• Pregleda: 6598

Problem grejanja u Lovre Bračuljevića 45 – novi vod ili sanacija starog?

Stanari 64 stana u zgradi u ulici Lovre Bračuljevića 45 još uvek nemaju grejanje, a po svemu sudeći, neće ga skoro ni imati.
Problem grejanja u Lovre Bračuljevića 45 – novi vod ili sanacija starog?

Zbog problema na sekundarnom delu toplovodne mreže grejanje ove sezone nije ni počelo jer je podstanica morala da se isključi, budući da je gubita vode na sistemu toliki, da je grejanje bilo nemoguće održati. Pred stanarima je odluka da li će pokušati da saniraju havariju ili će uraditi novi nadzemni vod u prizemlju, koji bi zamenio dotrajali, koji je sada nepristupačan za brzu i jeftinu sanaciju. Ovo su bila pitanja o kojima se sinoć diskutovalo na zboru stanara, kome su prisustvovali i predstavnici JKP „Subotička toplana“ i JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje.

- Problem je izuzetno kompleksan. U pitanju je deo mreže za koji „Toplana“ nije nadležna, jer je reč o sekundarnom, unutrašnjem vodu. Međutim, svi želimo da se ovaj problem reši, a da to rešenje bude trajno i zato smatramo da je najbolje rešenje izrada projekta a potom i postavljanje nadzemnog voda u prizemlju – objasnio je građanima Atila Abraham, glavni inženjer distribucije „Subotičke toplane“. - Sličan problem smo imali smo prpšle godine u Bajnatskoj, pre nekoliko godina u ulici Arsenija Čarnojevića i on je na ovaj način rešen za nekoliko meseci – cevni razvod ispod poda mora da se izmesti ispod plafona u prizemlju. To je jedino konačno rešenje da bi bili mirni godinama.

PIŠTALJKOM UKAZALI NA PROBLEM - Na ovaj problem požalila nam se sugrađanka još u ponedeljak putem pištaljke, a nakon razgovora sa još građana koji su zahvaćeni ovom nimalo prijatnom situacijom pozvani smo da budemo gosti na zboru građana koji je održan u četvrtak u kasnijim poslepodnevnim časova, odakle izveštavamo.

Valerija Jovović, predstavnica JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, rekla je prisutnima da je preduzeće pokušalo da pronađe izvorište vode i zato su, uz sagalasnost predsednika zgrade, odlučili da angažuju izvođača koji se bavi etažnim grejanjem i vodovodom da pomogne.

- Obećali su nam da će izaći sledeće nedelje i onda ćemo imati više informacija – poručila je Valerija Jovović.

Stanarima, koji su pouključivali grejalice i klima uređaje, nekoliko meseci je predugačak period. Mnogi od njih su više za privremeno rešenje, odnosno sanaciju postojećeg sistema, ali je problem što niko ne može da kaže koliko će ona koštati i da garantuje trajno snabdevanje toplotnom energijom.

- Želimo da znamo koliko će šta koštati, kako projekat, tako i sanacija i izrada voda. Sada smo se svi priključili na struju ali putanje je i koliko će taj sistem izdržati, a uz to nam uredno stižu računi za „Toplanu“. – smatra jedan revoltirani građanin.

Stanare, koji su svoje stanove kupili na kredit i još ga otplaćuju, brine i da li će banke dozvoliti da se urušava izgled stana.

Među okupljenim stanarima bio je i pokrajinski poslanik Marko Marić koji je rekao da je ovaj problem stigao i do Pokrajinske skupštine.

- Ako bi se svi isključili sa „Toplane“ i svi se grejali na struju to sistem ne bi izdržao. Moramo biti strpljivi i dati priliku da izvođač radova pokuša da reši problem – dodao je Marić.

