Komentara: 14
Pregleda: 8265
Foto

Uskoro saniranje pukotine na Katedrali

23.02.2017. u 09:39h
Izvor: TV Subotica
Radovi na Katedrali Svete Terezije Avilske nastavljeni su pre desetak dana. Ova faza, koja podrazumeva i unutrašnje i spoljašnje radove, košta oko 32 miliona dinara, a finansira je Vlada Republike Mađarske preko Mađarskog nacionalnog veća.
Uskoro saniranje pukotine na Katedrali

Nakon što je 2015. godine zamenjena kompletna električna instalacija, radovi na obnovi subotičke katedrale, konačno su nastavljeni. Projektna dokumentacija za obnovu cele zgrade, sa dobrim projektnim rešenjem, izrađena je u toku prošle godine, a uvažila je sve — od temelja, zemljišta ispod njih i sve do tornjeva poznatog subotičkog objekta. Javna nabavka raspisana je po delovima, od kojih se svaki odnosi na jedan segment radova.  

- Raspisali smo javnu nabavku po partijama, za određeni dio radova. Imamo tri partije, ta javna nabavka je hvala Bogu uspjela, imamo dvije firme koje rade. S jedne strane je to firma „Javornik“, on radi dvije partije – jedna partija obuhvaća tzv. megašipove - betoniranje i učvršćivanje tla ispod temelja oko cijele zgrade, a druga partija je uređenje samih podova interijera u crkvi i zamena sokle. Ti radovi su više estetske naravi, ali što se tiče tih kamenih obloga one su velikim dijelom propale, nagrižene solju od vode i vlage, tako da će to biti urađeno, mi se nadamo, pa neće do Uskrsa, ali tu negdje do sredine petog mjeseca. - rekao je preč. Mirko Štefković, sekretar Subotičke biskupije

Uskoro saniranje pukotine na Katedrali

Po ovoj javnoj nabavci, jedan deo radova pripao je firmi „Yumol“ koja će uraditi potrebnu stolariju odnosno prozore na sakristiji i žaluzine na oba tornja. Međutim, radovi na Katedrali sa ovim se ne završavaju. U toku je izrada dokumentacije za raspisivanje nove javne nabavke za narednu fazu radova.

- Naredna faza će obuhvatati učvršćivanje tornjeva armiranom betonskom kontrukcijom, potom izradu armiranog betonskog vijenca duž svih vanjskih zidova crkve tj. na glavnom brodu crkve. Imamo problem sa čeonom fasadom, to je u biti i najveći zahvat koji će biti u pitanju, a taj dio mora biti saniran, ta ogromna pukotina. Ona je za nas Subotičane poznata i nije ništa novo, u biti ona je nastajala već kod same gradnje crkve. Temelji nisu urađeni dovoljno dobro i činjenica je da temelji ispod tornjeva nisu odgovarajući za tu težinu koju moraju nositi i tako je došlo do velikog sleganja i pucanja objekta - ističe Štefković

Pored toga, u narednoj fazi uslediće obnova fasade i enterijera crkve odnosno molovanje i eventualna restauracija slika. Dugoročni planovi uključuju i uređenje platoa i parka oko crkve,  u toku 2018. godine, kada je predviđeno obeležavanje 50. godišnjice postojanja Subotičke biskupije.

Za vreme trajanja radova,  svete mise tokom radnih dana održavaće se u Katoličkom krugu, dok će se sveta misa nedeljom slaviti u Katedrali.

Izvor: TV Subotica
Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale Radovi na saniranju spoljašnjeg zida Katedrale
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 8265

Povezane vesti

Povezane teme

katedrala svete tereze avilske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.