Komentara: 11
Pregleda: 7734

Problem grejanja u Lovre Bračuljevića 45 – novi vod ili sanacija starog?

23.11.2018. u 08:26h
Izvor: Subotica.com
Stanari 64 stana u zgradi u ulici Lovre Bračuljevića 45 još uvek nemaju grejanje, a po svemu sudeći, neće ga skoro ni imati.
Problem grejanja u Lovre Bračuljevića 45 – novi vod ili sanacija starog?

Zbog problema na sekundarnom delu toplovodne mreže grejanje ove sezone nije ni počelo jer je podstanica morala da se isključi, budući da je gubita vode na sistemu toliki, da je grejanje bilo nemoguće održati. Pred stanarima je odluka da li će pokušati da saniraju havariju ili će uraditi novi nadzemni vod u prizemlju, koji bi zamenio dotrajali, koji je sada nepristupačan za brzu i jeftinu sanaciju. Ovo su bila pitanja o kojima se sinoć diskutovalo na zboru stanara, kome su prisustvovali i predstavnici JKP „Subotička toplana“ i JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje.

- Problem je izuzetno kompleksan. U pitanju je deo mreže za koji „Toplana“ nije nadležna, jer je reč o sekundarnom, unutrašnjem vodu. Međutim, svi želimo da se ovaj problem reši, a da to rešenje bude trajno i zato smatramo da je najbolje rešenje izrada projekta a potom i postavljanje nadzemnog voda u prizemlju – objasnio je građanima Atila Abraham, glavni inženjer distribucije „Subotičke toplane“. - Sličan problem smo imali smo prpšle godine u Bajnatskoj, pre nekoliko godina u ulici Arsenija Čarnojevića i on je na ovaj način rešen za nekoliko meseci – cevni razvod ispod poda mora da se izmesti ispod plafona u prizemlju. To je jedino konačno rešenje da bi bili mirni godinama.

PIŠTALJKOM UKAZALI NA PROBLEM - Na ovaj problem požalila nam se sugrađanka još u ponedeljak putem pištaljke, a nakon razgovora sa još građana koji su zahvaćeni ovom nimalo prijatnom situacijom pozvani smo da budemo gosti na zboru građana koji je održan u četvrtak u kasnijim poslepodnevnim časova, odakle izveštavamo.

Valerija Jovović, predstavnica JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, rekla je prisutnima da je preduzeće pokušalo da pronađe izvorište vode i zato su, uz sagalasnost predsednika zgrade, odlučili da angažuju izvođača koji se bavi etažnim grejanjem i vodovodom da pomogne.

- Obećali su nam da će izaći sledeće nedelje i onda ćemo imati više informacija – poručila je Valerija Jovović.

Stanarima, koji su pouključivali grejalice i klima uređaje, nekoliko meseci je predugačak period. Mnogi od njih su više za privremeno rešenje, odnosno sanaciju postojećeg sistema, ali je problem što niko ne može da kaže koliko će ona koštati i da garantuje trajno snabdevanje toplotnom energijom.

- Želimo da znamo koliko će šta koštati, kako projekat, tako i sanacija i izrada voda. Sada smo se svi priključili na struju ali putanje je i koliko će taj sistem izdržati, a uz to nam uredno stižu računi za „Toplanu“. – smatra jedan revoltirani građanin.

Stanare, koji su svoje stanove kupili na kredit i još ga otplaćuju, brine i da li će banke dozvoliti da se urušava izgled stana.

Među okupljenim stanarima bio je i pokrajinski poslanik Marko Marić koji je rekao da je ovaj problem stigao i do Pokrajinske skupštine.

- Ako bi se svi isključili sa „Toplane“ i svi se grejali na struju to sistem ne bi izdržao. Moramo biti strpljivi i dati priliku da izvođač radova pokuša da reši problem – dodao je Marić.

Zbog nakupljene vode inspekcija je zabranila upotrebu liftova, te stanari ove desetospratnice, na svu muku prinuđeni su da do svojih kućnih pragova odlaze peške, što posebno pogađa starije i teže pokretne.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 7734

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

subotička toplana

grejanje

gradska toplana

daljinsko grejanje

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.