Komentara: 64
Pregleda: 10450
Foto

Usvojeno povećanje cena usluga Javnih preduzeća

25.09.2014. u 17:39h
Izvor: RTV City
Skupština grada usvojila je na današnjoj sednici predloge četiri javna i javno komunalna preduzeća o povećanju cena. Cene svojih usluga povećali su Čistoća i zelenilo, Pogrebno, Vodovod i kanalizacija i Suboticatrans.
Usvojeno povećanje cena usluga Javnih preduzeća

Podizanje cena usluga javnih i javno komunalnih preduzeća za oko 5% obrazloženo je time što cene nisu značajno povećane poslednjih godina a troškovi su sve veći sa čim se nije složio deo opozicije. Budući da je došlo do smanjenja plata u javnom sektoru opozicija tvrdi da podizanje cena nije bilo neophodno te da je ovo udar na već osiromašene građane. Posebno se to odnosi na Vodovod gde je povećanje preko 10%.

- „U javnom sektoru je dva puta došlo do smanjenja plata što podrazumeva i smanjenje plata što podrazumeva i smanjenje njihovih troškova pa, prema tome, u ovim vremenima velike štednje je potrebno angažovati unutrašnje rezerve za smanjenje troškova i njima je to moguće nadoknaditi. Vodovod je tražio još veće povećanje jer ima obavezu po ugovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, o kreditu za prečistač, da izjednači cene za fizička i pravna lica. pribeglo se enormnom povećanju cena od 11% za vodu, 17% za odvođenje vode i 21% za prečišćavanje voda. U ranijem periodu lokalna samouprava je vodila razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kada smo odlagali povećanje da ne bi opteretili džep građana. Svaki put smo naišli na razumevanje. To je trebalo tražiti i sada.“ - izjavio je Slavko Parać, DS

Usvojeno povećanje cena usluga Javnih preduzeća

- "Svestan sam toga da je to nepopularna mera i minimalno poskupljenje od 5,5% je neophodna mera. Znate da sam u ovo vreme prošle godine odbio povećanje cena komunalnih usluga, odbio sam i na proleće ove godine ali JKP ne mogu biti taoci ove situacije i čuvari socijalnog mira ove zajednice. Oni moraju poslovati tako da imaju prihodovnu stranu kojom će moći da imaju dovoljno sredstava za svoje poslovanje. I euro je otišao gore i svi troškovi su otišli gore i da bismo sačuvali stabilnost tih preduzeća moramo pratiti inflatorne tendencije. Planiramo i određene stvari vezano za promenu tarifnog sistema Toplane. To neće značiti povećanje cene grejanja nego će se morati na drugi način utvrditi cena jer je sad na štetu građana." - izjavio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice

Doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na finansijske izveštaje JP kao i rešenja o davanju saglasnosti na izmenu programa poslovanja za ovu godinu. Treba napomenuti da su gotovo sva JP i JKP ostvarila gubitke ili minimalnu dobit dok je značajniju dobit ostvario samo Suboticagas koji je 20 miliona dinara uplatio u gradsku kasu. Razrešeni su stari i imenovani novi članovi upravnih i nadzornih odbora u više preduzeća i institucija dok su u Suboticatransu i Vodovodu imenovani novi-stari vršioci dužnosti uz opaske opozicije da se na ovaj način opet krši zakon.

Skupština grada je donela odluku o izmeštanju spomenika Svetog trojstva na staru lokaciju u centru grada. Opozicija nije uverena da je to neophodan potez u ovom trenutku posebno ako se uzme u obzir činjenica da još uvek nije regulisano kako bi centar grada trebalo da izgleda u narednom periodu. Promenjeni su i nazivi tri ulice u gradu pa će tako 473. Nova postati ulica dr Livije Hercog, 493. Nova će biti ulica Eleka Benedeka a 560. Nova nosiće ime Verice Barać.

Izvor: RTV City
24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada 24. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 64
Pregleda: 10450

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

poskupljenja

sednica skupštine grada

gradska skupština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.