Komentara: 16
Pregleda: 9755

Uspesi Spartakove škole fudbala ulivaju nadu

10.12.2016. u 10:32h
Izvor: Subotica.com
Uspesi Spartakove škole fudbala ulivaju nadu

Višegodišnji trud škole fudbala „plavih golubova“ polako dobija obrise željenog. Na pomolu je talas mladih fudbalera koji bi uskoro mogli da ponesu dres prvotimca i ne samo to... Mogli bi uskoro i da dopru do najboljeg istorijskog rezultata kluba.

Naravno, reč je o mladićima kojima se još uvek nisu složile sve „fudbalske kockice“, ali uz pametan rad svih u njihovom okruženju i njihov veliki trud, imaju velikih izgleda za uspeh.  

Škola fudbala osnovana je krajem decembra 1971. godine, a njen „rodonačelnik“ bio je sada legendarni Dejan Vrana. Ubrzo je rad škole počeo da daje rezultate i Spartak je pored mnogo osvojenih turnira igrao i finale Kupa SFRJ. Takođe, iz te škole je potekao i veliki broj prvotimaca od kojih su neki napravili i internacionalnu karijeru, a nekolicina je oblačila dres amaterske tzv. Olimpijske reprezentacije Jugoslavije.

Mesec jul protekle godine može se smatrati velikom prekretnicom u radu škole fudbala Spartak Ždrepčeva krv. Predsednik kluba Dragan Simović ubedio je Ivicu Franciškovića da preuzme posao koordinatora škole.

Popularni Franc, „dete“ Spartaka nije izmislio toplu vodu, ali je „ubrizgao“ dozu uzajamnog poštovanja i saradnje između trenera. Upravo ono što je i nedostajalo do tada. Nikakvih ekskluzivnih smena ni promena u struci nije bilo, a rezultati su se brzo pokazali. Preraspodele posla je naravno bilo, pa su za rad sa najmlađima zaduženi najmlađi. Trener Atila Takač je radi sa 2007., godištem, Davor Skenderović trenira generacije rođene 2008., 2009., i 2010., zatim Srđan Šponja koji priprema generaciju 2006. godišta, a Milovan Jevtić trenira dečake rođene 2005. godine. Vladimiru Ruskom povereni su mlađi pioniri rođeni 2003. i 2004. godine. Pionire koji se takmiče u Pionirskoj ligi Vojvodine i koji su rođeni 2002. uspešno vodi Himet Nezirović. Selekciju mlađih kadeta rođenih 2001., koji takođe igraju u Kvalitetnoj ligi Vojvodine trenira Bogoljub Džinić. Obe ove selekcije se nalaze u samom vrhu tabele.

Uspesi Spartakove škole fudbala ulivaju nadu

Zatim, prelazimo na selekcije koje polako uz zabavu i igru uvode i taktiku.   

Generaciju rođenu 2000. i uz nekolicinu rođenih 2001. uspešno vode kroz kadetsku prvu ligu Srbije Sašo Đurasović i Slobodan Mazić. Nakon nesigurnog starta, kadeti su iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje i bolje, pa se nakon jesenjeg dela prvenstva nalaze u sredini tabela, bez bojazni za ligaški status.

Sigurno da je rano govoriti o njihovim fudbalskim veličinama, ali su igrom  Dokić, Zvekanov, Božović, Bjelović, Kozomora...  skrenuli pažnju navijača.

I na kraju momci rođeni 1998. i 1999 godine. Omladinci plavih golubova takođe članovi najelitnijeg srpskog takmičenja. Trener Darko Sekulović. Novajlije u prvoj ligi Srbije hrabro su ušli u takmičenje sa najboljim klubovima u državi. Nakon jesenjeg dela prvenstva, pored položaja na tabeli mogu se pohvaliti i sa pobedama nad Crvenom zvezdom i Vojvodinom. Upravo među fudbalerima iz ova dva godišta treba tražiti prvotimce Spartaka u skorije vreme.

Naravno, pošto se u skladu sa godinama to nikako ne može tvrditi sa velikom preciznošću, reći ćemo da Andrijanić, Peić Gavran, Vukelić, Matijević, Pejović, Šinković, Medić, Pavlović, Stamenković, Šormaz, Lučić obećavaju mnogo. Uz nabrojane trenere i Franciškovića potrebno je istaći da o dečacima brigu vode i sekretar škole Jaroslav Pavlišin, tehnički sekretar Filip Segedinčev i naravno ekonom Zoran Danić.

Uspesi Spartakove škole fudbala ulivaju nadu

Treba se nadati da je ovo dobar početak jedne lepe, Spartakove priče. Tim pre jer su ovi momci napokon skrenuli na sebe i pažnju stručnog štaba seniora. U beležnici Černišova i Kruščića našlo se nekoliko imena iz omladinske ekipe.

Grad Subotica se pobrinuo da već danas uslovi ovoj deci (ima ih preko 200) budu znatno bolji. Dva travnata pomoćna terena plus teren sa veštačkom podlogom, su već tu! Ove zime će se renovirati i svlačionice, a na proleće glavni teren dobija novi „tartan“ i naravno reflektore.

Na kraju teksta dozvoliću sebi da malo i maštam! Šta mislite da u okviru proslave 75 godina kluba u nekoj utakmici pod reflektorima na Gradskom stadionu u Subotici na teren istrči sledeći sastav plavih golubova: Dokić (Andrijanić), Stojković (Vukelić), Radovanović (Pejović), Ćalasan, Matijević, Krmar, Medić (Zvekanov), Šinković, Pavlović (Božović), Lučić, Šormaz (Stamenković). Za ovako nešto treba mnogo truda, ali verujte nije nemoguće. Ukoliko se to i ostvari biće zaslužni oni, a ukoliko NE bićemo krivi svi mi.

Uspesi Spartakove škole fudbala ulivaju nadu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 9755

Povezana vest

Povezane teme

fudbalski klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.