• Pregleda: 2976

Uspešna 2015. godina za turizam u Subotici

Uspešna 2015. godina za turizam u Subotici

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji je sumirao turistički promet i rezultate postignute u 2015. godini, ukupan broj dolazaka domaćih i stranih turista u Suboticu i Palić zajedno za period januar – decembar 2015. godine u proseku je porastao 10,15% a noćenja za 14,26% u odnosu na isti period 2014. godine.

U našem gradu je prošle godine zabeleženo 95.768 dolazaka i 154.224 noćenja što je za 24.000 noćenja više u odnosu na  2014. godinu. Grad i turistički centar Palić prepoznatljivi su turistima po vinskom, kongresnom, dentalnom ali i gradskom turizmu u kom najveće interesovanje izazivaju građevine u stilu secesije. Najzastupljeniji su gosti iz Mađarske, zemalja ex Jugoslavije, Nemačke, Italije i skandinavskih zemalja, prvenstveno iz Norveške.

- „Želim da istaknem da je to najbolji rezultat u poslednjih 37 godina što se tiče dolazaka turista, odnosno najbolji rezultat što se tiče noćenja turista u poslednjih 30 godina u našoj turističkoj destinaciji. Svi zajedno možemo biti ponosni na sve što smo postigli. Kuriozitet je da smo u 2015. godini zabeležili više noćenja stranih gostiju nego domaćih, što ukazuje u kom pravcu se kreće naš turizam i kako treba da se ponašamo i u budućnosti.“ - izjavila je Ivana Anđelković, direktorica Turističke organizacije Subotica

Ostvareni rezultati podstiču turističke radnike da i u tekućoj godini nastave trend porasta broja turista i noćenja u Subotici i Paliću. Pored  promocija na sajmovima u zemlji i regionu, radiće se i na dodatnom približavanju turističke ponude stranim turistima. Očekuje se i završetak radova na adaptaciji stare tramvajske stanice kod Hotela „Prezident“, čime bi Palić kao turističko mesto dobio svoj turistički informativni centar.

- „Građevinski radovi su završeni pre nove godine. Trenutno se objekat oprema nameštajem. Što se tiče obaveza Turističke organizacije Grada Subotice, sve obaveze su završene. Mi smo poslali završni izveštaj Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje je finansiralo ovaj projekat sa preko 7 miliona dinara i sada čekamo sredstva od grada za neophodnu opremu kako bi Turističko informativni centar mogao početi sa radom.“ -  zaključila je direktorica TOS

Po rezultatima ostvarenim u protekloj godini, Subotica i Palić nalaze se u vrhu najposećenijih gradova u Srbiji, odmah posle Beograda i Novog Sada, dok su najposećeniji turistički centri tradicionalno Vrnjačka Banja, Kraljeve vode (Zlatibor) i Kopaonik.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije našu zemlju je u prvih jedanaest meseci  2015. godine posetilo 1.045.836 stranih turista što je porast za 10% u odnosu na 2014. godinu, dok je domaćih turista u navedenom periodu bilo 1.214.407 odnosno 12% više u odnosu na pre dve godine.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

10
Salamander Odgovori
Statistika je čudna nauka u koju je ponekad teško poverovati, ali ako je kojim slučajem ova informacija tačna trebalo bi da se vide rezultati već ove godine - živi bili pa videli.
maja Odgovori
Gospođa direktorica je sigurno svojim neradom veoma zasluzna za ove rezultate. Sta su to oni pametno uradili cele prosle godine?
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Naravno, ko muve na med su se "zalepili" na šarenu lažu zvanu internet prezentacija. Kad ono, begaj glavom bez obzira. Nego, šteta što svaki naivac (pritom ne mislim na samouke slikare) nije čipovan, pa da pratimo svako daljnje kretanje. Garant da ni za živu glavu više neće gravitirati ka biseru Panona, koji svoj sjaj duguje isključivo prelamanju sunčevih zraka i noćnom neonskom osvetlenju. Ali, eto, ima dana. Ako ne za radikalne promene u okviru, i pored svega, prelepe destinacije, a ono za samohvaleću retoriku u stilu: "Hvalite me usta moja ili...?!" Baš kao i do sada.
informer Odgovori
Baš me zanima koliko noćenja su ostvarili gosti sa Kosova, a koliko sa Bliskog Istoka
brzi Odgovori
Ovo je isto kad nam kazu da je po statistici prosek plate 50.000!
nekoliko iz mase Odgovori
Mene zanimaju rezultati istrazivanja osoba koje tvrde da je vest sarena laza I slicno. Dakle crno na belo, da vidimo vasu "statistiku" I vase znanje po pitanju teme koja stoji u naslovu ovoga teksta. Hvala.
ja Odgovori
@brzi@ kad bi smanjili broj politicara u skupstini i savetnica u ministarstvima, prosek plata bi opao na 30.000 din,sto je realnije....
veliki strucnjak Odgovori
ova ima veze sa turizmom..prepisuje statistiku od nekog drugog grada...rekli joj da se to tako radi...
mara Odgovori
"...Nemačke, Italije i skandinavskih zemalja, prvenstveno iz Norveške..."
Garantujem da svi ovi ljudi popravljaju zube u Nordentu, pa vi vidite šta je ostalo.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
@ nekoliko iz mase

Za razliku od Vas tek nekoliko, lično (a pretpostavljam i većina ostalih) ne mirim se sa činjenicom da je internet prezentcija (pa i vlastiti snimci) u suprotnosti sa godinama neodrživim stanjem na terenu. Bilo da je u pitanju Subotica ili, isto tako, zapušteni Palić u komšiluku. Jer, da, kojim slučajem, ono što ima u izlogu ima i u radnji, nesumnjivo da bi potencirani broj prenoćišta bio daleko veći. Ne mislite li i Vas nekoliko tako?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.