Zbog nakupljene vode inspekcija je zabranila upotrebu liftova, te stanari ove desetospratnice, na svu muku prinuđeni su da do svojih kućnih pragova odlaze peške, što posebno pogađa starije i teže pokretne.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Punisher Odgovori
I ko je ovde odgovoran?
Imam utisak da sve sto se gradi ili gradilo u Subotici zadnjih 30 godina je tako gradjeno da je cudo da jos stoji.
Uopste nije fer prema kupcima koji zadnji dinar stvaljaju u stan ili ne daj Boze dizu kredit i jos ovako prolaze.
A i nadzorni organi su korumpirani do jaja, bez njih ne mogu izvodjaci da varaju
Dragana Odgovori
Vrh bezobrazluka!!!To o cemu pisete znalo se i pre grejne sezone.Porodice koje stanuju na ovoj adresi zaista nisu ni malo to zasluzile.Sta reci a ne zaplakati???
macika Odgovori
Koje taj Marko Maric? Sad kao on nesto brine o stanarima zgrade,dajte molim vas.
Janoš
Čovek ima stan u zgradi, zato je prisustvovao sastanku. Pre bilo kakve napisane nebuloze, budite dovoljno informisani.
daca Odgovori
Niko nije rekao da su stanari zaslužili ovakvo stanje, ali treba uzeti u obzir da je naselje građeno na močvarnom delu , da je gradnja bila pre 40 godina i da je zadovoljavalo tadašnje propise nadzornih organa. Sada neko traži odgovornog iz naslade na tuđim mukama. Od toga ko je odgovoran od pre 40 godina stanari neće imati toplovod i grejanje. Pitanje je finansiranje tolikog posla u zgradi bez obtira na 66 stanova i raspodelu troškova. Pitanje je i cena projekta tog posla. Sama konstatacija kvara je diskutabilna jer u Subotici skoro da nema stručnih lica za održavanje zgrada osim inženjera koji su samo logistika. Uostalom, kada izbije voda u podrumima, nema se vremena misliti o odgovornosti, nego se traži uzrok i odklon kvara. Koliko razumem, ovde uzroka baš i nema ili se još ne vidi gde je pukla cev.Zbog ovakvih stvari se vodoravni etažni toplovodi moraju koristiti u gradnji novih zgrada a ne vertikalni gde su svi vezani istim vodom.
Hannover
U toj zgradi sam odrastao i živeo 28g majka mi živi tamo još uvek te zgrade jesu stare ali su bolje od novih mislim kvalitetnije jer kada su se te zgrade gradile nije se žalio materijal...problem je u tome što se nije vršila kontrola i remont unazad decenijama. Da se to isto desilo u Nemačkoj naprimer danas sutra bi već od bagera ljudstva i šta god bilo na terenu a grejanje u funkciji za manje od 24h jer tako funkcioniše grad i država .....
Atila Odgovori
Moramo da placamo mesecno odrzavanje, a kad treba da se odrzava to ne spada u njihovu nadleznost pa plati sam popravku. Sramota... Lopovska toplana
realan Odgovori
Država je nadležna da otima, ne da daje, i da stvara probleme građanima a ne da ih rešava. Kada čete shvatiti kako funkcionišu komunjare!?
macika Odgovori
E moj Janose,izgleda si ne obavesten,pa pored stana kuca u Keru i na Zlatiboru a vodi kao PUPS a nije penzioner...
Luka Odgovori
Drago mi je da je toplana iskljucila liftove, stanar sam sa 6. sprata pomenute zgrade, i kad mi bude hladno ja skoknem dole po leba, i onda 6 spratova gore, i bas se fino zagrejem, tako da mi grejanje uopste ni ne treba, mogu misliti kako se samo zagreju komsije sa desetog, blago njima! Toplana je na sve mislila. Zivela toplana, samo ne dugo.
Mirko Odgovori
Vazno da racuni jos uvek stizu.
Sad bi trebala toplana da plati struju za svaki mesec koji prodje bez grejanja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.