Komentara: 12
Pregleda: 6194
Foto

Usvojen gradski budžet za 2021. godinu

23.12.2020. u 09:50h > 13:57
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je budžet za 2021. godinu koji će iznositi 6.3 milijarde dinara.
Usvojen gradski budžet za 2021. godinu

Planirani obim gradske kase je za 14 odsto manji od rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je usvojen u oktobru. Planirani prihodi su oko 5.9 milijardi dinara, dok su izdaci projektovani na oko 6.374 milijardu dinara, što dovodi do fiskalnog deficita koji premašuje 400 miliona dinara, koji će biti pokriven od prenetih neutrošenih sredstava. Prvi put nacrt budžeta bio je na javnom uvidu, te su građani mogli da šalju svoje predloge, primedbe i sugestije i na osnovu njih u strukturu gradske kase je uvršten predlog da se obezbede sredstva za dotacije nevladinom sektoru u oblasti zaštite životne sredine, dok ostali ili nisu umale pravni osnov ili za njih u godini pred nama neće biti sredstava.

Usvojen gradski budžet za 2021. godinuPo rečima gradonačelnika budžet je restriktivan i u njemu će prioritet imati očuvanje zdravlja građana i nastavak i završetak već započetih projekata, kao i neke manje investicije.

- Kod kreiranja budžeta vodimo se praćenjem makroekonomski parametara i realizacijom planirah prihoda budžeta u prethodnom periodu. Pandemija korona virusa je na ostavila specifičan trag na prihode u 2020. godini i oborila je ono što smo očekivali. Zbog toga je kreiranje budžeta za narednu godinu bio veliki izazov jer ne znamo kolike će posledice ostaviti na privredu – objasnio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Zbog toga smo planiranju prihoda i rashoda pristupili racionalno i ekonomično. Moramo da ispoštujemo sve mere i obaveze donete od strane Vlade Srbije koje se tiču sprečavanja širenja virusa kovid 19, i primarna obaveza nam je zaštita zdravlja naših sugrađana. Smanjili smo troškove roba i usluga za 160 miliona dinara u odnosu na rebalans, smanjili smo subvenicuje za 260 miliona a druge troškove za 36 miliona dinara. Sva smanjenja u budžetu smo usmerili u povećanje davanja u oblast obrazovanja i zdravstva. Nijedan dinar nie umanjen za socijalna davanja,  te je za socijalnu pomoć opredeljeno 123 miliona, za potrebe Narodne kuhinje 40 miliona a za primarnu zdravstvenu zaštitu 190 miliona dinara. Povećana su davanja za oblast u obrazovanja jer su deca naše blago, te je za predškolsko obrazovanje opredeljeno 813 miliona, za osnovno 288 miliona, za srednje 186 miliona a za potrebe studenata 14 miliona dinara.

Usvojen gradski budžet za 2021. godinu

Što se kapitalnih investicija tiče, biće nastavljeni radovi na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, Akva parka i velnes centra na Paliću i rekonstrukciji Doma „Kolevka“.

- Izuzetno sam zadovoljan sredstvima koje Subotica dobija od pokrajine i republike. Zahvaljući tome i podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastavljaju se kapitalni projekti u našem gradu – dodao je Bakić.

Odluku o budžetu nisu podržali odbornici Pokreta za građansku Suboticu, koji smatraju da nije realno projektovan.

Usvojen gradski budžet za 2021. godinu

- Budžet je planiran na osnovu projekcija rasta BDP od čak 8.8 odsto, što je jako puno jer je čak i republički budžet planiran na osnovu rasta BDP od šest odsto.  Po svemu sudeći, on je neostvariv i minus u budžetu će biti milijardu dinara – smatra Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. – Ovaj budžet predstavlja spisak želja, ali on neće biti ostvaren.

Pri glasanju za budžet odbornici iz redova grupe "DSHV – LSV" bili su suzdržani.

Izvor: Subotica.com
5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada 5. Sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 6194

Povezane vesti

Povezane teme

budžet

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

gradski budžet

sednica skupštine grada

budžetska sredstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.