Komentara: 0
Pregleda: 5677

Saniranje pukotina na Katedrali

14.02.2009. u 10:27h
Izvor: RTV Yueco
<p>Najpoznatija subotička pukotina mogla bi nestati u naredne četiri godine. Naime, grad Subotica, Međuop&scaron;tinski zavod za za&scaron;titu spomenika kulture i Građevinski fakultet uskoro trebaju da formiraju tim koji će obnaviti ispitivanja stanja subotičke katedrale.</p>
Saniranje pukotina na Katedrali

Ukoliko njihovi napori budu ispraćeni adekvatnim novčanim sredstvima u naredne četiri godine pukotina na pročelju katedrale trebalo bi da bude sanirana, fasada obnovljena I postavljeno dekorativno osvetljenje.

Još 1861. godine prvi put su popravljane pukotine na pročelju katedrale. Predlagano je da se iznad tavanskog prozora kroz pročelje provuče bar jedna, 15 metara duga greda spojnica od gvožđa. Od tada je prošlo više skoro 150 godina, a pukotina se nije promenila. Ipak, postoje najave da će biti formiran tim koji će činiti predstavnici Grada, Zavoda za zaštitu spomenika I Građevinskog fakulteta kako bi se sanirala pukotina ali I obnovila fasada i postavilo dekorativno osvetljenje.

Katedrala je I sedište župe svete Terezije Avilske. Ona je dvojezična, a po broju su pođednako zastupljeni Hrvati i Mađari. Na radost vernika I ostalih naših sugrađana, pre izvesnog vremena u potpunosti je uređen I prilaz Katedrali kroz uređenje trga Žrtava fašizma. Stoga I najava obnove Katedrale nailazi na odobravanje javnosti.

Subotička katedrala građena je u stilu baroka od 1773. do 1779. godine. Prvobitni, više puta menjani plan napravio je Franz Kaufmann iz Budimpešte. Za spoljni izgled katedrale najzaslužniji je župnik Deže Vojnić , koji je 1912. godine sproveo obnovu crkve spolja. Drugu veliku obnovu katedrala je doživela za biskupa Matije Zvekanovića i župnika Franje Vujkovića 1972-1973. Od 1973. godine katedrala uživa zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika i kulture.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5677

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.