JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje rapisali su tender, ali se do sada niko se nije javio. Jedino je "CIMGAS" rekao da ne može da izvrši tu uslugu i to je to. Dok čekamo, ostalo nam je da se grejemo na struju, a takođe sam zvao i Elektrovojvodinu da izađu na teren, pregledaju naša brojila i instalaciju. Bili su ljudi, odradili su, na svaki sat su stavili papir sa obaveštenjem koju kontrolu su izvršili, da ne bismo ostali još i bez električne energije - ističe Fazekaš.

Izvor: Subotica.com
Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45 Zgrada u Ulici Lovre Bračuljevića 45
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 6346

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

računi za vodu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.